USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[15 Липня 2016 21:40] Андрій: Вітаю!

Я з дружиною розлучений з 2012 року. З 2011 року дружина з сім'єю не проживає, веде аморальний спосіб життя, дітей не виховує. За рішенням суду дітей залишили зі мною. В 2010 році була взята в іпотеку квартира, яку донині я самостійно виплачую. У свідоцтві на право власності квартири власник один - я.

В липні 2015 року колишня дружина самостійно виписалась з квартири. У мене є документи, свідчення, що всі ці роки я самостійно виховую дітей, виплачую іпотеку та всі інші платежі, та в квартирі, крім мене та дітей ніхто не проживає. За всі весь цей час, коли в квартиру приходила дружина, під приводом навідати дітей, між нами виникали конфлікти, свідками яких завжди ставали діти.

Вона завжди провокує, лається при дітях, стверджує що має право на квартиру, і погрожує, що в будь-який момент може подати на розподіл майна. Підкажіть, будь-ласка, чи дійсно в цій ситуації вона має право на житло? І чи маю я право більше не пускати її в квартиру. Мені набридли скандали, її зухвала поведінка та брудна лайка, якою вона розмовляє. На рахунок розподілу я чомусь впевнений, що банк у якому я оформляв іпотеку не буде займатись розподілом. Боюсь, що квартира буде відібрана та продана по залишковій ціні, а діти залишаться на вулиці. Як мені вийти з цього положення?
Відповідь юриста:
Доброго дня! В описаній ситуація при правильному юридичному підході можливо вирішити питання на Вашу користь, тобто за наявності позову від колишньої дружини про розполід квартири добитись в суді відмови в такому позові. По-перше, Вашою колишньою дружиною вже пропущено 3-річний строк позовної давності, який розпочинає свій відлік з моменту набрання законної сили рішенням суду про розлучення. По-друге, Вам у пригоді стануть нещодавні правові позиції Верховного Суду України з таких питань, зокрема рішення від 08.06.2016 року, де йдеться мова про врахування дрежела придбання майна при його розподілі як спільного сумісного майна подружжя.

Так що вихід із описаної ситуації - кваліфікований правовий захист за наявності позову від дружини про розподіл квартири.
Коментарів: 1
pfuadm Показати IP 16 Липня 2016 19:21
Дуже Вам вдячний за оперативну відповідь!!! А як на рахунок того, чи маю я право не допускати її в квартиру? Я неодноразово говорив їй про це, на що вона відповідала, що прийде з міліцією-прокуратурою. Не хотів би мати такого гармидеру, і так труднощів вистачає. Я десь зустрічав такий коментар, що при розлученні якщо особа виписалась сама або за рішенням суду після одного року є право не пускати таку особу в помешкання. Чи це так?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus