USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Білорус заборгував волинянам майже 2 мільйона гривень

1 Лютого 2010 13:08
Слідчі обласної податкової міліції на Волині підозрюють в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах громадянин Білорусі. Він завинив держбюджету України понад 1,7 мільйона гривень.
«Бізнесмен» білоруського походження створив у Ратнівському районі міжнародний родинний бізнес. Виявилося, що директор займався «відмиванням» готівки та ухилявся від сплати податків.
«Приватне підприємство, що перебуває на обліку в Ратнівській податковій, до переліку сумлінних платників податків не належало, – розповідає старший оперуповноважений відділу протидії схемам ухилення від сплати податків обласної податкової міліції Олег Смоляр. - Зареєструвавши підприємство в квітні 2008 року, його директор, громадянин Білорусії, хоч і звітувався до місцевої податкової інспекції про певну діяльність та сплачував невеликі суми податків, проте на початок червня 2009 року заборгував державі більше 400 тисяч гривень податків».
Зрештою, факт податкового боргу та декларування відсутності діяльності на підприємстві за поданими звітом за І квартал 2009 року змусили податківців перевірити діяльність цієї фірми детальніше. З’ясувалося, що приватне підприємство декларувало основним видом діяльності оптову торгівлю меблями та покриттям для підлоги. Однак основних засобів, як і торгових об’єктів не мало.
Директора за місцем реєстрації підприємства у Ратнівському районі знайти не вдалося. І надалі спілкуватися з податковою службою цей громадянин не хотів. Тим часом, податківці встановили,  що протягом 2008-09 років  підприємство допомагало двом братам-білорусам легалізовувати готівки та ухилятися від сплати податків. Про це красномовно свідчили рух коштів на банківських рахунках та інші фінансові документи.
«Ратнівське ПП уклало договір про поставку пакувального матеріалу із білоруським підприємством, засновником якого виявився брат українського бізнесмена з білоруським корінням. Білоруське підприємство перерахувало за, так званий, пакувальний матеріал протягом 2008-09 років понад 1,5 мільйона доларів», - каже Олег Смоляр.
Як з’ясувалося, в України ці кошти швидко конвертувалися у гривні та знімалися з рахунку нібито для закупівлі товару.
Природно, що митниця не підтвердила факт ввезення «віртуального» пакувального матеріалу на територію Білорусії. Оборудка виявилася фіктивною. А ратнівське підприємство отримало на рахунок більше 8,7 мільйона гривень.
У звітних податкових документах підприємець не відображав отримання таких валових доходів. Відповідно, не сплатив до бюджету 1,7 мільйона гривень податків. До речі, в матеріалах справи значиться ще один білорус, котрий створив приватне підприємство в Україні й теж мав справи із братами.
Як запевнили у відділі протидії схемам ухилення від сплати податків обласної податкової міліції, викриття цього злочину стало можливим завдяки активній взаємодії волинян із Управління департаменту розслідувань Комітету держконтролю Білорусі, - повідомили в управління податкової міліції ДПА у Волинській області.
Довідково:
Про оперативний обмін інформацією в ході розслідування податкових злочинів правоохоронці України та Республіки Білорусь домовилися в травні 2009 року. Волинська податкова міліція, розслідуючи міжнародні злочини, із 2008 року співпрацює із білоруськими та російськими колегами.
8 жовтня 2008 року рішення про таку співпрацю ухвалили керівники податкових (фінансових) органів Республіки Білорусь, Російської Федерації та України в місті Харкові.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus