USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Глава УГКЦ Любомир до Луцька викликав єпископів Америки. Фото

26 Червня 2010 13:40
26 червня у Луцьку розпочався чотириденний Постійний Синод Української греко-католицької церкви – глава УГКЦ Любомир Гузар під час візиту нагородить відзнакою духівника «Майданека» нашого земляка, письменника Євгена Сверстюка та громадян Ізраїлю і Польщі.

Блаженніший Любомир прибув до Луцька вдосвіта. О пів на десяту в монастирі отців Василіан, що на вулиці Карпенка-Карого, предстоятель українських греко-католиків розпочав Постійний Синод.

«Він скликається лише тричі на рік – два рази в різних областях України, один раз – за кордоном. Нинішнє засідання Постійного Синоду на Волині розгляне організаційні питання напередодні Синоду єпископів УГКЦ, який скликається раз на рік і відбудеться у Львові 2-9 вересня», - розповів секретар Синоду єпископів владика Богдан Дзюрах із Києва.

Синод для волинських греко-католиків – то знакова подія. Вперше до Луцька з’їхалося найвище духовенство УГКЦ. Окрім глави церкви Любомира Гузаря, тут присутні ще чотири єпископи. Двоє з України – львівський архієпископ Ігор Возняк та єпископ Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк. Іще двоє – з-за океану: єпископ Стенфордський Павло Хомницький із США та єпископ Едмонтонський Давид Мотюк із Канади.

«На втіху волинянам, Синод у часі співпав із знаменною датою – 27 червня греко-католики вшановують пам'ять новомучеників. Тому саме в Луцьку 27 червня опівдні відбудеться урочиста церемонія вручення міжнародної відзнаки блаженного Омеляна Ковча. Цією відзнакою нагороджують праведників за їхні героїчні вчинки, жертовність і гуманізм, що єднає людей у міжрелігійному та національному діалозі», - каже Луцький екзарх УГКЦ владика Йосафат Говера.

Цьогорічними лауреатами високої відзнаки є радник Центру вивчення історії Голокосту «Ткума» Аарон Вайс із Ізраїлю, режисер і продюсер документальних фільмів про діалог культур Гжегож Лінковський із Польщі, колишній керівник Держдепартаменту України з питань виконання покарань Василь Кощинець. А також волинянин, літератор, філософ, правозахисник і колишній політв’язень Євген Сверстюк із Києва.

До слова, під час роботи Постійного Синоду глава церкви Любомир Гузар відвідає парафії, зустрінеться з мирянами Луцька, міською та обласною владою. Скажімо, 26 червня блаженніший Любомир о 16:30 спілкуватиметься з простими мирянами в монастирі отців Василіан на вулиці Карпенка-Карого, 5.

27 червня,у неділю, о 10:00 глава УГКЦ відслужить архієрейську літургію в кафедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що на вулиці Львівській,1. Того ж дня він разом із членами Синоду відвідає греко-католицькі парафії на Волині та Рівненщині.


Довідково:

Відзнака блаженного священномученика Омеляна Ковча заснована торік – її вперше вручали на місці будівництва Патріаршого центру УГКЦ у Києві під час проголошення блаженного Омеляна покровителем душпастирів УГКЦ.

Отець Омелян Ковч загинув у нацистському таборі смерті «Майданек» у березні 1944 року. Серед в’язнів концтабору він був єдиним священнослужителем.

У роки німецької окупації священик особисто рятував євреїв з підпаленої синагоги у Перемишлянах на Львівщині, де був греко-католицьким парохом. Попри заборону окупаційної влади, здійснював хрещення переслідуваних євреїв. Через це нацисти забрали священика до в’язниці, а згодом відправили до концтабору «Майданек» у Польщі.

Отець Омелян добровільно відмовився від звільнення з концтабору і до останньої миті виконував свою душпастирську місію серед ув’язнених – незважаючи на їхнє віросповідання та національність.

У 2001 році під час душпастирського візиту до України Папа Іван ІІ проголосив блаженними 28 достойників серед духовенства, монашества та мирян УГКЦ, які у ХХ столітті віддали життя за віру та церкву. Серед проголошених новомучеників був і духівник «Майданека» Омелян Ковч.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
444 Показати IP 11 Вересня 2010 10:35
Молящихся что-то не очень много. Стоило ли ради них епископию создавать и соборы строить, в православном городе?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus