USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10
Світ вражає: Журналістів у Романюка акредитовуватимуть... Як вам?
В тексті розпорядження луцького міського голови Миколи Романюка від 2.02.2011 йдеться:

З метою забезпечення оперативного та достовірного висвітлення розпорядчих документів Луцької міської ради, виконавчого комітету та виконавчих органів у засобах масової інформації, сприяння журналістам у виконанні їхніх професійних обов’язків та надання рівних можливостей для всебічного та об’єктивного висвітлення діяльності Луцької міської ради, відповідно до законів України «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про систему суспільного телебачення і радіомовлення в Україні», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», згідно ст.3 Регламенту Луцької міської ради, затвердженого рішенням Луцької міської ради від 17.12.2010р.№22.

1. Затвердити Порядок акредитації журналістів та інших працівників засобів масової інформації у Луцькій міській раді (далі – Порядок акредитації), що додається.

2. Відділу інформаційної роботи (Балюк З.В.):

2.1. Опублікувати Порядок акредитації в газеті «Луцький замок» та на інтернет-сторінці Луцької міської ради.

2.2. Провести акредитацію журналістів та інших працівників засобів масової інформації у Луцькій міській раді відповідно до затвердженого Порядку акредитації.

3. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

Порядок акредитації журналістів та інших працівників засобів масової інформації у Луцькій міській раді

1. Луцька міська рада взаємодіє з центральними та місцевими засобами масової інформації, через які доводить до відома населення прийняті міською радою, виконавчим комітетом та міським головою розпорядчі документи з питань соціально-економічного та суспільно-політичного життя міста.

2. З метою забезпечення якісного оперативного та достовірного висвітлення розпорядчих документів Луцької міської ради, виконавчого комітету та виконавчих органів у засобах масової інформації, задля сприяння журналістам у виконанні їхніх професійних обов’язків та з метою надання рівних можливостей для всебічного та об’єктивного висвітлення діяльності Луцької міської ради здійснюється акредитація представників засобів масової інформації на сесіях Луцької міської ради, засіданнях постійних комісій міської ради, засіданнях виконавчого комітету, оперативних нарадах, інших заходах. Акредитацію проводить відділ інформаційної роботи міської ради.

3. Акредитація здійснюється на підставі Конституції України, законів України «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про систему суспільного телебачення і радіомовлення в Україні», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», Регламенту Луцької міської ради, Положення про відділ інформаційної роботи Луцької міської ради та цього Порядку акредитації.

4. Для акредитації представників засобів масової інформації при Луцькій міській раді на ім’я начальника відділу інформаційної роботи подається заява про акредитацію на бланку, скріплена печаткою та підписом керівника засобу масової інформації.
Заява про акредитацію повинна містити: повну назву засобу масової інформації; поштову адресу, номер телефону (факсу), адресу електронної пошти засобу масової інформації; періодичність випуску, тираж на час подання заявки (для друкованих засобів масової інформації); сферу (регіон) поширення засобу масової інформації; прізвище, ім’я та по-батькові працівників засобів масової інформації, що акредитуються, належність до творчих або технічних працівників, їхні адреси електронної пошти та номери мобільних телефонів.

5. Журналісти та технічні працівники, які не є працівниками засобів масової інформації, мають право отримати акредитацію індивідуально для себе. Для акредитації таких осіб на ім’я міського голови подається підписана особисто заява про акредитацію.
Заява про акредитацію повинна містити: прізвище, ім’я та по-батькові, належність до творчих або технічних працівників; поштову адресу, номер телефону (факсу), адресу електронної пошти.

6. Підтвердженням акредитації журналістів та інших працівників засобів масової інформації є лист-підтвердження. Лист-підтвердження надсилається протягом двох тижнів з дня надходження відповідної заяви на ім’я начальника відділу інформаційної роботи.

7. У випадках, коли захід проводиться відповідно до міжнародних або інших спеціальних протоколів, можуть встановлюватись особливі умови допуску акредитованих осіб до таких заходів. Такі особливі умови оприлюднюються на офіційному веб-сайті та надсилаються відділом інформаційної роботи засобам масової інформації.

8. Акредитовані особи мають право: завчасно отримувати інформацію про заплановані заходи; бути присутніми на сесіях та засіданнях постійних комісій міської ради, засіданнях виконавчого комітету, оперативних нарадах, брифінгах, прес-конференціях та інших заходах, що спеціально організовуються для засобів масової інформації; одержувати необхідну інформацію від співробітників відділу інформаційної роботи, в тому числі на брифінгах, зустрічах і прес-конференціях; ознайомлюватися з інформаційно-довідковими матеріалами (порядок денний, тексти заяв, прес-релізи тощо); користуватися власною технічною апаратурою для проведення аудіо- та відеозапису, фотозйомки, передачі аудіо- та відеоданих. Акредитовані особи користуються всіма іншими правами відповідно до законодавства України.

9. Акредитовані особи зобов’язані: поважати права депутатів міської ради, міського голови, членів виконавчого комітету, посадових осіб міської ради та інших акредитованих осіб під час проведення заходів; дотримуватися Законів України «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», цього Порядку акредитації та правил внутрішнього розпорядку Луцької міської ради, її виконавчих органів.

10. Акредитація особи може бути припинена у разі: порушення законів України; встановлення в судовому порядку фактів поширення недостовірної інформації, що завдала шкоду діловій репутації, честі та гідності фізичних та юридичних осіб незалежно від форми власності; поширення офіційної інформації, дослівного відтворення офіційних виступів посадових осіб, що не відповідають дійсності; поширення інформації, що не відповідає дійсності; повторного порушення цього Порядку акредитації; заяви засобу масової інформації чи комунікації про припинення акредитації.

У повідомленні про припинення акредитації, призупинення розгляду заяви про акредитацію або про незадоволення заяви про акредитацію вказуються підстави припинення, призупинення розгляду заяви про акредитацію або про незадоволення заяви про акредитацію, посадова особа, яка прийняла відповідне рішення, дата рішення.
Письмове повідомлення із зазначенням підстав припинення акредитації вручається журналісту чи технічному працівнику засобу масової інформації і таке ж повідомлення одночасно надсилається до засобу масової інформації, в якому вони працюють.

11. Журналіст, технічний працівник, редакція засобу масової інформації, який вони представляють, можуть оскаржити рішення про припинення або позбавлення акредитації в судовому порядку.
Коментарів: 31
yav Показати IP 2 Лютого 2011 11:03
Як на мене - супер!! Не знаю, як зараз, а раніше - бардак був. Приходиш на сесію за пів год. щоб матеріали випросити, бо їх роздруковували так, пару примірників - хто встигне, плюс телебачення і луцюзамок - це святе. А зроблять акредитацію, то може хоч всі журналісти будуть матеріали на руки отримувати.
Tarantino до yav Показати IP 2 Лютого 2011 11:07
Ви вважаєте, що головною причиною того, що не давали матеріалів була відсутність акредитації? )))))))))))))))
yav до Tarantino Показати IP 3 Лютого 2011 09:36
принаймні, якби була акредитація, прес-центр знав би, що треба друкувати не 10, а 15 папок
VSC Показати IP 2 Лютого 2011 12:40
Кто там пел дифирамбы госпоже Балюк? Ау, вы где журнализы? Получите по самое никуда, ха-ха. Не важно кто начальник пресс-службы, важно чья это пресс-служба.
Тетянка Показати IP 2 Лютого 2011 12:45
От мене цікавить цей пункт про випадок відмови в акредитації: «Акредитація особи може бути припинена у разі поширення офіційної інформації, дослівного відтворення офіційних виступів посадових осіб, що не відповідають дійсності». Тобто, тут мається на увазі, що якщо журналіст недостовірно розшифрував і опублікував цитату офіційної особи - йому може бути відмовлено в акредитації. Чи мається також на увазі й те, що якщо якийсь чиновник повідомив недостовірну інформацію – ЗМІ опублікував її з його слів, а вона в подальшому ця інформація виявилась неправдивою - і у такому випадку цьому ЗМІ може бути відмовлено в акредитації? Бо з тексту виходить, що так. Тобто, звісно, ЗМІ відповідає за достовірність опублікованої інформації. Однак, тоді через помилку якогось чину страждатиме ЗМІ? Хто розумний – поясніть цей пункт. І взагалі - наявність посвідчення працівника ЗМІ вже є свідченням того, що він може вільно отримувати, збирати і розповсюджувати будь-яку інфу, якщо вона без спецгрифів. Тому навіщо тоді інститут акредитації? Виходить - просто для полегшення діяльності прес-служб?
Уважний Показати IP 2 Лютого 2011 14:23
А ви думаєте, що це Балюк писала? А може це юристи Романюка писали? А шо це за брєд - мобільні телефони, може ще групу крові вказати і аналізи всі? Розпорядження однозачно згортає права Панове, За українським законодавством журналіст має право: – на вільне одержання відкритої за режимом доступу інформації (розрив чи змішування змісту офіційної інформації, що оприлюднюється, коментарями засобу масової інформації або журналістом не допускається); - проводити власне дослідження і аналіз діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, давати їй оцінку, коментувати; –відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи і організації та бути прийнятим їх посадовими особами; – відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь-яких технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом; – на безкоштовне задоволення запиту щодо доступу до офіційних документів; –звертатися до спеціалістів при перевірці одержаних інформаційних матеріалів. Про яку акредитацію ви говорите До речі панове, ХОЧУ НАГАДАТИ, що скоро ступить у силу Закон «Про доступ до публічної інформації», за який голосували і ПР і БЮТ і тоді юристам Романюка потрібно буде все переписувати, бо АКРЕДИТАЦІЇ ЯК ТАКОЇ НЕ ПОТРІБНО БУДЕ взагалі
Конкевич Показати IP 2 Лютого 2011 14:36
Пропоную страйк по-італійськи: АБСОЛЮТНО не перероблювати, не літератирузувати їхню мову, нехай почитають, що говорять насправді, без ретуші. Можна давати навіть коментарі філологів кваліфікованих. До речі, свіжа "перла": "Завтра в Луцьку відбудеться покладання вінків біля стелІ на меморіалі":)
Юрій Ричук до Конкевич Показати IP 2 Лютого 2011 14:44
Пошкодуй читачів )))
VSC до Юрій Ричук Показати IP 2 Лютого 2011 16:21
Юра, а Вы нас жалеете? Одна загробная плата чего стоит.
Уважний Показати IP 2 Лютого 2011 14:42
До речі, у нас є медіа-профспілка? Богдана Стельмах, підписуйте ЗВЕРНЕННЯ або ідіть до суду і оскаржуйте розпорядження захищайте свої права!!! ПАНОВЕ не мовчіть і не ідіть на поводу у мерії, бо це порушення ваших прав!!! прикро за нашу мерію
Юрій Ричук Показати IP 2 Лютого 2011 14:48
Як на мене, це просто абсолютно нікому не потрібна - ні журналістам і чиновникам - річ. Підготувати акредитацію - робота невелика. Зробимо. Але - і що далі? Нічого не поміняється. Але чиновники собі галочку поставлять - от, які ми молодці, "порядок навели"... Хай тішаться, нам то що
Журналіст Прибамбасенко Показати IP 2 Лютого 2011 15:28
Тетянці. www.yojo.ru/?page_id=425 На цьому сайті можна взяти усе по акредитації. Щодо категоричності "УВАЖНОГО" і його рекомендації іти в суд, то зауважу, що акредитація - це нормальне явище, і якщо журналіст її не отримає, то ніхто не має права його не пропустити на прес-конференцію чи якусь зустріч. Не акредитований журналіст має абсолютно однакові права щодо доступу до інформації з акредитованим. А "уважний" написав всім, що Волга впадає в Каспійське море, а коні їдять овес. Кожен журналіст може зайти в Гугл і знайти все, що йому треба. Акредитація існує в усьому світі, і, можливо, навіть і в папуасів. Повинен бути порядок і немає тут нічого прикрого. І якщо ініціатором її виступила Балюк Зоя,хоч я так не важаю, то я зовсім її не осуджую. Я глибоко переконаний, що до міського голови ходитимуть усі журналісти - акредитовані і не акредитовані. З іншої сторони, виходячи з рівня культури деяких волинських журналістів (якщо правильніше, то її відсутності), я б ввів дрес-код на їх зовнішній вигляд. Таким шляхом можна їх відучити від звички зявлятись на людях в пляжних виступцях, потертих шортах і з голими пупками (як кажуть, в одних брительках). Це, в першу чергу, неповага до себе, а потім вже до того, до кого йдете. Існує протокол, як куди одягатись: на весілля, не корпоративну гулянку, на похорони, на рибалку, до бетономішалки, на дачу, до коханого чи коханої. Його хоч частково треба притримуватись. А ще існує думка, що журналюга має бути в потертих штанях, в ботфортах - таких, які взували поштові кучери за царя Гороха, обвішаний фотоапаратами і з кілком в руках, щоб оборонятись від собак. Вважаю, що пройшли ті часи, коли треба було "Трое суток шагать, трое суток не спать ради нескольких строчек в газете...". І якщо журналіст чи журналістка прийдуть на прес-конференцію пристойно одягнені, то це ознака, в першу чергу, не лише зовнішньої, а й внутрішньої культури.
Шановний Прибамбасенко, не можу не поцікавитися, а чому ж в умовах акредитації ви не прописали ще й дрес-код? Пропишіть довжину спідниці, тон колготок і висоту підборів. Нащо ж усіх під одну гребінку? Серед представників преси, звісно, є колоритні персонажі, але ж не всі. Мене ж аж ковбасить, коли починають таку балачку. Врешті замазури й безтолкові люди працюють в найрізноманітніших сферах. От і серед посадовців та депутатів вистачає таких, які ходять у пом"ятих костюмах, неначищених черевиках, і зачіска на одному боці заспана. І ще одне. Є такий жарт - довжина спідниці відповідає розміру зарплати. Але не розумійте цю фразу буквально. Хоч хтось уявляє, скільки отримує рядовий журналіст? Отого й шотри потерті.
Дякую за гіпер на російське законодавство. Мені дуже корисно, особливо під час можливих відряджень в РФ :))) Щодо Зої Балюк. Це один з кращих прес-секретарів і не треба тут іронізувати. Шановні, норма акредитації прописана у регламенті роботи ЛМЦ, який був затверджений ще до Зої Балюк. Як мені пояснювали - це просто напросто для того, аби знати скільки журналістів прийде, аби як згадує коментартор Yav, вистачало на всіх паперу. Хоча в мене пропозиція все надсилати по е-мейлу і проблеми взагалі не буде. Щодо дрес-коду. Колеги! Плюйте на мене, фукайте, відмовляйтеся разом зі мною сидіти під час пресух. Але шось таке має бути. Звичайно, не на папері і не виписане чиновником, а скоріш у власній голові. Моїй у тому числі. Я за вираження власних поглядів через манеру одягатися, але в розумних межах. На дуже офіційних заходах навіть фотокори в столиці вдягають костюми і краватки.
Свєточка-конхвєточка Показати IP 2 Лютого 2011 15:31
Ця акредиція - сміх та й годі. І депутати, і журналісти прекрасно знають один одного. Якщо ім"я не відоме, то в обличчя точно знають. Для чого ця катавасія? Врешті журналіста не можуть не впустити приміром на засідання сесії, бо він, маючи в кишені посвідчення, може перебувати в зоні стихійного лиха та навіть там, де оголошено надзвичайний стан. Отож заборонити не можуть. Не дадуть матеріали, проекти рішень, так їх і так не приносили на тарілочці. А як і видереш, то там найцікавішого, звісно, немає. Фігня то всьо. Але давайте пограємо за їхніми правилами. Спробувати можна. Врешті хай забезпечать нам умови!
чиновник (філолог) Показати IP 2 Лютого 2011 16:11
Більше помилок, ніж в газетці Конкевича, в якій він догоджає чиновникам, немає ні в кого. Я візьму наступний номер (вже приготувала червону самописку), і виправлю всі помилки, як колись нам вчителька у 5-му класі виправляла диктант. Ось чергові "перли" Конкевича в коментарі: перероблювати (однокореневе від "блювати") і "літератирузувати" (від слова "літератИра". Якщо кваліфікований філолог дасть коментар на твою "літературу", то комусь треба буде йти на денний стаціонар в психлікарню.
Уважний Показати IP 2 Лютого 2011 16:29
Ну не перетворюйте дискусію у формат: "САМ ДУРЕНЬ", тут йдеться про права журналістів а ви брудом один одного обливаєте... Краще дайте відповідь на банальне запитання: кому це вигідно і навіщо це робиться? Скажіть будь-ласка чим же за останні роки журналісти завинили перед мерією і чи можна вважати їх ворогами. Навпаки, якби не волинські ЗМІ, то б не відкривалося багато тем, які цікавлять громадськість, то ж навіщо під собою копати яму...Влада має поважати ЗМІ, бо вона працює на громаду і не ховатися від камер і мікрофонів, диктофонів, фотоапаратів...А кожне видання працює у своєму редакційному руслі...А то виходить так, що чиновники, яких наймає на роботу Романюк (він же обранець луцької громади, яка за нього проголосувала)відгороджують від нього ту ж громаду усіма формалізованими способами це ж абсурд А журналістів завжди хочуть зробити крайніми
жжжж до Уважний Показати IP 2 Лютого 2011 18:27
Сам дурень.
ПОЕТ Показати IP 2 Лютого 2011 16:50
ЯКЩО Б НА ВОЛИНІ БУЛИ ЖУРНАЛІСТИ, ТО ВОНИ Б ПРОСТО БОЙКОТУВАЛИ Б МІСЬКУ РАДУ, ГОЛОВУ ПОВНІСТЮ. У НОВИНАХ, КОМЕНТАРЯХ І Т.Д. ТОДІ Б ПРЕДСТАВНИКИ МІСЬКОЇ РАДИ ДО ВАС ЗА ТИЖДЕНЬ НА КОЛІНАХ ПРИПОВЗЛИ І РОМАНЮК В ПЕРШУ ЧЕРГУ. вІН ЖЕ БЕЗ САМОЛЮБУВАННЯ І ДЕНЬ НЕ ПРОЖИВЕ. А ТАК ВИ Ж НЕ ЗРОБИТЕ
Конкевич чиновнику (філологу) Показати IP 2 Лютого 2011 16:52
Список рекомендованої літератури стосовно перероБЛЮВАТИ і літератирУзувати, то: Мова інтернет-видань: термінологія, персвазивність. Марія Яцимірська, професор, зав. каф. мови ЗМІ факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка, а також http://www.rozum.org.ua/index.php?a=term&d=21&t=227970 Стосовно догоджає чиновникам - пєрєвєді, не понял. Стосовно останнього речення в месиджу: даруйте за невігластво, знову незрозуміло, кому йти на консультацію до шанованого мною пана Шимоновича: автору месиджа (чиновник, він же філолог, мені, чи тому філологу, яктй коментуватиме). А якщо без жартів, то психологічно акредитація і напрочуд детальний опис всього процесу стосунків преса-влада перебувають в темі "наведення порядку" в цій державі. Але Ричук має раціо - рішення, яке просто сколихнуло повітря, маневри заради маНЕРВІВ.
Hatahama77 Показати IP 2 Лютого 2011 17:26
А якого тоді дідька ми робили акредитаційні бомагі на ім"я Пустовіта? Тепіра всьо переробляти( Але то таке. Взагалі--то, ремарка: жодної згадки про акредитацію інтернет-видань. Навіть в Адмінісстрації Президента їхню акредитацію передбачили))
Андрій Лучик до Hatahama77 Показати IP 2 Лютого 2011 18:25
Ми відразу на Романюка писали :)
Прибамбасенко Показати IP 2 Лютого 2011 17:28
З задоволенням відповідаю Свєточці - конхвєточці. По-перше, я ніколи тебе не бачив в шортах і в пляжних капцях в чиновників - ти завжди одягаєшся пристойно. По-друге, я такий же журналіст, як і ти, тому нікому не виписую правил акредитації. По-третє, журналісти завжди вважались розумнішою частиною суспільства, тому й треба з гордістю нести цей "бренд", а не брати приклад "з колоритних персонажів -замазур і безтолкових". По-четверте, якщо "довжина спідниці залежить від зарплати", то прошу дуже повідомити реквізити пластикової картки цієї бідної журналістки - можна й допомогти. На довгу спідницю. По-пяте, ця інформація за своїм змістом не варта виїденого яйця. Акредитація - це черговий чих якогось бюрократа. Дуже неприємно, що деякі журналісти ввязалися в цю порожню розмову.
VSC до Прибамбасенко Показати IP 2 Лютого 2011 17:50
"По-третє, журналісти завжди вважались розумнішою частиною суспільства" - после этой фразы срочно к Шимоновичу (тут его вспоминали). Мания величия еще мягкий диагноз будет.
Андрій Лучик Показати IP 2 Лютого 2011 17:36
Друзі, говорив сьогодні із Зоєю Балюк. В тому числі піднімали й цю тему. За її словами, положення розроблене відповідно до нового Регламенту роботи міської ради, прийнятого нещодавно на сесії. Акредитація в даному випадку - лише формальність. Давайте не будемо нагнітати обстановку там, де цього робити не варто. А ось коли когось без акредитації не допустять до сесії чи роботи комісій, посилаючись саме на цей пункт, тоді потрібно буде не просто говорити... П.С. Дивлюся, колеги, ваші коменти. Все зводиться знову до обсирання один іншого. Прикро, що на Волині немає цехової журналістської солідарності.
Читач Показати IP 2 Лютого 2011 17:56
Лучик, ніхто нікого не об... Кожен сприйняв це-по-своєму, а після цієї дискусії я не думаю, що "уважний" побіжить до суду.
Свєточка-конхвєточка Показати IP 2 Лютого 2011 18:46
Колеги, як не дивно, але блага акредитації вже почали сипатися. Відтепер кожному акредитованому журналісту щоденно повідомлятимуть в телефонному режимі про заходи, котрі відбудуться в ЛМР наступного дня. Ідея - не така вже й погана. Правда, шкода того, кому таке доручили. Надзвониться за день...
інформ-бюро Показати IP 2 Лютого 2011 19:49
У ОДА постійно журналістів інформують по телефону і нічого, ще жоден телефон не згорів! :)
Tarantino Показати IP 2 Лютого 2011 21:20
Давайте почекаємо. Чогось мені здається, що то тільки початок. Такі активні хлопаки як Осіпов і Пустовіт там ше чогось напридумують. Згадаєте моє слово - як мінімум будуть все більше закриватися на засідаловках. І тут акредитація ( а чого б не прописати десь, що на кожен захід тре акредитовуватися?) - якраз і стане в пригоді
yav Показати IP 3 Лютого 2011 09:34
А в чому, власне, проблема?? Чим погана акредитація?? Якщо порівняти організацію "прийому" журналістів на сесіях міськради і облради, то всі, напевно, погодяться, що обласні сесії набагато кращі. І місця завжди всім вистачає, табуретки не треба по кабінетах шукати і самим носити, і матеріали відразу на руки дають, а не бігаєш-шукаєш... Бо там зробили акредитацію - і все чітко. Ви проти порядку?? Не можу зрозуміти.
ЗМІ Показати IP 3 Лютого 2011 09:46
Ось вже й погоджуються на акредитацію. Після коротких перемовин прийшли до істини, що акредитація - благо. Усе нове-старе важко сприймається. Дід Щукар в "Поднятой целине" М. Шолохова казав, що я, мовляв, тоже за совєцкую власть, но пусть пока она побудєт в сосєднєй дерєвнє. А потім звикся. Так і наші журналісти. Вже згідні на акредитацію. І правильно: акредитація - не кастрація.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus