USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

25 людей в одному домі: як біля Луцька живеться переселенцям

28 Квітня 2024 07:17
25 людей – в одній хаті. Йдеться про мешканців місцевого прихистку для переселенців у Підгайцях. Тут приймають передусім мам із дітьми та одиноких людей з окупованих територій.

Як ділять побут українки, яких росіяни позбавили рідних домівок, – в сюжеті «12 Каналу».

Дитячий сміх, десятки пар взуття при вході та велика компанія у великому домі. Яна і її доньки майже два місяці мешкають у прихистку для переселенців у Підгайцях Луцького району. Вони з Сумщини. Яна шукає роботу. До великої війни працювала в інтернаті для людей поважного віку. Згодом її підопічних перевезли.

«Коли був приліт, я залишилася без роботи. Я дуже сумую за своїми бабусями. Вони мені пишуть, дзвонять: «Повертайся до нас». Їх перевели трохи далі. А я їм кажу: «Ні, я вже знайшла себе тут», – розповідає Яна.

Зараз вона займається дітьми. Олександра та Аделін два роки навчалися дистанційно. Тепер усі радіють, що дівчата пішли до школи.

Їхня сім'я – одна з п'яти, які тут мешкають. Усі змушені були рятуватися від обстрілів і шукати новий дім.

Про те, щоб прихисток допомагав людям стати на ноги в новому місці, дбає волонтер Євген Гудошник. Він сам теж переселенець – із Дніпра. Представник релігійної громади. По приїзду на Волинь спочатку допомагав переселенцям, а згодом зосередив увагу на найбільш вразливих. Для мам, які самі виховують дітей, та одиноких старших жінок за гроші небайдужих орендує окремий будинок.

«Ми безпосередньо зосереджуємося на тому, щоб люди тут соціалізувалися, щоб вони знайшли собі роботу. Ми їм допомагаємо всім, чим можемо. У нас є продукти харчування, засоби гігієни. В принципі партнери з цим допомагають», – говорить координатор прихистку Євген Гудошник.

Нині велику частину допомоги від партнерів передають на передову. Тож мешканці прихистку дуже потребують підтримки небайдужих людей. Буває, що не вистачає необхідного.

Люди тісняться. У кожній кімнаті ділять побут кілька жінок і дітей. Наприклад, із Яною та її дівчатами мешкають ще двоє.

«Загалом умови дуже добрі. Я як мама двох дітей упевнена, що нам вистачає місця», – наголошує Яна.

На кухні теж діляться: мають графік чергувань для приготування їжі. Нерідко складають меню на тиждень, адже людей багато і потрібно рахувати витрати.
Читати ще: «Усе нове, яскраве та гарне»: переселенці знайшли притулок у відремонтованому житлі для ВПО в Ковелі

Євген Гудошник додає, що нагальні потреби вони ще забезпечують. Проте є важливі моменти, де їм потрібна допомога.

«У нас є велика необхідність у меблях. Ми не маємо можливості їх закупити. І партнерів для цього поки що не знайшли. Також шукаємо партнерів, які змогли би фінансувати комунальні послуги», – каже він.

На літо обабіч будинку волонтери хочуть облаштувати ігровий майданчик, щоб діти, яких війна вигнала з їхніх власних домівок, почувалися в Підгайцях комфортно. Але для цієї хорошої ідеї потрібні кошти.

Гроші можна переказувати на картку керівника прихистку та громадської організації «Життя по-новому» Євгена Гудошника: 5355 2800 2727 8694.

Також у прихистку для мам і дітей будуть раді й іншій допомозі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 28 Квітня 2024 07:45
а де батьки дітей ? чи платять аліменти ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus