USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Володимир Гавриш: Поліцейська неспроможність: чи довго українцям ще терпіти бездіяльність правоохоронців?
Майже два роки реформи правоохоронної системи ознаменувалися кількаразовим збільшенням злочинності в усіх сферах життя. І мешканці столиці, і жителі регіонів України не могли не помітити зростаючої кількості крадіжок в громадському транспорті, розбійних нападів на магазини й банківські відділення, пограбування квартир та викрадення автівок. До того ж, мало не щодня ми отримуємо повідомлення зі ЗМІ, або стаємо безпосередніми свідками великої кількості ДТП із смертельними наслідками. Зросла і кількість вбивств та зґвалтувань.

Маємо збіг одразу трьох суттєвих факторів, які зумовлюють зростання злочинності: безлад через реформування органів внутрішніх справ та відчуття безкарності, який він породжує; важке економічне становище та війну на Донбасі.

Так, дійсно: суспільство наелектризоване звістками з фронту та вже сповна відчуває на собі наслідки економічної кризи. Люди намагаються самотужки вирішувати проблеми із злочинністю: мешканці багатоповерхівок у столиці організовують нічні чергування, аби вберегти власні авто від крадіжок; врятувати своє майно у квартирі намагаються за допомогою встановлення систем відеонагляду та сигналізації; громадяни поступово озброюються та намагаються навчитися усіма можливими методами вберегти своє життя, здоров’я та майно від протиправних зазіхань.

Та подекуди проблему зі злочинністю потрібно вирішувати на рівні компетентних органів. Тим паче, якщо це їхній прямий обов’язок, за який суспільство та держава сплачує їм заробітну плату.

За останній тиждень мене вразили два випадки, які є наочними прикладами неспроможності нинішньої влади провести якісну реформу правоохоронних органів. На жаль, в обох випадках загинули люди, а винні поки що не покарані. Головною спільною рисою у цих випадках є некомпетентність в діяльності органів нової поліції, відсутність належної швидкої й дієвої реакції на злочин та відверта халатність.

Так, на Миколаївщині на трасі «Київ – Одеса» внаслідок зіткнення мікроавтобуса і припаркованого на узбіччі вантажного автомобіля загинули 8 осіб. Усі вони були мешканцями Волинської області та Львова віком від 8-ми до 46-ти років та, вочевидь, прямували в Одесу на відпочинок. Причиною ДТП стала неуважність водія мікроавтобуса, яка, своєю чергою, була зумовлена неналежним освітленням ділянки зіткнення та недбалим ставленням служби дорожньої поліції до своїх обов’язків. Адже в темряві поламану вантажівку було не видно, її просто не встигли вчасно прибрати з проїжджої частини, а жодного попереджувального патруля – не було.

Вже після трагедії правоохоронці влаштували чергування біля зламаної вантажівки, аби не повторилося нової трагедії.

Питання відповідальності за смерть 8 людей залишається відкритим. Звичайно, основними винуватцями трагедії визнають водія мікроавтобуса та кермувальника й власника поламаної вантажівки. Ну а поліція, на перший погляд, ні до чого…

Ще один приклад неспроможності правоохоронних органів на швидку і компетентну реакцію на злочин стосується вбивства 17-річної Катерини Літкиної з Нововолинська. Ця подія майже не залишила байдужих серед мешканців невеличкого містечка на Волині. Місцеві правоохоронці марно розшукували її понад 10 діб, тоді як понівечене тіло вбитої дочки зрештою знайшов її батько неподалік від однієї із вугільних шахт. У розмовах із місцевими жителями вдалося дізнатися, що працівники поліції активних пошукових дій не здійснювали, натомість переконували батьків у тому, що дівчина сама невдовзі повернеться додому. І лише завдяки активності з боку громади вдалося трохи розворушити ситуацію.

Так, минулого тижня близько 300 мешканців Нововолинська влаштували громадянську акцію біля стін міської ради міста із вимогою якомога швидшого розслідування справи про вбивство Катерини. Прикметно, що громадяни акцентували увагу на загальній ситуації із погіршенням криміногенної ситуації у місті. На думку громади, більшість із злочинів, особливо щодо дрібного хуліганства, можна було б попередити, збільшивши кількість патрулювань вулиць та дворів багатоквартирних будинків.

Подібна позиція громади вже дала свої перші результати: правоохоронці вже 21 серпня повідомили про затримання підозрюваного у вбивстві, а суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Хочеться запитати: на що розраховують високопосадовці, які очолюють МВС та щодня повідомляють українцям про нові звитяги у реформуванні поліції? Мабуть, чиновники сподіваються на терплячу позицію громадян, однак, як бачимо, українцям поступово уривається терпець.

І це при тому, що рівень зарплат серед нових поліцейських та слідчих зріс у кілька разів. Тож цілком зрозумілим є обурення українців: їхні податки вже майже 2 роки йдуть на реформування правоохоронних органів, натомість це не позначилося на якості їхньої роботи.

Якщо порівняти статистику розкриття злочинів за 2015-2016 роки, то рівень злочинності зріс у рази. Так, за даними ГПУ, динаміка зростання криміногенної ситуації постійно збільшується з 2014 року, а кількість розкритих злочинів заледве досягає 30%. Наприклад, станом на початок 2016-го року, нерозкритими залишилися майже 2 тисячі розбійних нападів, понад 15 тисяч грабежів та 200 тисяч крадіжок (з них 17 тисяч – домівок українців), скоєних ще у 2015-му.

Тож у нинішніх обставинах можливий лише єдиний вихід: термінова мобілізація усіх підрозділів поліції, доукомплектування особового складу серед слідчих та переатестація вже наявних кадрів.

Ще одна дуже важлива обставина, на яку варто звернути увагу: потрібно нарешті позбутися звітної системи, що базується на показниках розкриття злочинів, а перейти на рейтингову систему оцінки дій правоохоронців. Можливо, саме такий крок спонукатиме нових поліціянтів більш якісно виконувати свої обов’язки та демонструвати кращий результат у розкритті злочинів.

І нарешті, не слід забувати про одну із основних стратегій, про яку раніше говорили очільники МВС під час запуску нової патрульної поліції в Києві. Йдеться про «теорію розбитих вікон», тобто про реагування на найменші випадки кримінальних правопорушень. Саме такий підхід продемонстрував у багатьох країнах світу свій профілактичний ефект щодо покращення криміногенної ситуації й зменшення кількості важких злочинів. Адже, за статистикою правоохоронців, найнижчий процент розкриття припадає саме на кишенькові крадіжки та крадіжки у громадському транспорті (13%). Українцям у нинішніх обставинах варто бути більш обережними та обачними. А ще – більш уважно ставитися до власної безпеки та оточуючих.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Справу щодо ДТП за участю інспекторки Луцького міськвідділу поліції, у якій неповнолітній юнак отримав значні травми, навмисне затягують. І попри…
В Америці на 75 році пішов з життя знаменитий режисер, творець легендарної комедії Поліцейська академія Г'ю Вілсон
Коментарів: 2
Слідчий Показати IP 26 Серпня 2016 14:18
"І це при тому, що рівень зарплат серед нових поліцейських та слідчих зріс у кілька разів". Авторові варто набути більш достовірні дані щодо заробітних плат, ЗОКРЕМА СЛІДЧИХ. До вашого відома заробітна плата до атестації і після її проведення зрозла на 300 гривень і становить в середньому (у слідчого, оперативного працівника) до 4 тис. гривень. Навідміну від патрульних поліцейських. Перш ніж щось писати і оцінювати його роботу потрібно володіти хоча б якоюсь достовірною інформацією, а не просто здогадуватися про те, що пишете.
гриць Показати IP 26 Серпня 2016 14:24
Проблема комплексна. Навіть коли нова поліція затрмує, складає матеріали, то їх робота зводиться на нівець продажними прокурорами та суддями. Мажор на БМВ напідпитку на смерть збиває дідуся - результат який?! Умовний термін та не позбавлення права керування!!! Ось де проблема - покарання не наступає, що є сигналом про безнаказанність для маргінальних елементів, звідси і зухвалість.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus