USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00
Олег Дмитрук: Люби їжу, ненавидь марнування
В одному з попередніх дописів я говорив про те, що дуже доречно навчитися готувати, аби економити на їжі, смачно харчуватися і не викидати продукти. Сьогоднішній мій допис є логічним продовженням. І адресований тим, хто має смартфони.

Нещодавно відкрив для себе безкоштовний додаток «Love food, hate waste» (в дослівному перекладі з англійської значить «Люби їжу, ненавидь марнування») і радий поділитися досвідом його використання.

В ООН підрахували, що в світі щороку марнується третина продуктів харчування. У розвинених країнах вона відправляється на смітник, а в тих, що розвиваються, – псується і втрачається ще на етапі збору та переробки. І це при тому, що близько 1 млрд. жителів планети голодують. Скорочення такого марнування продуктів вдвічі могло б на 20% компенсувати нестачу продуктів харчування до 2050 року. Крім того, харчові відходи виробляють 3,3 млрд. тон парникових газів.

Для боротьби з такими масштабними втратами продовольства ООН запустила кампанію «Думай, їж, зберігай», в рамках якої і був розроблений додаток «Love food, hate waste». Він дозволяє розрахувати точну кількість продуктів, необхідних для приготування тієї чи іншої страви без харчових відходів.

Додаток має кілька розділів:

Розділ «Рецепти». В цьому розділі ви знайдете багато рецептів як від звичайних господинь, так і від професійних кухарів з усіх куточків світу. Приготування цих страв не вимагає якихось особливих кулінарних навиків. Цікаво, що додаток називає авторів рецептів і місто, де вони проживають. Уявіть, українка поміж іншим каже якійсь австралійці: «Керол, в мене ось фрукти лишилися, вже почали псуватися. А діти не хочуть їх їсти. Викидати шкода». А австралійка відповідає: «Тю, Марічко, то ти не знаєш, що робити? Я тобі зараз дам рецепт австралійських фруктових кексів! Твої малюки за них ще битимуться!»

Розділ «Порції». Тут ви можете розрахувати в грамах порцію певного продукту на визначену кількість дорослих та дітей. Наприклад, ви зібралися приготувати рибу для 2 дорослих і 1 дитини. Якщо підете в магазин з голодним шлунком, то вам здаватиметься, що грам 700 – саме те, що потрібно. Але додаток говорить, що вам вистачить всього 380 грам. Нібито малувато, але якщо врахувати, що люди їдять рибу здебільшого з гарніром, перед основною стравою багато хто любить салат, а після неї – щось солодке, то все стає на свої місця.

Але, як казав класик, якщо ти встав з-за столу з відчуттям легкого голоду, значить, ти наївся. Якщо з відчуттям ситості, значить, ти об'ївся. А якщо в тебе відчуття, що ти об’ївся, то насправді ти отруївся. Порції, які пропонує додаток, відповідають не лише раціональному використанню продуктів харчування та сімейного бюджету, а й рекомендаціям щодо підтримки нормальної ваги свого тіла і, відповідно, здорового самопочуття.

Розділ «Планування». В цьому розділі, як у записнику, ви можете запланувати раціон на день (тиждень і навіть більше) для себе і своєї родини. Ви можете вибрати один з тих багатьох рецептів, що вже запропоновані, або ж створити власний. Наприклад, ви вирішили сьогодні приготувати яблучні кекси за рецептом австралійки Керол. Додаток розповість вам, як правильно зберігати інгредієнти, і що робити, якщо продукти втратили апетитний вигляд. Крім того, можете поділитися своїм запланованим рецептом в соціальних мережах або надіслати його електронною поштою.

Розділ «Кухня». Тут ви можете вести облік того, що є у вашій кухонній шафі, холодильнику та морозилці. Цей розділ міститиме інформацію про те, коли, що, в якій кількості ви купили, і до якого часу маєте це використати.

Останній розділ – «Перелік покупок». Тут все просто: обираєте, який продукт, для якої страви і в якій кількості ви маєте придбати. І маєте перелік, з яким в магазині ви придбаєте рівно стільки, скільки потрібно для того, щоб шлунок був ситим, лице – задоволеним, а сміттєве відро – порожнім.

Звичайно, всі розділи між собою пов’язані. Отже, за допомогою додатку ви можете запланувати раціон на певний проміжок часу; зрозуміти, що для приготування цих страв ви маєте і що потрібно докупити; відслідкувати закінчення терміну придатності певних продуктів. А також можете користуватися рецептами з усього світу, і запропонувати світу свій рецепт приготування смачної страви і збереження довкілля та сімейного бюджету.

Відзначу, що додаток «Love food, hate waste» – англомовний.

Тож вдосконалюйте знання мов! Їжте смачно і не марнуйте продукти!
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Розумний спосіб не переплачувати за продукти харчування – проводити домашній тендер, тобто порівнювати ціну і якість певного продукту від різних…
Часом нам доводиться викидати продукти харчування у смітник. І хоч як би не було шкода витрачених коштів, але ж зіпсовані…
Питання економії сьогодні є більш ніж актуальним для більшості українців. Парадоксально, але при цьому кількість зіпсованих і викинутих у смітник…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus