USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Вепри тероризують локачинців

30 Липня 2010 17:06
У лісі, який знаходиться поряд із селом Тумином, що в Локачинському районі, диких кабанів розвелося стільки, що їм не вистачає їжі - тварини шукають поживу на городах селян.

Про це пише «Волинь-нова».

Спочатку постраждали городи, які поряд із лісом, а кожного дня нахабні тварини просуваються ближче до осель. Тож коли недавно місцева мешканка Олена Піцик подалася оглядати посіви зернових, то аж серце тьохнуло - 22 сотки озимої пшениці як не було. Дикі кабани не тільки потовкли збіжжя, а й поз'їдали колосся. Господарка, як і багато інших мешканців Тумина, залишиться без зерна.

«Дикі кабани вже другий рік господарюють на полях туминців. Торік багато людей лишилось без картоплі, а тепер тварини добралися й до зернових». – скаржиться жінка.

Місцеві мешканці розповідають, що свинячі набіги стали загрозою для городів, бо приватне підприємство «Ольвіта», яке є користувачем близьких до Тумина мисливських угідь, веде цілеспрямовану роботу з охорони та відтворення поголів'я диких тварин.

«От порахуйте, скільки коштів ми вклали в цей шматок поля. Восени купили дизпаливо для трактора. Добре, що хоч техніку маємо свою. Сівалкою висіяли два мішки зерна. Весною покропили від бур'янів, підживили. А що зберемо?», - бідкається Олена Піцик.

До речі, погосподарювали дикі кабани й ще на одному її наділі - на 60-ти сотках вже майже четвертина зерна витовчена.

«Минулого року тварини витовкли нашу картоплю. Вони як втраплять на рядок, так і розриють його до самісінького кінця. Тож минулої зими бульбу варили лише у великі свята, а от на насіння довелось купувати. Тепер, щоб вберегти другий хліб від кабанів, прив'язали поряд із картопляним полем собаку. Привезли з дому будку, кожного дня носимо псові їсти», - розповідає інша жителька села.

Яких тільки методів відлякування тварин не придумують туминці. Палять старі шини, вовну, ставлять опудала, городять магнітофонною стрічкою. Проте все марно. Кабани як ходили, так і ходять, як рили, так і риють далі.

«Один із власників підприємства нам навіть дав «пораду»: якщо хочете бути з врожаєм, то обгородіть поля парканом», - зауважила Олена Леонтіївна.

За поясненнями звернулися до директора ПП «Ольвіта» Василя Жомера.

«Кожної ночі ми відлякуємо диких кабанів від городів селян. Проте ніхто не знає, куди вони підуть. Сьогодні кабани в Тумині, а завтра - в Озютичах чи ще десь... В свою чергу ми робимо все можливе: встановлюємо в лісі спеціальні годівниці, поблизу Тумина посіяли 1,5 гектара вівса, один гектар кукурудзи, встановили вишки для обліку та відстрілу диких кабанів», - каже директор.

До речі, щодо вежі: туминці говорять, що її варто перенести ближче до тих місць, де дійсно ходять тварини, а то вона встановлена біля посіяного для них корму. Василь Григорович пообіцяв, що дослухається до прохань місцевих жителів. От тільки чи врятує це городи селян?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus