USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 40.08 40.35
  • PLN 10.00 10.20

Гроші на зарплати, стипендії та будівництво укриттів: у Волиньраді обговорили проблеми профтехучилищ

29 Листопада 2023 23:31
Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, його перший заступник Юрій Поліщук, депутати обласної ради, представники органів виконавчої влади та користувачі бюджетних коштів, керівники обласних комунальних закладів освіти, під час бюджетних слухань обговорили бюджетні призначення на 2024 рік.

Про це інформує пресслужба облради.

Очільник Волиньради наголосив, що бюджет наступного року надзвичайно обмежений, в тому числі й через вилучення до державного бюджету військового ПДФО, а також скасування чи обмеження для області окремих державних трансфертів.

«Військові дії тривають, тож всі сили та засоби йдуть на забезпечення наших сил оборони. Тому треба з розумінням ставитися до тих цифр, які доведені нашим освітнім закладам, а також працювати над залученням коштів з інших джерел», – підкреслив Григорій Недопад.

В закладах, де заробітна плата педагогів фінансується за рахунок освітньої субвенції, відчуватимуть нестачу асигнувань на цю захищену статтю видатків. Наприклад, потреба інституту післядипломної освіти у заробітній платі забезпечена на 80%. Директори Камінь-Каширського вищого професійного училища, Берестечківського профтехучилища, Колківського центру професійної освіти відзначають, що в наступному році у викладачів їхніх закладів будуть «голі» оклади, не вистачатиме коштів на щорічну винагороду та оздоровлення.

Читати ще: У Волиньраді працюють над бюджетом на наступний рік: які виклики і ризики

Разом з тим, у низки закладів є проблеми із забезпеченням протипожежного захисту. Так, інститут післядипломної освіти має потребу у закупівлі труб для під’єднання пожежних гідрантів, Луківське та Берестечківське профтехучилища потребують будівництва укриттів, у КП «Відділ соціального розвитку закладів та установ освіти і науки» – на просочування даху та облаштування евакуаційного виходу, а в Колківському центрі профтехосвіти потрібно встановити пожежну сигналізацію. Крім того, майже усім закладам професійної освіти не вистачатиме на виплату стипендій.

У Малій академії наук недостатньо коштів на забезпечення участі вихованців у всеукраїнських конкурсах, потребують збільшення видатків і на заходи з національно-патріотичного виховання.

«Така ж ситуація і в Центру позашкільної освіти. На програму національно-патріотичного виховання нам передбачили 3 тис. грн. В той же час заклади позашкільної освіти виконують левову частину таких заходів», – зазначає директорка Волинського центру позашкільної освіти, депутатка обласної ради Оксана Філіпчук. Крім того, цьому закладу позашкілля не вистачатиме видатків і для участі вихованців у всеукраїнських змаганнях.

Голова бюджетної комісії обласної ради Орест Маховський закликав директорів тих закладів, які потребують будівництва укриття, взяти участь у відповідній державній програмі, а також налагодити співпрацю із головами територіальних громад, на території яких вони розташовані. Приклад такої співпраці – Нововолинський центр профтехосвіти та Любомльський професійний ліцей. Обидва залучили на ремонті роботи по півмільйона гривень із бюджетів своїх громад.

Читати ще: Зарплата, стипендії і харчування: потреби освітньої галузі Волині на 2024 рік

«Рекомендую активніше попрацювати з очільниками громад. Так, в громад теж забрали військове ПДФО, але окремі громади не будуть у мінусі, адже не сплачуватимуть реверсної субвенції, а ваші заклади є бюджетоутворювальними», – наголосив Орест Маховський. Він також запропонував закладам освіти попрацювати із профільним управлінням ОВА, аби сформувати додаткові бюджетні запити на найкритичніші потреби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus