USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Енергетики обурюються – сільради та забудовники їх ігнорують

20 Травня 2010 11:01
ВАТ «Волиньобленерго» просить сприяння обласної ради у вирішенні проблем будівництва інженерних мереж у нових житлових масивах.

Про це йдеться у листі товариства до голови обласної ради Анатолія Грицюка, - пише офіційний сайт Волинської облради.

Лист підписаний виконувачем обов’язків генерального директора ВАТ «Волиньобленерго» Дмитром Івановим.

«Протягом останніх років у Волинській області поширився процес комплексної забудови територій населених пунктів. Земельні ділянки для будівництва індивідуальних житлових будинків та господарських будівель почали інтенсивно видаватися в так званих масивах (кварталах, вулицях) нової житлової забудови», - зазначено в листі.

«В цілому, позитивний процес ускладнюється тим, що місцевими радами не дотримуються вимоги чинного законодавства України, зокрема деяких положень Закону України «Про планування і забудову територій». Так, в статті 25 згаданого Закону зазначено, що комплексна забудова території є засобом її упорядкування шляхом забезпечення громадських та приватних інтересів, спрямованих на попереднє проведення інженерної підготовки, спорудження зовнішніх інженерно-транспортних мереж, благоустрою території, інших об’єктів містобудування.

Однак, понад п’ятирічна практика виділення місцевими радами земельних ділянок під масиви нової житлової забудови свідчить не тільки про ігнорування наведеного положення, а й про усунення органів місцевого самоврядування від виконання покладених на них функцій замовника по будівництву інженерних мереж, хоча це передбачено тією ж статтею 25 згаданого Закону, та не суперечить пункту 5.7 Регіональних правил забудови Волинської області.

В переважній більшості випадків на виділених до забудови масивах відсутні електричні мережі, більше того, земельні ділянки роздаються без врахування наявності на них високовольтних ліній електропередачі, що подекуди ускладнює розміщення та будівництво житлових будинків, а інколи і зовсім унеможливлює освоєння виділених земельних ділянок. Відомі випадки, коли на житлових масивах взагалі не залишалося місця для розміщення трансформаторних підстанцій та проходження ЛЕП.

Неспростовний факт, що майже по всіх масивах будівництво житлових будинків розпочинають 30-50% власників земельних ділянок, решта власників отримують земельні ділянки з метою подальшого перепродажу і в електрифікації масиву, як і в будівництві інших інженерних мереж абсолютно не зацікавлені, тим більше, що фінансування будівництва інженерних мереж повністю покладається на забудовників. Таким чином, фактичні забудовники залишаються сам-на-сам зі своїми проблемами і суми дольової участі для них збільшуються вдвічі-втричі.

Ця проблема в кожному випадку вирішується по-різному – шляхом отримання кредитів, залучення інвесторів, тощо. Виникають умови для створення корупційних схем, через що скарги від забудовників надходять в усі ешелони влади, аж до керівників держави.

Проте відповідно до статті 27-1 Закону України « Про планування і забудову територій» передбачається участь кожного забудовника (за винятком пільгових категорій) у створенні та розвитку інженерно-транспортної інфраструктури населеного пункту шляхом внесення пайової участі.

На нашу думку, виконавчі органи місцевих рад повинні приймати дієву участь в електрифікації, газифікації та виконанні водопостачання нових житлових масивів, накопичуючи внески пайової участі, принаймні для отримання технічних умов та замовлення проектно-кошторисної документації.

На стадії виділення території під житлову забудову детально вивчити наявність існуючих мереж, можливість підведення інженерних комунікацій, виступати замовниками будівництва інженерно-транспортної інфраструктури, активно залучаючи кошти інвесторів, приймати консультативну участь у створенні кооперативів забудовників.

Отже, просимо Вашого сприяння у вирішенні проблем будівництва інженерних мереж (електрифікації, газифікації, виконанні водопостачання) нових житлових масивів, висвітлити важливість даної проблеми перед органами місцевого самоврядування та зобов’язати місцеві ради до неухильного виконання згаданих вище положень чинного законодавства, що дасть змогу хоча б частково врегулювати дане питання», - закликають волинські енергетики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus