USD 40.72 41.10
  • USD 40.72 41.10
  • EUR 40.70 41.20
  • PLN 10.30 10.45

В Україні зареєстровані близько 38 тисяч зниклих безвісти за особливих обставин

15 Травня 2024 12:19
У Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, куди вносяться за заявками родичів як цивільні, так і військові, наразі нараховується близько 38 тисяч українців.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомила координаторка Груп родин військовополонених громадської організації «Медійна ініціатива за права людини» (МІПЛ) Олена Белячкова під час пресконференції в українській місії при ОБСЄ у Відні.

«На сьогодні кількість зниклих безвісти становить офіційно майже 38 тисяч осіб – це та цифра, яка внесене до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, згідно із заявами, які подали рідні зниклих безвісти», – зазначила вона.

При цьому, зауважила Белячкова, насправді ця цифра може бути більшою, адже вона не враховує тих людей, про зникнення яких ніхто не подавав інформацію – наприклад, у разі відсутності родичів чи їх проживання на тимчасово окупованих територіях, де немає доступу до українських державних реєстрів.

Представниця МІПЛ уточнила, що у Єдиному реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, є не лише зниклі військовослужбовці, а й цивільні – як дорослі, так і діти. Крім того, у ньому міститься інформація про ще неідентифіковані тіла, щодо яких проводиться дослідження на ДНК-збіг.

Белячкова вказала, що така велика кількість зниклих безвісти осіб пов’язана, зокрема, з тим, що Росія не надає жодної інформації про захоплених нею як військовополонених, так і безпідставно утримуваних цивільних заручників. «У разі надання такої інформації – реальної і повної – кількість зниклих безвісти суттєво б зменшилась», – переконана вона.

Читати ще: В Україні створять групи для пошуку зниклих безвісти під час війни

Крім того, відсутність інформації про те, що людина в полоні, «дозволяє Росії протизаконно катувати військовополонених, а також цивільних, не надавати медичну допомогу та неналежно їх утримувати»

На цьому тлі, за словами Белячкової, Міжнародний комітет Червоного Хреста не виконує свою функцію стосовно доступу і перевірки умов утримання військовополонених, а також цивільних осіб. «Червоний Хрест отримує інформацію про військовополонених саме від Міністерства оборони РФ через їхнє Національне інформаційне бюро, тобто без відвідання місць утримання», – заявила вона.

Велика кількість зниклих безвісти також пов’язана з проблематикою ДНК-експертиз, пояснила представниця МІПЛ: «Зрозуміло, що Україна тут потребує міжнародної допомоги, як у навчанні наших спеціалістів, так і в обміні досвідом, технічній допомозі, що дало б можливість ідентифікувати тіла та, відповідно, зменшити кількість зниклих безвісти. І в цій ситуації нам дуже допомагає наразі Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти, яка підтримує Україну і діє згідно з укладеними меморандумами».

Проблема в пошуку зниклих безвісти також полягає в тому, що Росія не гарантує безпечних умов для роботи пошукових груп – як на деокупованих територіях, так і в «сірих зонах», – тримаючи їх постійно під небезпекою обстрілів.

Участь у пресконференції у Відні також узяли родичі зниклих безвісти українських воїнів. Зокрема, Олеся Ауліна розповіла історію свого чоловіка, командира катера «Слов’янськ» Дамира Ауліна. Після влучання російської ракети у катер 3 березня 2022 року він вважається зниклим безвісти. Жінка зазначила, що, після затоплення іншого катера біля острова Зміїний наразі зниклими безвісти, безпосередньо у морі вважаються 16 українських моряків. Встановлення їхньої долі ускладнюється тим, що Росія ігнорує усі запити з української сторони, а самі катери залишаються під водою і доступ до них для проведення повного огляду неможливий.

Своєю чергою Міла Яремчук, чий брат-військовослужбовець Олександр зник безвісти під час бойових дій на Донеччині ще у 2014 році, зауважила що не треба забувати і про тих бійців, звісток про яких не має вже багато років. Вона також наголосила, що міжнародна спільнота «має змусити Росію повернути усіх безвісти зниклих – як тих, хто є у списках, так і тих, кого там немає».

У середу представники МІПЛ та родичі зниклих безвісти українців порушать цю тему під час зустрічі з делегаціями країн ОБСЄ.

Як повідомлялося, станом на січень 2024 року в Україні неідентифікованими залишалися понад 2100 тіл.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus