USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Вчені припускають, що людська шкіра може вбирати хімікати з мікропластику

30 Квітня 2024 00:31
Вогнестійкі домішки у складі мікропластику можуть поглинатися шкірою і потрапляти у кров.

Про це повідомляє Medical News Today із посиланням на результати дослідження, яке опубліковане в журналі Environment International.

Науковці вдалися до використання тотожних людській шкірі 3D-моделей, аби перевірити проникність антипіренів – речовин, які додають у склад пластику, щоб збільшити його витривалість до високих температур.

Вчені виявили, що шкірний бар’єр може поглинати до 8% вогнестійких домішок із мікропластику. Серед випробуваних речовин п’ять досягли рівня людського кровотоку, що складало до 0,14% від усієї кількості антипіренів. Однак тип мікропластику не вплинув суттєво на кількість вогнезахисних хімікатів, які потрапили в кров.

Читати ще: Вчені виявили здатність мікропластику проникати в клітини мозку

Спостереження також показали, що вкрита потом шкіра поглинає вогнестійкі речовини значно краще, ніж суха.

«Це дослідження моделі шкіри з мікропластиком, виготовленим у лабораторії, спонукає нас задуматися про проникність шкірного бар’єра для добавок із пластику, у цьому випадку антипіренів, які можуть міститися в мікропластику, що виділяється з наших електронних пристроїв і текстилю», – говорить Хізер Леслі, науковиця, яка спеціалізується на впливі мікропластику на людину та екосистеми.

Дослідники також зазначили, що результати дослідження обмежені, оскільки вони змогли дослідити лише невелику кількість типів речовин.

Читати ще: У людській плаценті виявили мікропластик

«Ці результати є важливими експериментальними доказами для прийняття законодавства щодо мікропластику та захисту громадського здоров’я від такого впливу», – оцінюють висновки дослідження їхні автори.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus