USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

«Ви там ніхто»: жителька Торчина не може замінити лічильник електроенергії

8 Травня 2024 19:29
25 років проживає в будинку без прописки, а тепер має проблеми. Мешканка селища Торчин роками справно оплачує всі комунальні послуги. Нещодавно вийшов із ладу лічильник на світло. Замінити його – ще та морока, бо жінка мешкає в чужій хаті, не прописана там, а власниця будинку давно померла.

Тамара Бабушкіна вже зверталася до енергетиків, щоб ті замінили лічильник на справний, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Я уже 25 років там живу. Так сталося. Але ж я теж жива людина. Кажу: «Потім, щоб ви не приїхали і штраф мені не влупили». Я поїхала до них, а вони кажуть: «Ми візьмемо на замітку, але ви не маєте права писати заяву, щоб поміняти лічильник, тому що ви там ніхто і звати вас ніяк». От так мені сказали. І що мені робити?» – нарікає Тамара Бабушкіна.

Вона розповідає, що в будинку їй дозволили жити спадкоємці – сини покійної власниці. Але спадщину вони, мовляв, не оформили.

«Один син – у Хабаровську, один – у Києві. Вона дала їм заповіт, вони його не оформили. Ми з Криму приїхали, то в нас не було де жити. Ніхто мене не гонить. Той господар раз на п’ять років приїжджає, а зараз війна почалася, то я взагалі не знаю, чи живий він. Вони не оформлювали, бо кажуть, що та хата не буде того вартувати… Вони мене не гонять, але я за нею доглядаю: підкрашую, підбілюю», – говорить Тамара Бабушкіна.

Вона провела газ на своє ім’я, а документи на хату – на ім’я покійної власниці.

«Ще на старих власниках. У мене всі документи в хаті лежать. Там ще від руки написано, що я від його імені можу робити всі заяви. А юрист сказав ні», – зазначає Тамара Бабушкіна.

Читати ще: Вийшов на пікет: переселенцю, який мешкає біля Луцька, досі не відновили електропостачання

Як тепер жінці залагодити проблему з лічильником? Правники попередньо кажуть: треба шукати спадкоємців і оформлювати документи. Жінка може укласти з синами покійної власниці договір оренди житлового приміщення. Але спочатку вони мусять оформити спадщину.

«Треба синам оформляти спадщину, звернутися в нотаріальну контору за місцем розташування майна або за місцем останнього проживання померлого із заявою про відкриття спадщини, якщо така не подавалася. Нотаріус буде надавати відповідь або відмову. Така відмова може бути оскаржена в суді з проханням поновлення строків на успадкування і визнання права власності», – коментує очільниця Луцького відділу надання безоплатної правничої допомоги Ольга Кудрицька.

Тоді Тамара Бабушкіна зможе офіційно орендувати в спадкоємців житло. І їй без проблем замінять лічильник.

«Як тільки вони зареєструють право власності, вони змінять замовника комунальних послуг у відповідній системі. В подальшому вони зможуть надавати це житло в оренду. І вона як орендонаймач приміщення зможе укласти договір із постачальниками послуг», – говорить Ольга Кудрицька.
Є ще один варіант. Якщо жінці добровільно дозволили там жити і вона так довго мешкає в будинку, то може податися до суду та визнати право власності за собою – в порядку набувальної давності. Потрібно зібрати пакет документів із ЦНАПу, земельного відділу та звернутися в юстицію.

«Скрізь отримати відмови чи роз’яснення. І тоді позиватися до суду з питанням набуття права власності на чуже майно як особа, яка добросовісно ним заволоділа, бо ж сини їй передали його фактично і вона відкрито ним безперервно користувалася більш ніж 10 років», – пояснює Ольга Кудрицька.

Тамара Бабушкіна каже, що буде шукати спадкоємців будинку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 8 Травня 2024 20:30
якби тихо купила,то б встановили...а так захотіла нахаляву,то отримала проблеми.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus