USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

2 травня: свята, події, факти. День немовляти та перший електричний трамвай у Києві

2 Травня 2024 00:00
2 травня відзначають Міжнародний день Гаррі Поттера, Всесвітній день тунця, Всесвітній день запобігання булінгу, Всесвітній день скрапбукінгу (мистецтва оформлення фотоальбомів) та День немовляти.

Також сьогодні – День Мадриду в Іспанії, День вчителя в Ірані, День немовляти, День ортопеда-протезиста у Панамі, День прапора в Польщі, День працівників сільського господарства у М’янмі, День тхора, Національний день вчителя в США (дата на 2023 рік. Відзначається щорічно у вівторок першого повного тижня травня) Національний день освіти в Індонезії, Національний день страхування життя в США, Національний день шоколадного трюфеля в США.

Цього дня народилися німецький поет-романтик, філософ-езотерик Новаліс, німецький інженер-зброяр Вільгельм Маузер, англійський письменник-гуморист Джером Джером («Троє в човні, не рахуючи собаки»), український композитор і педагог Микола Вілінський, американський лікар-педіатр, автор популярної книжки «Догляд за дитиною в дусі здорового глузду» Бенджамін Спок, український музикознавець, фольклорист, диригент, композитор Леопольд Ященко, український політик, багаторічний голова Федерації профспілок України Олександр Стоян, український медик, лікар-нейрохірург, член-кореспондент АМНУ, екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук, український підприємець, один із керівників компанії «Росукренерго», мільярдер Дмитро Фірташ, український політолог і політтехнолог, директор Інституту національних стратегій Кость Бондаренко, англійський футболіст Девід Бекхем, українська модель і співачка, колишня солістка групи «ВІА Гра» Христина Коц-Готліб.

Події

1312 – Папа Римський Климент V передав майно тамплієрів Ордену госпітальєрів.

1611 – опубліковано першу офіційно санкціоновану англомовну версію Біблії – «Біблію короля Якова» (KJV, King James Version).

1668 – перший Аахенський мир, укладений між Францією й Іспанією.

1703 – у Москві лютеранський пастор Ернст Глюк заснував першу в Росії гімназію.

1817 – в Одесі заснували Рішельєвський ліцей.

1848 – у Львові створили першу українську політичну організацію – Головну Руську Раду.

1892 – в Києві запустили електричний трамвай, перший у Російській імперії.

1945 – командувач оборони Берліна Гельмут Вейдлінг підписав наказ про капітуляцію.

1980 – з візиту в столицю Заїру Кіншасу почалася перша в історії Ватикану поїздка Папи Римського (Івана Павла II) до Африки.

1982 – під час Фолклендської війни британська атомна субмарина потопила аргентинський крейсер «Генерал Бельграно». 323 загиблих.

1986 – перемігши Атлетіко (Мадрид) 3:0, Динамо (Київ) завойовує Кубок Кубків 1985/86.

2011 – за твердженням адміністрації США, цієї ночі в ході таємної операції американського спецназу, проведеної в місті Абботтабад (Пакистан), був убитий Осама бен Ладен.

2014 – протистояння в Одесі 2 травня 2014: внаслідок нападу проросійських активістів на проукраїнський марш та пожежі в одеському Будинку профспілок загинуло 48 людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus