USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

У музеї біля Луцька створювали писанки із зернових культур. Фото

29 Квітня 2024 08:59
У селі Рокині на території музею історії сільського господарства Волині влаштували майстеркласи для дітлахів під назвою «Писанка-зернівка. Шлях через покоління». У неділю діти військовослужбовців, внутрішньо переміщених осіб та мешканців Луцької громади вчилися створювати великодні прикраси з використанням зернових культур.

Захід за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» відвідали понад 90 юних поціновувачів народних традицій.

Зернівка – один із найдавніших видів писанкарства, де яйце прикрашають фігурками із зернят та насіння. Для декору використовували гречку, пшеницю, горох, ячмінь, мак, кукурудзу тощо. Створюючи писанку, дітей знайомили з українськими традиціями минулих століть.
Читати ще: У Луцьку дітям військових влаштовують мульттерапію. Фото


Як розповіла методистка музею-скансену Ольга Романюк, писанкарство розвиває моторику та творчі здібності. Тут дітлахів не обмежують у виявленні фантазії, даючи робити будь-які візерунки.

«Ставили за мету показати дітям писанкарство минувшини, адже писанка-зернівка була ще за часів Трипілля. Ми декоруємо яйце зерном і насінням, які мають свою символіку. Наприклад, мак – це пам’ять про воїнів, про предків, яку ми зберігаємо. Також прикрашаємо горохом, бобовими культурами, що означають здоров’я, і гречка – щоб не було в сім’ї суперечки», – поділилася Ольга Романюк.
Читати ще: Робототехніка та природознавство: у Луцьку діти військових та переселенців спробували себе в науці. Фото

Майстриня додала: коли діти викладають орнаменти, то думають про хороше. А кожен візерунок теж має свою символіку. Сердечко означає любов, ромб – родючість землі, а яйце, яке прикрашають, знаменує зародження життя на землі.
Менеджерка Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Світлана Мілінчук переконана, що писанки-зернівки, які зробили діти, прикрасять великодні кошики та столи в кожній оселі, а дітлахи прекрасно проведуть час у колі однодумців.

«Під час майстеркласів діти мають змогу створити унікальні писанки з історичною значущістю – такі, як колись робили наші предки. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» радо долучився до заходу, адже розуміємо, наскільки важливо продовжувати традиції українського народу. Учасники гарно провели час у дружньому колі, нині їм важлива увага та підтримка», – наголосила Світлана Мілінчук.
Читати ще: Переселення, депортація та УПА: у Луцьку юні науковці досліджували свій родовід. Фото

Наприкінці кожна дитина мала змогу забрати свій виріб додому, щоби показати рідним та насолоджуватися під час прийдешнього свята. І, звісно, без солодких презентів дітлахів не залишили.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus