USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.67 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині позбуваються складів з пестицидами

3 Грудня 2009 16:09
Для того, щоб назвати Волинь першою областю України, яка позбулася непридатних отрутохімікатів, залишилося вивезти зі старих складів більше 70 тонн пестицидів. Про це розповіли учасники Волинського агроекологічного форуму по покращенню довкілля в рамках «Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2007-2013 роки».
У спадок від Радянського Союзу Україні залишилися склади з непридатними отрутохімікатами. Волинь – не виключення. Фахівці виявили на території області  більше 200 місць зберігання шкідливих пестицидів. Начальник управління агропромислового розвитку Волинської ОДА Анатолій Аршулік запевнив, що цього року область з держбюджету повинна отримати мільйон гривень на проведення утилізації цих отрутохімікатів, два мільйони виділить обласний бюджет, а півтора мільйони – місцеві.
Втім, проведення таких заходів стало можливе завдяки фінансовій підтримці міжнародної Програми TACIS «Добросусідство: Польща – Білорусь – Україна». Спільноту сусідніх держав особливо стурбувала екологічна ситуація в басейні річки Західний Буг. Був створений спеціальний проект, який покликаний покращити навколишнє природне середовище у цьому регіоні.
Микола Зінчук, директор Волинського ДПТЦ «Облдержродючість» та координатор проекту, розповів, що під час вивезення пестицидів зі старих складів фахівцями Центру були проведені заміри, щоб виявити, чи не перевищує гранично допустимих концентрацій вміст отрутохімікатів у ґрунті та поверхневих водах.
«За результатами експертизи, у воді, ґрунті рівень пестицидів не перевищує ГДК. Були проведені заходи по очищенні ґрунту за допомогою посадки рослин. Проте, навколо трьох складів цього не вдалося зробити, оскільки вони знаходяться у промислових зонах», повідомив Зінчук.
Проте, на Волині ще кілька десятків таких складів. Частина з них навіть була розпайована.
Для того, щоб завершити роботи щодо покращення екології  Волині в місцях, де зберігалися небезпечні отрутохімікати, потрібно ще провести повну інвентаризацію цих складів, демонтувати будівлі, зробити рекультивацію земель.
Складніша ситуація з очищенням від небезпечних отрутохімікатів на Львівщині. Директор Львівського ДПТЦ «Облдержродючість» Анатолій Демчишин, який приїхав на форум, розповів, що у Львівській області залишилось вивезти та утилізувати пестициди з третини складів.
«У нас ліквідацією непридатних отрутохімікатів займається управління охорони природного навколишнього середовища. Деякі з цих складів не мають власників, частина – приватизовані. Під час заборів проб ґрунту та води ми виявили, що вміст деяких пестицидів, які раніше вважалися нестійкими, перевищує гранично допустимі норми. Було виявлено, що в деяких місцях ґрунт забруднений давно забороненим ДДТ та хлорорганічними речовинами», повідомив Демчишин.
А в селі Задвір’я Буського району, що на Львівщині, отрутохімікати зберігалися у… костелі.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus