USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

За лісом і звіриною стежать відеокамери

22 Травня 2010 15:09
Волинські лісівники почали використовувати для охорони лісу телевізійну систему нагляду - вона впроваджується обласним управлінням лісомисливського господарства.

Про це пише «Волинь-нова».

Новинку попервах установили у Маневицькому держлісгоспі. На горбку, неподалік від будиночка, де розмістилось лісництво, зведена 44-метрова металева вежа. На ній встановлена телевізійна камера, що автоматично обертається навколо своєї осі.

«Раніше, коли ще не було цієї мачти, тут стояла дерев'яна 20-метрова вишка. У пожежонебезпечний період на ній постійно чергувала людина, яка з допомогою бінокля слідкувала, чи не горить ліс. Нині чергового замінила техніка, «очі» якої бачать на віддалі 30 кілометрів, а в сонячну погоду - і до 40», - каже лісничий Віталій Пащук.

Камера охоплює землі трьох сусідніх лісництв, а також частину територій Любешівського і Камінь-Каширського районів, добре видно Рівненщину.

У приміщенні Новочервищенського лісництва встановлено монітор. Оператори, а їх тут почергово працює двоє з 9-ї до 21-ї години, з допомогою пульта оглядають усю навколишню територію. За необхідності можуть будь-який квартал, так би мовити, наблизити і роздивитись з близької віддалі.

«Око» камери, звичайно, «бачить» і крадіїв лісу. Так було, коли вантажівка везла крадені сосни. Було організоване переслідування, згодом машину затримали, злодіїв притягнули до відповідальності.

Головний лісничий державного підприємства «Маневицьке лісове господарство» Володимир Радіон розповідає, що уже в нинішньому році на Першотравневі свята камери зафіксували декілька вогнищ, які залишили не загашеними безтурботні відпочиваючі. Довелося в екстреному порядку направляти автомобілі лісових пожежних служб і ліквідувати вогонь. На щастя, поки що обходилось без значних збитків.

Зведення таких спостережних мачт та апаратура обходиться лісовому господарству приблизно у тридцять тисяч гривень. А монтування її і введення в експлуатацію триває кілька днів.

«Однак хочу підкреслити, що затрати швидко окуповуються. Десь сім-вісім років тому у Вовчицькому лісництві через людську недбалість згоріло близько 30 гектарів лісу. Уявляєте, які це мільйонні втрати», - зазначає лісничий.

Сьогодні телевізійні системи нагляду за лісовими масивами працюють у двох лісництвах Маневицького району, у Клітицькому лісництві Камінь-Каширського, Головненському Любомльського, Залізницькому Любешівського, Скулинському Ковельського, Жиричівському Ратнівського держлісгоспів.

До кінця цього року в держлісгоспах Волині буде діяти сімнадцять мачт протипожежного нагляду, які допомагатимуть берегти волинські ліси від пожеж.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus