USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92
Mik (галицька миша): Юнак i «бабки з Басарабки». (Спогад.)
Київ, Басарабський ринок. Липень 1975 року. Сидять лiтнi жiнки з пригородних сiл, торгують черешнею i вишнею. До них пiдходить 15-рiчний юнак, цiкавиться цiнами, спробує зiставити їх з цiнами Подiльського ринку. Несподiвано одна з селянок питає:

- Ви, певно, з Львiвщини? - Саме так звернулася до ровесника свого онука - поважно, на "Ви". (Тiльки не лiтературною мовою, а "суржиком".)

- Нi. - каже хлопець, - не з Львiвщини.

З боку "бабок" були ще два припущення - про Луцьк i про Рiвне. (Чомусь Тернопiль i Буковину не пригадали.) Втiм, обидва рази не вгадали.

Нарештi, юнак каже: - Та я тутешнiй, київський...

Жiнки здивувалися, а та, що згадувала Львiвщину, зауважила:

- Ось дивна рiч! Київський, а розмовляєте українською! Наша, тутешня молодь вже давненько українською не розмовляє!

...Три роки тому я розмiстив замiтку про той випадок на одному з київских ресурсiв. I вiдразу отримав вiдповiдь вiд одного вiдвiдувача: "Врёшь, Микки-Маус галицайский! В 70-е годы на Бессарабском рынке только по-русски говорили!"

Нi, читачам я не набрехав. За правдивiсть вiдповiдаю, бо тим 15-рiчним хлопцем зразку 1975 року був... саме я! Набрехав я... бабкам. Боявся, що, якщо поясню, звiдки я тодi приїхав насправдi, якусь бабку Святий Кондратiй хватить...

Тих лiтнiх селянок, певна рiч, зараз вже немає. А їхнi онуки, мої ровiсники - чи змiнили своє ставлення до української мови, чи нi?
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
76 рокiв тому Закарпаття проголосило свою українську державнiсть.
Реакцiя на мережеве повiдомлення про порушення кримiнальної справи. (Печерський суд столицi, 1 грудня ц.р.)
Лiрика вiд галицьких мишей.
Коментарів: 7
Анонім Показати IP 18 Лютого 2015 06:28
А звiдки ви тодi дiйсно приїхали?
Оцелот Показати IP 18 Лютого 2015 14:08
А чи не знаєте Ви, шановний Міку, де зараз той відвідувач, що ото писав Вам про сімдесяті роки, та порівнював Вас із дісненївським персонажем?
Mik (галицька миша) до Оцелот Показати IP 19 Лютого 2015 13:12
Та я не спростовую, бо я наспрадi миша. (Тобто, Мiккi-Маус. Бути мишеням - це гарно!) А Ви, шановний, Оцелоте, певно, теж були вiдвiдувачем того ресурсу? А пiд яким нiком? "Оцелота" там не було...
Оцелот Показати IP 19 Лютого 2015 15:26
Так, шановний Міку, я був вiдвiдувачем того ресурсу. Саме як "Оцелот". Ми навіть із Вами два-три рази обмінювалися коментами. Просто, через технічні складнощі, я писав зовсім зрідка. Бо знаходився тоді ще далі від України, ніж Ви перебуваєте зараз (якщо Ви не змінили адресу). Більше читав, ніж коментував. Тож, не дивно, що Ви мене не пам'ятаєте через мою низьку активність дописувача.
Mik (галицька миша) до Оцелот Показати IP 20 Лютого 2015 12:12
А я, здається, згадав Вас, шановний! А чи Ви пам'ятаєте, наприклад, Гриця з Харкова? А Андрiя з Тернополя? А 123-го i Serg'a з Києва? (Саме той Serg не любив українську мову.) А "Гната з Херсона ", часом, не пригадали? Зараз можу визнати - "Гнатом Херсоном" був... теж я! Заради жарту. Щоправда, 123 одразу здогадався: мовляв, у причорноморському Херсонi таких галицайських мишей немає!
Оцелот до Mik (галицька миша) Показати IP 20 Лютого 2015 13:38
Я сьогодні згадав, що ніби вперше (а може то було вже не вперше?) написав у дискусію "Чи повноцінна українська мова". Може я трохи плутаю назву, але сенс такий. Здається мені, це ж Ви тоді ініціювали те обговорення. Всіх, кого Ви тут згадали, я пам'ятаю. І не лише їх. Начебто я читав, як Вас тоді "викрили" стосовно "Гната з Херсона". От тільки не пам'ятаю, хто саме це зробив. А 123 — це ж Славко Факт? Він, якщо не помиляюся, міг легко "переплюнути" Serg'a з Києва за рівнем українофобії.
Mik (галицька миша) до Оцелот Показати IP 21 Лютого 2015 09:51
Ага. То була дискусiя з назвою: "Чи треба вважати українську мову повноцiнною, або меншовартiсною?" Я розпочав ту дискусiю, якби вiдповiдаючи рiзним там "Сержам", якi стверджували, що наша мова - "для селюкiв", "неiнформативна" тощо. А "Гната" першим помiтив Славко. Вiн не любив "галицаїв" i одразу зауважив, що "херсонський" Гнат чомусь пише, як галичанин, чи як волинянин...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus