USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

9 травня: свята, події, факти. День Європи та День магнітної абетки

9 Травня 2024 00:00
9 травня в Україні і світі святкують День магнітної абетки. Це свято гри та навчання, веселий пізнавальний день, що був створений для вшанування крихітних магнітних літер, які допомагають малюкам вивчати абетку в креативній атмосфері.

Також 9 травня День ґудзиків. Хоча це свято і є неофіційним, проте воно досить цікаве. Ґудзик здається крихітною деталлю, але він значимий винахід в історії людства. Існують ґудзики вже тисячі років, вони використовувалися як для застібвання одягу, так і на прикрасах. А їх колекціонування в наш час є захопливим хобі.

А ще 9 травня День Європи. Свято, яке присвячене єдності та миру країн, що входять до Європейського Союзу. Також свято називають День декларації Шумана. Саме цього дня 1950 року країни Європи вперше запропонували створити ЄС і затвердили це рішення декларацією Шумана, який тоді був міністром закордонних справ Франції.

У світі відзначають Всесвітній день справедливої торгівлі, Всесвітній день мігруючих птахів.

9 травня в церковному календарі – день перенесення мощей святого Миколи Чудотворця. У народі його також називають «Микола Літній». Це свято пов’язане з перенесенням мощей святителя Миколая з Мир Лікійських (сучасна Туреччина) до італійського міста Барі.

Іменини за православним календарем святкують Микола, Василій, Йосип, Роман, Олена, Юлія.

Цього дня народилися італійський композитор, один з основоположників жанру опери Клаудіо Монтеверді, засновник компанії Adam Opel GmbH Адам Опель, український фольклорист, етнограф, літературознавець, академік Української академії наук Володимир Гнатюк, британський археолог Говард Картер, український військовий і політичний діяч, Президент УГВР Кирило Осьмак, український актор театру і кіно Аполлон Ячницький, український актор Микола Панасьєв, український кінорежисер, кінооператор, сценарист та політик Юрій Іллєнко, японський дипломат Амано Юкія, український телеведучий, журналіст, диктор, актор дубляжу Віктор Дяченко.

Події

1913 – перший політ гідроплана С-10 «Гідро» Ігоря Сікорського.

1913 – на екрани Франції вийшов фільм «Фантомас» – перша в довгому ряду екранізація.

1919 – Симон Петлюра обраний головою Директорії УНР.

1920 – проведено польсько-український парад на Хрещатику з нагоди звільнення Києва від більшовиків

1920 – в Ужгороді засноване українське товариство «Просвіта».

1922 – узятий під домашній арешт Патріарх Московський і всієї Русі Тихон.

1927 – парламент Австралії переїхав до нової столиці – Канберри.

1945 – офіційна перемога СРСР і союзників над нацистською Німеччиною. На ЦА ім. Фрунзе приземлився Лі-2 з екіпажем А. Семенкова, що доставив у Москву акт про капітуляції нацистської Німеччини.

1950 – створено Європейське об’єднання вугілля і сталі, – перше європейське співтовариство, що стало передвісником Євросоюзу.

1955 – Федеративна Республіка Німеччина ввійшла до складу НАТО.

1962 – перший політ в США гелікоптера-крана S-64 Ігоря Сікорського.

2012 – під час демонструвального польоту в Індонезії розбився літак російського виробництва «Sukhoi Superjet 100».

2018 – гребля Патель у Кенії на території Великої рифтової долини була прорвана через проливні дощі. Загинули щонайменше 48 людей.

2022 – Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав Закон S.3522 про Лендліз для захисту демократії в Україні та боротьби проти Росії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus