USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині викрили фірму на взірець горезвісної «МММ»

25 Травня 2010 14:52
Антимонопольний комітет оштрафував на одну гривню приватне підприємство «Капітолій», яке надавало позики волинянам – фірмачів звинуватили в розповсюдженні оманливої реклами про п’ять переваг послуг із надання грошових позик.

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив голова Волинського територіального відділення АМКУ Віктор Гупало.

Компанія була юридично зареєстрована у Житомирі, проте мала філіали і розповсюджувала рекламу своїх послуг у 36 містах України. У Луцьку компанія діяла за адресою: вулиця Ковельська, 13.

Згідно з рекламою, яку розміщало ПП «Капітолій» у ЗМІ, підприємство обіцяло «Альтернативу кредиту. П’ять переваг». Серед плюсів позички у компанії зазначалися, зокрема, мінімальні відсотки, можливість негайного отримання позики, виплати боргу протягом 15 років.

Проте, як повідомив заступник голови відділення Сергій Луговий, жодна з переваг в дійсності не була дотримана. За словами Віктора Гупала, після підписання договору з компанією позичальник ставав учасником групи і мусив щомісячно сплачувати чисті внески адміністративних витрат за рахунок яких і формувався фонд групи.

Фонд використовувався для надання позики, додатково за участь в групі позичальник сплачував додаткові кошти. Кому надавати позики - вирішувало підприємство. А отримати позику учасник групи мав право тільки тоді, коли фонд групи досягав достатнього об’єму.

Учасник мав укласти договір на позику, заставу, страхування і поручительство. Терміну надання позики у договорі не було встановлено. Проте вкладені кошти фактично не можливо було вернути, - зазначають в АМКУ.

Гупало повідомив, що подібна схема «груп» нагадує фінансову піраміду «МММ». Антимонопольники оштрафували «Капітолій» на одну гривню, аби підприємство не переклало виплату штрафу на позичальників.

«Хоча торік на рахунки «Капітолію» надійшло більше дев’яти мільйонів гривень – за підсумками останніх шести місяців, компанія задекларувала збитки у півмільйона», - зазначив Віктор Гупало.

Максимально АМКУ має можливість оштрафувати підприємство на 5% від річного обороту всієї діяльності компанії.

Для уникнення подібних ситуацій антимонопольники закликають людей ретельно вивчати договори, особливо «текст дрібними літерами». Гупало зазначає, що у випадку з «Капітолієм» умови відповідальності сторін у договорі були зазначені дрібним шрифтом.

АМКУ розглядало цю справу протягом року. Точна кількість постраждалих від оманливої реклами невідома. Для уникнення подібних ситуації антимомнопольники ініціювали внесення змін до законодавства щодо ліцензування послуг на фінансових ринках.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
анонім Показати IP 25 Травня 2010 15:17
От Америку відкрили... Кредитних спілок-пірамід на кожному кроці. Інколи по дві в одному приміщенні.
eeee Показати IP 25 Травня 2010 16:04
ви оприділіться. або кредитних спілок або пірамід. на волині тільки західінкомбанківські кредитні спілки проблемні. але навіть і там людей не дурили (самі себе дурили). а те про що ви говорите - це і є типу капітолія. але в договорі жодного слова про кредит - тільки позики.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus