USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Вугор на шацькому базарі має польський присмак

3 Червня 2010 09:21
Туристи, яким пропонують у Шацьку та на узбережжі озера Світязь місцевих вугрів, насправді переважно купують польську чи білоруську завізну рибу.

Місцеві рибалки зізналися «ВН», що зловити вугра - своєрідну візитку Шацьких озер – стає дедалі важче. Популяція риби значно зменшується. Якщо десять років тому за день з п’яти рибалок хтось ловив вугра, то тепер, добре, якщо пощастить зловити одного в місяць.

На базарах Шацька перед відкриттям курортного сезону вугром торгують чимало підприємців. Ціна на рибу починається з 90 гривень за штуку і росте до 150. Розмір найменшої і, відповідно, найдешевшої - близько півметра. Більші досягають довжини в півтора метри.

На запитання: чи рибина з Шацьких озер, продавці відповідають ствердно. Директор Шацького національного природного парку Петро Юрчук каже, що не можна остаточно стверджувати, що вся риба не з Шацьких озер. Проте, як не крути, 90% вугра привозить з Польщі.

Там, як каже Юрчук його вирощують, годують добавками і через кілька років риба досягає великих розмірів для продажу.

«Можливо, частково вугрі шацькі. Є фахівці, які десь щось роблять. Це, в основному, діти, які ловлять їх, потім вугрів скуповують перекупщики», - коментує Юрчук.

Директор каже, що вугор - це промислова хижа риба, яка їсть ікру інших вибір риб. Проте для Національного парку вона ніякого значення не має.

«Те, що популяція зменшується – це менше всього хвилює. Доцільності її перебування, чи вона є, чи її нема - скажеться на аборигенних рибах. Національний парк повинен працювати на ті види риби, які є природними», - коментує Юрчук.

«Якщо є лящ, короп, сазан - аборигенні риби, значить вони повинні бути. Ми отримуємо дозвіл на меліоративний відлов вугрів, тому що вони прохідні риби. Він в нас не нереститься. Його можна зустріти і за межами парку. Бо він доходить до певного періоду і пливе нереститься в Саргасове море», - каже директор нацпарку.

Інший популярний делікатес – корінних раків, спіймати у Шацьких озерах ще можна. Переважно вони водяться у озерах Соминці, Карасинці та Озерці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus