USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Відео-чат з Миколою Катеринчуком
7 квітня у відео-чаті "Волинських новин" взяв участь народний депутат України, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук.


- В першу чергу хочеться дізнатись про мету Вашого візиту. Знаю, що Ви доволі часто приїжджаєте на Волинь, зокрема, до Луцька. Яка ціль вашого сьогоднішнього візиту? З ким Ви вже сьогодні зустрічалися і які, можливо, проблеми встигли побачити на Волині?

- Сьогодні два роки роботи програми «Народний адвокат». Це програма Європейської партії України. Ми прозвітували перед тими, хто звертався в цю програму.

Це більше десяти тисяч людей. Яка продуктивність цих звернень? Провели певний аналіз по реакції влади або прокуратури, або судів щодо роботи соціальної програми «Народний адвокат».

Окрім того, 1 квітня вступили в силу норми податкового кодексу. Ми попереджали, що вони дуже негативно скажуться на зайнятості населення, і сьогодні можемо сказати, що частина робочих місць уже втрачена і ще до кінця року, якщо залишиться цей ганебний податковий кодекс, то будуть втрати десь до пів мільйона робочих місць в Україні.

Одна тільки цифра. Щоб уряд допоміг створити одне робоче місце, треба витрати з державного бюджету десь п’ятсот тисяч гривень. От, розумієте, навпаки, необдумані кроки Азарова і Тігіпка щодо податкової реформи.

Хочу ще раз нагадати, що ми запропонували свій варіант податкового кодексу, який був відкинутий урядом. І це помилка, тому що він був написаний разом з підприємцями.

Там багато було стимулюючих причин, перш за все європейського характеру, але, на жаль, ми до цього, напевно, повернемося, тому що цей податковий кодекс існувати просто не може. Його можна переписувати, але прийдеться переписувати 70%.

Тому я думаю, що чихарда змін в податковому законодавстві ще буде супроводжуватися цей рік, але я думаю, що до кінця року ми маємо вийти на якийсь більш певний документ.

Тому у соціальній програмі «Народний адвокат» сьогодні в Луцьку, на Волині, відкривається ще один напрямок. Це – захист підприємців. «Народний адвокат» буде захищати підприємців і пояснювати ці норми, які вже вступили в дію, які вступлять в дію, будемо інформувати постійно про те, що готується. А крім того будемо набирати матеріал на вдосконалення того, що є.

Тому що кожна проблема – це більше проблема адміністрування податків.

Сьогодні ми були на ринку, «Варшавський». Там в нерівній боротьбі сьогодні біля ста підприємців з нечистими на руку підприємцями, які намагаються забрати цю землю, на якій вони працюють сьогодні, під торговий центр.

Можна сказати, що наша співпраця вже має певні результати. Позавчора виграли важливий, але не ключовий суд, підприємці. Так що сьогодні ще була зустріч з підприємцями.

Я там ходив по ринку, цікавився, в якому зараз становищі підприємці, які на різних формах ще залишаються, оподаткування, як на них вплинули ці новели, і можу сказати, що це достатньо драматично.

Це достатньо драматично в умовах, коли покупна спроможність громадян все падає, виживати всім все важче, а ще – ці побори, які супроводжують ведення бізнесу, вони не припинилися, вони тільки зростають.

Тому я думаю, що питання існування соціальної програми «Народний адвокат», і розширення її до кола підприємців, це все ж таки буде дієвим, воно буде працювати на безкоштовній основі, але, знаєте, буде головний біль для наших юристів, тому що хоча 90% законів вимог підприємців про те, як реагують суди, як реагує на це прокуратура, поки що можна сказати, що є проблема.

Так само будемо звертати увагу через нашу фракцію в міській раді на ці проблеми, які є. Так само, думаю, що будемо залучати апарат губернатора до цих проблем, тобто будемо активізувати ці проблеми і спільно знаходити вихід з них.

- Ви маєте заплановану зустріч з головою Волинської держадміністрації?

- Ви знаєте, якщо встигнемо, то ми проговоримо деякі речі, пов’язані з тим, який взагалі податковий режим є сьогодні на Волині, які речі сьогодні треба зробити, щоб все ж таки не таким стрімким було зменшення доходів громадян, що треба зробили в цих ситуаціях, що вони роблять, до речі, цікаво почути, що вони планують робити. Тому що, знаєте, таке враження, що влада вариться в у своєму такому соку, тобто ніякої такої чіткої політики щодо того, що очікувати мешканцям Волині від дій влади, просто не існує сьогодні.

ми, як опозиційна партія, будемо пропонувати своє бачення у цих напрямках, особливо в питаннях розвитку промисловості. Цікаво, наскільки ми близькі в баченні одних і тих самих пріоритетів діяльності, політичної діяльності, тому що виконавці – це політична фігура.

І я думаю, що поговоримо про діяльність правоохоронних органів, особливо міліції, чому вона з’являється поряд з рейдерами, вона не захищає підприємців, чому таке відбувається, чому вони це роблять в шостій годині ранку, чому на ринку йде чергування з четвертої до шостої, з дванадцятої до четвертої.

- Це Ви про Варшавський ринок?

- Так. Чому це відбувається? Чи знає про це губернатор? Які він вважає заходи він міг би запропонувати цим людям. Ну, і крім того, у нас дивна ситуація. У нас на Волині прокуратура чомусь взялася за наших активістів, Олену Голєву. Чому супроводжують прокурорські перевірки, притом, я сказав би, по надуманим речам, знаєте, люди, які пишуть анонімки, їх завжди ретельно перевіряють. Я питав по цим речам в Генеральній прокуратурі деяких, скажімо, людей, заступників Генерального прокурора. Казали, що це діяльність на місцях, хотів би прояснити, чому такий інтерес, чи це за політичну позицію, чи це комусь не хватає якихось бюджетів, що відбувається взагалі по членах Європейської партії.

- А які пишуть анонімки, які в них претензії до Ваших представників?

- Будь-які. Не сплатили податки, вкрали землю, дітей їдять по ночам, все що можна придумати, все пишуть, а їх ретельно перевіряє Генеральна прокуратура, точніше прокуратура обласна. Зараз з’явився новий прокурор міський, хотілось би, щоб в нас таких випадків не було. Тому що, якщо є якісь претензії, треба їх доводити до суду, до кримінальних справ, до посадок, а якщо це просто дьоргання, щоб зібрати якісь там бюджети, це треба припиняти. У нас почалася боротьба з корупцією. Хто не знає, хочу сказати, що принаймні, заявили про це. Позиція опозиції солідарна з владою у цьому, тому кожні випадки необґрунтованих наїздів з проханням дати якогось хабаря, вони будуть супроводжуватися ЗМІ, а там вже хай політична воля правлячої еліти, правлячої партії, приймає рішення. Чи вони вважають нормальними ці дії, які відбуваються? За це треба нести відповідальність.

- До слова, Ви заявили недавно, що за хабар треба збільшити значно термін позбавлення волі. Як Ви бачите закон про корупцію і взагалі дуже багато говорять про законодавство антикорупційне, але насправді воно ніяк не втілюється в життя. Тобто закони можуть бути хорошими, а фактично, маємо – що маємо. Як вийти з цього?

- Сьогодні спеціального законодавства щодо боротьби з корупцією не існує, в нас в цьому прогалина. Тобто ці не набули чинності, вони їх розробляли, потім скасували, ті, що розроблялися разом з міжнародними організаціями, там 11 законопроектів, яких вже просто нема. Новий, який обіцяв внести Президент, ми очікуємо, що він з’явиться.

Ініціатива Анатолія Гриценка була щодо підвищення відповідальності за отримання хабара, це більше десяти тисяч доларів, по життєве ув’язнення. Наша так само пропозиція в цьому напрямку, ми так само вважаємо, що саме такі санкції мають бути за хабар.

Його законопроект зараз тормозять в комітеті, друге читання він не пройшов. Але ми один одного доповнюємо, щоб ця проблема була активізована. Щоб люди розуміли, що є інструмент боротьби з корупцією, принаймні, наша делегація Європейської партії була на початку цього місяця в Грузії. Я можу сказати, що всі розмови про те, що корупцію не можна побороти, це розмови.

Я сам це побачив, я теж не вірив, знаєте, але сам побачив це, і я вірю, що якщо є політична воля, це можна зробити. Ще три роки в Грузії 74% стикалися з випадками хабарництва, зараз тільки 0,4% стикалися з цим. Це великий успіх Саакашвілі, Грузії, там працює влада і опозиція. Тобто якщо є, скажімо, політична воля, то все можна зробити.

І навіть в такій країні, як Грузія, яка давала, вибачте на Радянський Союз 70% "ворів" в законі. А самою престижною професією був "вор в законі" і дівчата мріяли вийти заміж тільки за "вора в законі". Тому сьогодні там, вибачте, в машинах двері не зачиняють. В Тбілісі дієвість міліції 99%, правда і зарплата в міліціонера в середньому 400 доларів, максимальна – 2500 доларів. Хабарів там не беруть. Я один приклад наведу. Машини супроводжували з мигалками, а ми на автобусі їхали від парламенту Грузії, виїжджаємо на дорогу, сирена ця кричить, а він там щось говорить. Я попросив, щоб мені перевели, він говорить: «вибачте, будь ласка, пропустіть міжнародну делегацію». В нас би вже якщо, були б мати-перемати, і ще й погрожували б пістолетами, якщо б проїхали. Грузія дуже змінилася. Дуже ліберальне законодавство податкове, умови для ведення бізнесу – просто блискучі, якщо ти заробляєш не більше 18 тисяч на рік, ти взагалі не сплачуєш жодних податків, тільки реєструєшся, тим паче – одного листа написав, і ти вже підприємець, якщо навіть тобі відповіді нема. Знаєте, за правилом мовчазної згоди. Оне вікно працює, всюди,куди не прийдеш, документи здав, там і нотаріус, і податківець, і все-все-все. У них автоматизовано все, і податкове законодавство дуже сприятливе для заходу туди бізнесу. Низькі ставки оподаткування, все прозоро, ніхто не бігає, не вимагає хабарів, ну, я хочу сказати, що Грузія, якщо б не ця війна з Росією, вони б стали раніше членами Європейського Союзу. Дуже змінилися.

- Як Ви вважаєте, чи є у глави держави, у парламенту така політична воля? Коли ми до неї дозріємо?

- Нема. Коли дозріємо – подивимось. Тому що було таке, знаєте, враження, перемогли Гітлера, грабунок країни, якось взяли так... Треба ж щось робити з цим. Ну, поки Азаров, віце-прем’єр-міністри нічого позитивного в економіці, в розвитку підприємництва, в дохідній частині бюджету, а значить і в зарплатах бюджетників, розміру пенсій, не відбудеться, на жаль. Тому Європейська партія вимагає відставки Азарова, негайно, причому. Ще вимагали з часів податкового майдану, бо саме Азаров, Тігіпко не почули підприємців. Я можу сказати, що війна щодо спрощеної системи оподаткування продовжується. І сьогодні внесений законопроект, там виписані ті побажання підприємців, ради чого вони, до речі, стояли на Майдані. Кабмін свій внесе ганебний законопроект, я думаю, наступного тижня і там буде справжня битва, чи буде існувати спрощена система оподаткування, особливо щодо валових витрат.

Можу сказати концептуально, що в нашому варіанті валові витрати залишаються, ставки оподаткування абсолютно прозорі, зрозумілі, економічно обґрунтовані. В Кабмінівському валових витрат нема, фактично адміністрування лягає на плечі додаткового фінансування за рахунок вже появи бухгалтерів, ну і касові апарати, і все, що з цим далі, скажімо, можна продовжувати. Я був на робочій групі в Кабміні, сказав, що це ганьба, а не законопроект і запропонував все ж таки подивитися на продукт підприємців. Ну, подивимося, що відбудеться. Тому що Янукович поставив завдання це зробити ще місяць тому, вже мало вийти в парламент, поки що ніяке майбутнє в цього, але запрошую підприємців до стін Верховної Ради під час розгляду цього законопроекту, нам є за що спільно поборотися.

- Чи можна очікувати третього майдану?

- Я думаю, що можна очікувати. Коли все зростає, від тарифів до проїзду в транспорті, ціна на бензин, продукти харчування, як існувати в цій державі? Держава нічого не робить для того, щоб українці відчули, що вона про них турбується і створює умови для виходу із кризи не держави, а кожної родини з їх бюджетом. Ніякої ні допомоги, ні послаблень немає, все тільки перекладають на плечі простого громадянина. Нічого ж в економіці не робиться, подивіться, що Верховна Рада і Кабінет Міністрів – там хоч один проект антикризовий є? Там хоч щось є, що полегшує життя українця? Нема нічого. І не з’явиться, тому що там абсолютно неукраїнська влада сьогодні, і розмови тільки на рівні Табачника, по нищенню української мови, української культури, а більше нічого. І намагаються зараз, скажімо, справами Тимошенко, справами Кучми, щоб відвернути увагу від того, що відбувається.

От вчора на комітеті, де я є заступником голови, розглядався дуже специфічний законопроект, де списуються борги підприємств паливно-енергетичного комплексу, незалежно від виду власності, на 36 мільярдів гривень. Тобто люди сплатили за комунальні тарифи, за електроенергію сплатили, компаніям, які є генеруючими компаніями, ці генеруючи компанії не розрахувалися з «Нафтогазом» чи з «Газ Україна», з іншими, і от ця різниця – 36 мільярдів гривень. Пеню, штрафи, суди, там, де держава повигравала… як в цій державі жити, скажіть? Одні сплачують, іншим пробачають. Ті, хто двієчники, їм будь ласка, пробачають все, і вони стають мільярдерами, мільйонерами, а ті, хто чесно сплачують…. Я не знаю, як люди потім будуть сплачувати все це, тому що людям знімають мораторій, встановлюють пеню за невчасну сплату комунальних тарифів, потім хочуть ще житло забрати, а це все – 36 мільярдів. От, щоб це не знали – давайте по Кучмі говорити. Треба по Кучмі говорити, і по Тимошенко треба, напевно, говорити. Але ж потім скажуть, що це абсолютні політичні репресії. А по Кучмі це вже міжнародна спільнота вимагає, що треба давати відповідь.

- До речі, в нас є питання від нашого користувача стосовно Кучми. Що Ви можете сказати про візити Кучми і Мельниченка в прокуратуру?

- Я скажу про своє враження як кандидат юридичних наук від цього процесу.

Зверніть увагу, що Генеральна прокуратура вважає доказами плівки Мельниченка. Не частину цих плівок, а всі плівки. І багато прізвищ названо в пресі, і Азаров, і Литвин, і Деркач, Марчук, там багато, багато людей, Янукович. Уявіть собі, якщо це все є речовими доказами, як суд буде реагувати на ці плівки? Чи визнає він ці докази, що зібрані в законний спосіб? Ні. Вони ж без санкції прокуратури. Мельниченко може сказати, що він записував це в стані необхідної оборони. Він не міг по іншому записати чи отримати цю інформацію. Як далі бути? Я прогнозую, що по Кучмі буде вирок все ж таки, але він не понесе жодного, скажімо, покарання, тільки тому, що він не давав прямої вказівки вбивати Гонгадзе. І там є строк позивної давнини десять років з дня події. Я думаю, що там буде тільки такий вирок, що так, перевищив своє повноваження, але нічого не буде. Але от, що буде далі з іншими фігурантами? Є 147 стання кримінально-процесуального кодексу України, яка дозволяє і зобов’язує слідчому, який веде цю справу, відстороняти від зайнятих на посадах, ну, наприклад, прем’єр-міністра, прізвище якого є там, якщо буде пред’явлене йому звинувачення. Але це має зробити за поданням Президента, Генеральна прокуратура має це зробити через клопотання слідчого. Чи буде це? Тому що всі посадовці можуть впливати на хід слідства, принаймні, Кабмін, тут питання дуже серйозне. До Януковича не можна застосувати такі санкції, тому що в нього тільки імпічмент. А до інших посадовців, які зараз при владі знаходяться, стовідсотково можна було б цю 147 статтю задіяти. Якщо це серйозно все, бо говорять: це ж не серйозно, граються, щоб на фоні справи Кучми, Тимошенко засадити, і щоб вже ніхто ні про що не говорив, у тому числі міжнародна спільнота, що це репресії тільки в одному напрямку, з політичними опонентами. Ну, подивимося. Принаймні, слідство набирає обертів, і Ренат Кузьмін достатньо принципово стоїть на позиціях слідства, і Ви бачите, що викликали Медведчука, Марчука, Кучма ходить на допити постійно, Мельниченко дає покази і очні ставки, тобто процесуально ми рухаємося в цьому напрямку. Коли це закінчиться, коли справа буде передана до суду, і хто буде суддями – це головне, і як вони будуть підбиратися, як вони будуть оцінювати ці докази, що вони приймуть до уваги, а що ні, і які будуть потім вироки, побачимо в майбутньому.

- А чи не можуть такі події, коли вони пов’язані із першими політиками держави, в принципі дуже голосні події, привести до якоїсь політичної кризи в суспільстві?

- Знаєте, в нас головна політична криза, це – монополізація всіх політичних рішень, які впливають на життя кожного українця, в одному кабінеті. Це називається вертикаль. Тобто президентсько-парламентська республіка, де нуль Кабінет міністрів, сьогодні прийняли закон про Кабінет міністрів, де сьогодні прем’єр-міністр не може призначити жодного міністра, жодного заступника міністра… тобто він зараз така англійська королева. Відповідальне лице, а нічого робити не може. В кадрових питаннях – не може, притягнути до відповідальності – не може, тільки може на Кабміні щось там когось насварити. Цього не можна робити. Я не є прихильником Азарова, якого пропоную в відставку відправити, але по великому рахунку – це небезпечно.

- Что Вам известно о репрессиях против активистов Налогового майдана? Відомо, деякі люди стверджують, що це взагалі були не підприємці, проти яких ведуться репресії, а підставні особи.

- Ні, це реальні підприємці, реальні люди. Ми їх підтримуємо, даємо можливість користуватися нашими адвокатами. Там пошкоджена була плитка на майдані, ми довели через експертизу, що вона була пошкоджена учасниками майдану від Партії регіонів. І є документальне свідчення, там хуліганство, там… є моменти, скажімо, які на сьогоднішній день ще не вирішені, але, думаю, що спільно ми їх вирішимо. Тому що, якщо от так от вони реагували на активістів майдану, роблячи з них злочинців чи хуліганів, то навіщо тоді Янукович з Азаровим приходили до цих хуліганів в намети і пили з ними чай? Якщо вони там, як вони говорять, знаходилися там незаконно. Вони легалізували своїм приходом, скажімо, цю акцію, політичну акцію, хоча вони називали її не політичною, бо там економічні вимоги… але яка різниця? Тому ми допомагаємо, чим можемо, цим активістам. Зараз почалася акція "нафтомайдану", так само, ми її підтримуємо, вважаємо корисною, але треба буде все ж під стінами Верховної Ради під час голосування, щоби майбутня спрощена система оподаткування – яка вона буде?

- Пане Миколо, Ваша партія в минулому конфліктувала з міською владою в Луцьку. Зокрема, проїздивши в Луцьк, заявляли, що Шиба повинен сидіти в тюрмі. А як у Вашій партії з нинішнім міським головою Миколою Романюком?......


- Я хочу сказати, що пан Шиба не заспокоївся. Сьогодні Томенко приїде на Волинь вмовляти своїх одно партійців, щоб Шиба повернувся в БЮТ. Потім вони будуть намагатися переформатувати міську раду і поставити Шибу секретарем, а потім добитися зняття нинішнього мера і залишити Шибу виконуючим обов’язки… а там, коли Верховна Рада прийме рішення про чергові чи позачергові вибори? Це приклад, в Чернігові так було зроблено, в Чернівцях це було зроблено, зараз це буде робитися в Франківську, буде у Львові така ж сама ситуація. Ну, я що можу сказати? Я Романюка ще не бачив, наші депутати не голосують за питання майна, принципово, тобто, по великому рахунку ми зараз знаходимся в опозиції, але до тих рішень, які пов’язані з дерибаном. Якщо якісь ефективні речі, то ми їх підтримуємо, ініціюємо, і, скажімо, готові супроводжувати. Можу сказати, що найближчим часом фракція Європейської партії у міськраді розшириться ще на одного депутата. Я думаю, що цей процес буде далі динамічніше, тому що, знаєте, всім нам вже надоїли ці балачки, а хочеться якісь реальні дії. Програма «Народний адвокат», те, що ми робимо, якщо буде більше депутатів, будемо робити ще більше для міста, і можна підказати, де знайти гроші в достатніх об’ємах для того, щоб бюджет міста дав можливості для реалізації таких пріоритетних напрямків. Наприклад, тільки по цьому Варшавському ринку міський бюджет недополучив 12 мільйонів гривень. Це великі гроші для міського бюджету. Чому недополучив? В кого вони залишились? Це питання прокуратури. Прокуратура має дослідити все це і повернути ці гроші в казну міста. А далі ж є купа питань, які треба вирішувати, починаючи з мізерних зарплат вчителів, лікарів, на дитячі програми, навіть на дороги, подивіться, які дороги зараз. Все це треба робити, на все це треба гроші. Думаю, що примусить час повернутися міську владу обличчям до людей. Те, що вони обіцяли на виборах – треба буде виконувати.

- Стосовно цього плану повернення Шиби у крісло мера, ця інформація йде з центральних осередків «Батьківщини»?

- Я Вам можу сказати, що ніколи не говорю інформацію, яка не є перевіреною. Якщо Шиба повернеться назад у БЮТ, то так і буде.

- Вы верите, что когда бы президентом стала Тимошенко, было би лучше…?

- Так, вірю. По-перше, вона соціально чутлива. Як би не було складно в 2009 році, це був пік кризи, але затримок по заробітній платні не було. Це був пріоритет. Зараз півтора мільярди вже є заборгованість перед різними категоріями громадян. Тоді, вибачте, і зарплату збільшували, і такого не було відносно цін на продукти харчування, вже не кажучи про ціни на пальне. Це три людини сидять і вирішують, яку ціну поставити на пальне. Це ж не питання про нафту для нас, бо в нас вона заходить з нульовою ставкою ПДВ. Думаю, що було б не просто, була б сильна опозиція Партії регіонів, але, думаю, що, принаймні, питання мови, культури української, вони б не зачіпалися. Підприємцям було б так само не солодко, тоді я намагався, щоб податковий кодекс був прийнятий наш варіант, але тоді критикували його дуже серйозно в самому БЮТі і Тимошенко не погоджувалася на прийняття того документу, але думаю, що якщо б були протести підприємців, то вона б почула, пішла на зустріч...

- Звідки ви взяли, що підприємці з ринку - праві, а їхні опоненти - нечесні на руку? наскільки я знаю, всі суди - якраз протилежної думки як кандидат юридичних наук, поясніть підстави, посилаючись на конкретні статті законодавства, на яких згадана вами фірма повинна повернути в міський бюджет 12 млн. грн?

- Фірми я не називав. Сума приблизно біля 12 мільйонів гривень. Якщо ви в темі, і в курсі цього, то подивіться позавчорашнє рішення суду. Я посилаюся на рішення суду, в якому той, кого ви підтримуєте чи представляєте, - програв цю справу і я думаю, що і надалі буде програвати. Я вам це обіцяю.

- Извините, что я не по политику и не про налоги... У меня зарплата - 2500 гривен. Когда я смогу купить себе жилье?

- Ви не можете собі купити житло, це проблема номер один. Без зростання економіки, без того, щоб держава входила в ризиковані проекти...

Наприклад, була криза в банківській сфері, і депозити просто не повертали. А держава має зайти у відносини з банкірами і взяти на себе хоч половину тягаря кредитних ставок. Тобто кредитів, які не повертають. Бо тоді повертали б кредити і депозити не були заморожені. Це фінансове коло. Від депозитів залежить кількість кредитів, які можна надавати. Повертаючись до житла – це має бути державна програма. Цих 36 мільярдів, які вони списали – то краще би вони далі стимули стимули під якісь програми, визначили банки і там почали міні кредитування молоді, яка під таку зарплату могла отримувати кредити під низькі ставки скажімо на 30 років, на 15 років. А, можливо, держава на себе би взяла ці кредитні ставки. Це питання складне, а в Грузії воно успішно вирішується. Хоча там зарплати ще нижчі. Але там діє програма, достатньо багато будується соціального житла. Але там дається безплатно земля під соціальне житло, держава за свій рахунок підводить комунікації, держава на 50 відсотків це все фінансує. І банк, і страхова компанія, і інвестор, і люди беруть будувати це житло. Це одна команда, яка одну справу, дуже корисну для всіх. Є заробітки невеличкі, рентабельність на рівні 15%. Але держава основний регулятор цього процесу.

- Верховна рада нещодавно затвердила кошторис власних витрат на власне утримання на 2011. Скільки особисто витрачаєте коштів на польоти по Україні, міждержавні перельоти. Адже, до прикладу, є Луцьк, якому не вистачає два мільйони для виплати повноцінних ставок вихователя дитячих садочків і є силові органи, апарат Верховної Ради, який непомірно збільшує видатки на власне утримання.

- Якщо подивитися на Адміністрацію президента там взагалі безпрецедентно на мільярд 200 мільйонів. Ми як опозиція критикували це. Я не користуюся ні пільгами, пов’язаними з транспортом, ні пільгами пов’язаними з відпочинком. Бо соромно в цих умовах. Але повірте, якщо ці кошти ми не витрачаємо, їх витрачає більшість. Купляють квартири для депутатів. Відносно відряджень – я ні разу з 2002 року, коли я є в парламенті, ні разу не використовував державні гроші для якихось польотів закордон. Але я користуюся безкоштовним квитком для перельотів по Україні, тому що моєї зарплати народного депутата не вистачить для діяльності, яку я роблю. Тим більше, що її частина йде на утримання програми «Народний адвокат», на дитяче протезування, яке ми робимо разом з Міністерством охорони здоров’я.

Самі розумієте, якщо в нас є 55 тисяч людей, які приходять, то більше половини приходить попросити грошей на такі страшенні випадки…Допомогти усім ми не можемо, але у нас просто не вистачає ресурсу, просимо підприємців. Чесно кажучи, я вже втомився просити, ходити по країні з протягнутою рукою, але розумію, що людям треба допомогти. Шкода, що програма соціальна «Народний адвокат» не є державною. Потрібно, аби чим більше чиновників знали, що відбувається, з яких злиднях живе людина, з якими серйозними проблемами, або хворобами. І вирішити ці питання не можливо.

Але візьмемо приміром, діяльність страхових компаній. Ми на першому місці по захворюванням на рак. Я розмовляв із президентом страхової компанії «Аска». Вони запропонували досить серйозну програму, яка би дозволила зняли ці всі оголошення – потрібно 50 тисяч на лікування дитини, 30 тисяч доларів на операцію…Кожна людина, що відчуває, що є ризики захворювання страхує дитину на 100 гривень у місяць. Це страховий полюс, що дає можливість страховій компанії взяти на себе повністю лікування хвороби рак, якщо дитина захворіла. Об’єм страховки до 500 тисяч гривень. Цей об’єм достатній, аби надати дієве лікування. В такий спосіб можна буде розв’язувати питання того, що сьогодні люди не в змозі рятувати своїх близьких. Є такі програми, просто про них треба цікавитися.

- Ви - завсєгдатай політичних ток-шоу. То правда що в ефірі вони всі горло гризуть одне одному, а після цього мало не пиво йдуть пити разом. Чи то пак – Хеннесі

- Правда. Але ви бачите, що там не усім дають слово. Я можу просидіти чотири години на шоу у Савіка Шустера, а мені дадуть хвилину щось сказати, при тому, що руку тримаєш, що вона аж болить. Є питання – тоді навіщо запрошуєте? Для меблів якихось? Мене б це образило, але безкоштовно попасти на якесь шоу зараз не можливо. Я радий, що у Шустера хоч десь з’являємося. В п’ятницю я буду в Кисельова в 22:30. Це якийсь феномен, не знаю чому покликали, щоб вони там придумали, але подивимося.

- До речі, в Кисельова останнім часом постійно відбуваються певні сутички, бійки. Чи брали ви участь у таких політичних емоційних розборах?

- Кожна програма, де немає конструктивну, а є особисті образи… По-перше, там просто сидіти не хочеться з цими людьми. Замість того, аби людям сказати, як далі жити, що буде бити влада, що кожен робить, аби люди краще жили (таке враження, що просто немає чого запропонувати), то переходять на образи, хто скільки вкрав, хто більше, а хто менше, ти там такий, а ти такий, а ти за це відповідай. Для шоу це добре. Люди це дивляться і ще більше ненавидять політиків, все більше не хочуть дивитися на політику. Але насправді у людей опускаються руки, ці програми песимістичні. Щось там вийшли, поговорили. От візьмемо пенсійну реформу. Влада каже, от ми так будемо робити, а опозиція – а ми краще, візьміть такий підхід. Влада, якщо не є ідіотами взяла підхід європейський, що пропонує опозиція. Чи по податковому законодавству, чи по іншому. У нас же ж спільне завдання, ми працюємо на результат кожного українця. А шоу цікавить тільки одне – чим більше скандалів, чим більше б’ють один одному морди,тим більше матів і образ. Бо запрошують з одного боку «Свободу», з іншого – комуністів. Ну от вони один одного називають – душевно хворі, чи ідіоти, чи що інше. Це цікаво дивитися. А коли йде розмова про серйозні речі, це низький рейтинг, і люди перемикають на танці, розважальні програми. Серйозні розмови про наше життя – це не цікаво. А бійки, сварки, бруд – будь ласка.

- До речі про комуністів. На днях одна комсомольська організація в Луцьку почала збір коштів на зведення пам’ятника Сталіну.

- Цьому пам’ятнику відріжуть голову, як це зробив «Тризуб». До речі, я особисто одного з «тризубівців» взяв на поруки. Написав клопотання до суду. Я вважаю цих хлопців героїчними, але їх використали у політичних цілях. Їм не пояснили, що їх посадять, осудять…Якщо комсомольці хочуть поставити пам’ятник кату народів Радянського Союзу, злочинця, то вони самі злочинці.

- Які у вас стосунки з Кириленком? Не плануєте перед виборами вступити в його партію?

- Не знаю, як лідеру Європейської партії можна запропонувати в партію «За Україну» .З Кириленком нормальні стосунки, спілкуємося, обговорюємо деякі питання, до речі будуть у нас спільні заходи політичного характеру.

- Да, до речі, так що у вас там з об"єднанням з Кириленком і Гриценком?

- Кириленко пішов об’єднуватися з Яценюком, думаю, що він сам про це скаже. А з Гриценком ми вже сидимо майже в одному офісі, процес йде.

- До речі, стосовно київських офісів. Відомо, що у вас були проблеми з податковою. Чи вирішилися ці питання? З новим податковим кодексом змінилася система адміністрування і свободи дій податківців. Які вже негативні наслідки таких дій ви можете констатувати?

- Ми дійсно орендували приміщення в державному підприємстві, це не далеко від центру. Прийшли, а там заварені двері, решітки стоять, а у нас проплачена оренда на півтора року вперед. Ми там намагалися ще ремонт зробити. Ми туди потрапити не можемо, ми подали в суд. Друге засідання має відбутися 19 числа. Тому процес триває. Нас з усіх боків піджимають, нам немає де знаходитися. Поряд з Гриценком нам запропонували офіс безкоштовно майже. І ми, можливо, переїдемо.

Можливо, влада за нас так взялася після наших заяв про відставку Азарова. Податкова міліція зараз у суді намагається ліквідувати нашу Київську обласну організацію, серед якої ж депутати Київської облради, більше 20 депутатів по області. Привід один – що не вчасно був поданий звіт (знаєте, з нулями). Ми заплатили штраф адміністративний – 630 гривень. Начебто, конфлікт мав бути вичерпаний, але вони йдуть далі: касації, апеляції. Боремося поки що. Думаю, що це все похідне. Ми ж не новачки в опозиційній боротьбі, ми починали в 2002 році з гірших позиції.

Відносно податкового законодавства, там дійсно погіршилося адміністрування, але я очікую, що найближчим часом будуть великі зміни перш за все в законі про державну податкову службу, їх функціях, будуть зміни в податковій міліції. І лозунг «геть руки від підприємця» - він буде набагато виправданішим. Тому що як законодавство не напиши, якщо немає політичної волі, то законодавство буде окремо. І будуть приходити і казати про коефіцієнт податкового навантаження, скільки ти маєш сплатити не по шкалі оподаткування, а скільки ти маєш сплатити в бюджет в цьому районі чи в цьому місті, тому що є план Мінфіна. Але ж це різні речі – податкове законодавство і план Мінфіна. Не виконав план Мінфіну як інспектор – тебе звільняють. Я думаю, що тут будуть великі зміни.

Я спілкування з новим головою державної податкової служби. Ви знаєте, він мені так здався сучасною, цивілізованою людиною, яка дійсно хоче цивілізованих стосунків між бізнесом і владою. Подивимося. Поки що скасували норму щомісячної подачі декларації для спрощенців. Фактично на перевірки є мораторій по штрафах не більше однієї гривні. Я думаю, що незабаром з’явиться ініціатива податкової служби, пов’язана з тим, що перед тим як оштрафувати за питання порушення звітності будуть примусово навчати директорів і бухгалтерів. Тобто прослухати навчання. Може вони помилилися? А вже другого разу будуть санкції.

- На місцевих виборах ви здобули єдиного депутата міської ради - Голєву. Не плануєте її підвищити - зробити заступником голови партії? Чи реально, що вона стане кандидатом у народні депутати на майбутніх парламентських виборах?

- Я бачив в першу чергу Олену Голєву мером міста. Але, коли між опозиційними партіями немає згоди, то це означає, що опозиційний кандидат програє. Мене б влаштовувала будь-яка людина, що «зняла би шубу» і стала би працювати на громаду. Але якщо це не відбулося, то ми просто не пішли на цю авантюру і думаю, що правильно зробили. У нас вже два депутати в міській раді, думаю, що буде третій. Відносно підвищення – у нас демократичний статус партії. Якщо вона захоче і їй потрібен статус – я думаю, що це можна винести на обговорення партії. Можна усіх зробити заступниками, це не проблема. Тільки у людини є бажання працювати, то статус може бути будь-який, хоч голови партії, це не є проблемою для мене, тому що мені важливо аби Європейська партія виконала завдання для народу України, провела Україну до сім’ї Європейського Союзу, стали його членами.

Для цього треба в середині України провести ліберальні, демократичні, європейські реформи, починаючи з реформи економічної і фінансової і, закінчуючи питаннями захисту прав і інтересів, тобто політичні реформи. Наша команда здатна це зробити. Бо ми запропонували податковий кодекс, працюємо над судовою реформою, пропонуємо зміни до Конституції, робимо пропозиції щодо медичної реформи, освіти. Є достатньо потенціалу, аби використовувати той досвід країн Балтики, того шляху, що проходить Болгарія, Румунія. Це головне для чого це робиться. Без реформ рівень життя громадян буде тільки погіршуватися в умовах економічної кризи. Саме життя змушує проходити шлях реформ. Ми підемо, будуть змінюватися президенти, уряди, але цей шлях я вважаю, що він краще для Україні. Я патріот і хочу аби українці були в найкращих умовах, які тільки є у світі. А поки що європейська модель – вона більш продуктивна по розміру зарплат, пенсій і всього іншого.

- На Волині "пресують" підприємства власника ФК «Волинь» Василя Столяра. Навіть раз налетіли податківці і чотири години тримали під арештом цілий поверх з офісами. ВИ в курсі про це? Столяр в Народний адвокат не звертався?

- Ні, не звертався. Я думаю, що Столяр має достатньо грошей, аби найняти собі кваліфікований захист. Ну якщо звернеться – будемо допомагати. Я знаю, що він займається футбольною командою і ще має додаткові бізнеси. Дуже важливо, аби команда вигравала. Там зараз мій товариш грає, який був до цього був у київському «Динамо». Думаю, що команда має досить великий потенціал, але треба створити базу для тренувань, зробити з цього стадіону «ляльку», аби було вболівальникам там цікаво, треба привозити сюди команди першого класу, дивізіону. Єдине, що я просто не знав про ці речі. Думаю, що якщо він звернеться – думаю, що ми допоможе. Будь-кому, хто до нас звертається ми допомагаємо, якщо він цього потребує, якщо це людина соціально не захищена, або якщо це підприємець. Думаю, що він такого рівня підприємець, що зможе найняти собі кваліфікованого юриста.

- Традиційне питання - скільки коштує ваш годинник, костюм і взуття. тільки не уникайте питання, мовляв "не знаю - дружина купує"...

- (сміється) Годинник не ношу. Чому не ношу - бо в мене його вкрали. Було таке, що шість років тому, що на одному з ефірів Дмитро Корчинський попросив мене зняти годинник. Він побачив, що годинник сучасний, модний, білий якийсь такий метал. Він думав, що це платина, або біле золото. Знімає – «подивіться, це Катеринчука годинник!» Перевертає, а там «нержавейка» написано, метал. Ех, не вийшло!

У мене той годинник вкрали, його мені дружина подарували і я після цього не ношу годинників, користуюся мобільним телефоном.

Мій костюм коштує біля тисячі доларів, може трохи більше. Він у мене чотири роки. Туфлі в мене фірми Prado, я люблю дороге взуття. Приблизно десь 280-350 доларів. Краватка в мене за 80 доларів, я її купив в Італії.

- Бірюков перейшов до вашої партії щоб ви його висунули на посаду мера на наступних виборах, як ви до цього ставитеся? Голєва не буде п
Секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт у п’ятницю, 27 травня, взяв участь у чат-конференції інтернет-видання «Волинські новини» і відповів на…
У чат-конференції інтернет-видання "Волинські новини" сьогодні, у середу, 18 травня, взяв участь луцький міський голова Микола Романюк.
7 квітня у відео-чаті "Волинських новин" взяв участь народний депутат України, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus