USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

«Ми ще щось можемо!» Успішні люди поважного віку – на інтелектуальних змаганнях у Луцьку. Фото

19 Квітня 2024 17:46
Близько п’ятдесяти людей поважного віку долучилися до інтелектуальних змагань у Луцьку. Це активні люди віком 50+ із Луцької громади та Нововолинська.

Змагання ерудитів «Срібна ліга: турнір мудрості» відбувся 19 квітня у Волинській універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки.

Як розповіла голова громадської організації «Центр освіти «Університет третього віку» Оксана Степанюк, мета заходу – популяризація здорового способу життя та розвитку інтелектуальної активності серед старших людей за допомогою інтелектуальних змагань, які спрямовані на розвиток позитивних емоцій, підтримку когнітивного здоров’я та підвищення самооцінки.
«Цей турнір ми проводимо вже всьоме. І з кожним роком кількість команд-учасниць збільшується. Розпочали ми свою діяльність у 2019 році. Відтоді турнір ерудитів набув чималої популярності, адже люди поважного віку хочуть бути в тренді та демонструвати свої сильні сторони. Звичайно, ми робимо великий акцент на здоровому способі життя, активному довголітті, але, на жаль, не всі старші люди мають хороший фізичний стан, щоб змагатися та перемагати у спортивних заходах, тому ми вирішили започаткувати й інтелектуальний турнір. Усі люди поважного віку – інтелектуали та книголюби. Ми розуміємо, що робити акцент на когнітивному здоров’ї теж потрібно, адже це ще й профілактика різноманітних хвороб. Через змагання та тренування ми намагаємося створити ту площину, де людям старшого віку буде комфортно», – сказала Оксана Степанюк.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода звернула увагу, що, на жаль, сьогодні в Україні для людей поважного віку проводять недостатньо різноманітних активностей, тому досить часто вони почуваються самотніми.

«Нам дуже приємно долучатися до таких заходів, адже люди старшого віку потребують нашої підтримки та передусім уваги. Серед них багато хто чекає дітей із фронту. Саме тому важливо занурювати їх у середовище однолітків, дарувати їм тепло та турботу. Ось такі заходи відволікають їх від сумних думок. Окрім того, від людей поважного віку ми можемо багато чого почерпнути. Розмови з ними наповнені мудрістю», – прокоментувала Катерина Шкльода.
Вона додала, що учасники турніру подають гарний приклад усім поколінням, адже їхнім енергії та завзяттю може позаздрити навіть молодь.

«Старші люди активні та включені в життя суспільства. Їхній досвід безцінний», – наголосила голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
«Наш Університет вільного часу наймолодший. 8 травня мине рік, відколи ми зібралися на установчі збори. Я хочу сказати, що принцип «освіта впродовж життя» – це ознака нашого часу. Ми живемо в такий час, що маємо чому вчитися і маємо чим ділитися», – зауважила керівниця Університет вільного часу з Нововолинська Лариса Жила.
Тетяна – капітан команди Луцького геріатричного пансіонату «Авторитет».

«Ми вперше на таких змаганнях. Ми в пансіонаті проводимо подібні турніри. Щоб не старів мозок, граємо в інтелектуальні ігри. Я думаю, що такі змагання дуже потрібні. У нашому пансіонаті існує клуб «Ерудит». І наша команда складається з найкращих представників цього клубу. От ми зібралися і приїхали, щоб спробувати свої сили. Ми ще щось можемо!» – наголосила вона.
Усього в турнірі «Срібна ліга» взяли участь вісім команд, які представляли Центр освіти «Університет третього віку», Луцький геріатричний пансіонат, Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Луцької міської територіальної громади, громадську організацію «Луцький союз українок», Клуб людей поважного віку «Неспокійні серця», Університет вільного часу та Клуб людей поважного віку «InCruses».
Перед змаганнями учасники прослухали лекції про методи та підходи для покращення свого ментального здоров’я, нейробіку для здоров’я мозку і долучилися до майстер-класу з нейробіки. Також для присутніх виступила юна талановита співачка, лауреатка численних конкурсів Анна Ткач.
Отож, перемогу на турнірі виборола команда Центру освіти «Університет третього віку» – «Мудреці». Друге місце посіли представники Територіальний центр соціального обслуговування Луцької громади із команди «Всезнайки». Третіми стали «Мислителі» з Університету вільного часу з Нововолинська.
Організатори та партнери заходу: ГО «Центр освіти «Університет третього віку», Європейська асоціація інноваційної освіти та БФ «Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
санітар Показати IP 20 Квітня 2024 12:59
Так в чому ж успішність? так і не знайшов я відповіді. Після 60+ до людини нерідко повертається раннє дитинство. Йдеться про рівень інтелекту...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus