USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Експерти: третина українців використовує кредити для покупок

26 Квітня 2024 16:44
Дані Національного банку та ROZETKA свідчать, що рівень кредитування в Україні знову росте. Після спаду у 2022 році, у 2023-му кредити стали популярними, особливо для придбання техніки та електроніки.

На 1 березня 2024 року, за даними НБУ, портфель банківських кредитів фізичним особам склав 230,9 млрд грн, що на 12,1% більше, ніж на аналогічну дату минулого року. Для порівняння, об’єм кредитів фізичним особам на 1 березня 2022 року становив 255,6 млрд грн, відображаючи довоєнну динаміку. Це означає, що ринок кредитування ще не повністю відновився.

Один з найбільших маркетплейсів, ROZETKA, надав статистику, що у 2023 році рівень кредитування техніки повернувся до показників 2021 року. Це сталося після значного зниження у 2022 році. Представники інтернет-магазину стверджують, що зараз українці знову активно купують техніку та електроніку в кредит. А в kurs.com.ua дають можливість ознайомитися з пропозиціями кредитування для клієнтів, які мають намір зробити покупки та реалізувати свої потреби навіть при обмежених фінансових можливостях.

За даними ROZETKA, у 2023 році покупці частіше використовували кредит для придбання таких категорій товарів, ніж у 2021 році:

– Роботи-пилососи (на 50% частіше);

– Акумуляторні пилососи (на 57% частіше);

– Бойлери (на 38% частіше);

– Мультиварки (на 35% частіше);

– Морозильні камери (на 23% частіше).

За останні роки кредитування стало важливою складовою фінансового планування для багатьох українців. Експерти відзначають зростання популярності кредитів на товари, які раніше рідко підлягали кредитуванню, такі як одяг, взуття та предмети для дому.

З початку повного масштабного вторгнення, банки обмежили можливості покупок у кредит, але зараз споживче кредитування прагне повернутися на довоєнний рівень. Але щодо МФО так сказати не можна. Клієнти, які потребували фінансової підтримки, зазвичай без проблем отримували кредит https://kurs.com.ua/finance/credit-online/z-pohanoyu-kredytnoyu-istorieyu на необхідні їм потреби, навіть при наявності поганої кредитної історії.

Тетяна Віканова, СЕО «Фінансового брокера», зазначає, що частка кредитів у загальному обсязі продажів зросла до 30%, порівняно з 5% на початку відродження кредитування. До 24 лютого 2024 року цей показник склав 45%. Вона також вказує на зміну пропорцій між картковими розстрочками та паперовими кредитами.

Олексій Миропольський, комерційний директор RozetkaPay, додає, що загальна ситуація в країні впливає на кредитування. Раніше кредити у магазинах складали 70%, а оплата частинами в онлайні – 30%. Зараз цей баланс змінився на користь оплати частинами.

Терміни розстрочки зростають: за даними ПриватБанку, найпопулярніший термін наразі – 9 місяців. У 2023 році середній термін збільшився на 1 місяць, тобто клієнти сплачують за 10 платежів. Проте, на банківському ринку є програми для покупок з оплатою частинами від 2 до 25 платежів.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus