USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чи зможе громадськість впливати на «Укрзалізницю». ФОТО

17 Жовтня 2013 14:46
Міська влада та громадськість нині майже позбавлені засобів впливу на державного монополіста пасажирських перевезень.
Про це йшлося під час круглого столу, у якому взяли участь представники «Укрзалізниці», громадські активісти та представники органів місцевого самоврядування.

Круглий стіл на тему «Залучення громадськості та місцевих органів влади до прийняття рішень Укрзалізницею» відбувся 17 жовтня у Луцьку. Учасники заходу з’ясували, які механізми можна впровадити для того, щоб громадськість та органи місцевого самоврядування змогли впливати на рішення «Укрзалізниці».

Як розповіла заступник голови «Асоціації молодих реформаторів» Марія Доманська, громадська організація зіткнулася з тим, що довелося докладати значних зусиль для того, аби ДП «Укрзалізниця» почула думку громадськості: організовували акції, круглі столи, збирали підписи з метою повернення потягу Ковель-Чернівці. В результаті рух потягу, яким не курсували поїзди протягом майже чотирьох місяців, відновили частково – з 1 жовтня він вирушає у парні числа з Волині та у непарні – з Чернівців.
Як зазначила Марія Доманська, зараз на законодавчому рівні немає механізмів консультацій державного монополіста «Укрзалізниці» з громадськістю та органами місцевого самоврядування. Це стало приводом для того, щоб зібрати круглий стіл.



Представник Рівненської дирекції залізничних перевезень Іван Якименко розповів, що потяг Ковель-Чернівці був закладений у розкладі руху потягів на 2013-2014 рік в осінньо-зимовий період. Графік руху, з його слів, непросто зробити, враховуючи бажання лише одного регіону. Так, у потязі Ковель-Сімферополь влітку потрібно було збільшити кількість вагонів, щоб люди мали можливість відпочити. На його думку, потяг Ківерці–Львів дає можливість дістатися до Львова лучанам.
Він також розповів, що на «Укрзалізниці» працює система, яка аналізує кількість проданих та придбаних квитків від станції відправлення до станції призначення. Завдяки цьому аналізу та зверненням громадян, мовляв, створюють графік руху. Чиновник зазначив, що пасажирські перевезення збиткові для «Укрзалізниці», собівартість значно перевищує дохід. Так, з кожної вкладеної гривні повертається приблизно 60-70 копійок, на приміських перевезеннях – 10-12 копійок у найкращому випадку. «Укрзалізниця», з його слів, перевозить 26 пільгових категорій пасажирів.



Як повідомив Іван Якименко, закон передбачає компенсацію пільгових перевезень з коштів державного бюджету, натомість торік на Волині потяги приміського сполучення перевезли пасажирів на суму 4 мільйони 462 тисячі гривень, отримавши лише 2 мільйони гривень компенсації. Іван Якименко розповів, що у європейських країнах органи місцевого самоврядування замовляють у залізниці перевезення та компенсують кошти на перевезення пільговиків.



Депутат Луцької міської ради Богдан Шиба зазначив, що приклад країн Євросоюзу недоречний. Органи місцевого самоврядування в Україні не мають власних коштів, які могли б спрямовуватися на дотації залізничного транспорту. З його слів, внаслідок змін, які внесли до бюджетного законодавства у 2010 році, скасували збір з власників транспортних засобів, який спрямовувався у місцевий бюджет. Замість цього запровадили акцизний збір, який централізовано надходить у державний бюджет. Він зазначив, що в державі система фінансування максимально централізована і з територіальної громади зняли відповідальність за утримання в належному стані транспорту.



Богдан Шиба підкреслив, що проблему залізничного сполучення не можна розглядати окремо від інших видів транспорту. На його думку, через проблеми з автомобільним сполученням, Луцьк опинився у напівізольованому становищі, наче периферія, яка не має жодного стратегічного значення.

Депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов зазначив, що основною функцією «Укрзалізниці» є соціальна. Підприємство використовує потенціал держави – всю мережу залізничних колій, увесь обсяг пасажирських та вантажних перевезень. З його слів, чиновникам не варто нарікати на збитковість пасажирських перевезень, тому що перевезення громадян – це їхній обов’язок. Він зазначив, що пасажирськими перевезеннями повинно займатися суспільне підприємство, яке може базуватися на державній формі власності. До складу спостережної ради, яка приймає стратегічні рішення, повинні входити представники громадських організацій. З його слів, в «Укрзалізниці» є всі можливості узгоджувати свою діяльність з громадою без змін чинного законодавства. На думку депутата, потрібно прийняти угоду між асоціацією громадських організацій та «Укрзалізницею» про те, що певний комплекс рішень, що істотно впливають на зміну руху та забезпечення транспортом, не можуть ухвалювати без засідання круглого столу, у якому братимуть участь представники громади.



Керівник проекту «ПОЇЗДка» Олександр Бондаренко повідомив про те, що «Укрзалізниця» зазвичай уникає спілкування з представниками громадськості та ЗМІ. Він розповів, що є два піки перевезення пасажирів – літо та зима. І саме на ці періоди змінюють розклад руху потягів. Він вважає, що перед початком кожного з цих періодів варто організовувати громадські консультації з приводу того, якими будуть графік руху, тарифи та маршрути. Автоматизована система управління, на основі якої ухвалюють рішення щодо розкладу руху потягів, розроблена ще у 1970-их роках, і, на його думку, застаріла. Дані, які є в системі, недоступні для громадськості і ними легко маніпулювати. Так, про потяг Ковель-Чернівці подавали інформацію, нібито він нерентабельний, показуючи лише тих пасажирів, які їдуть з одного кінцевого пункту до іншого. Зі слів Олександра Бондаренка, потрібно законодавчо прописати, що окрема інформація, якою володіє «Укрзалізниця», повинна бути у відкритому доступі. Це інформація про те, скільки квитків реалізовано на конкретний потяг, яка виручка від їхнього продажу та скільки коштів надійшло у бюджет. У публічному доступі повинна також бути інформація щодо того, скільки звернень було у квиткові каси на той, чи інший потяг.



Учасники круглого столу дійшли висновку, що потрібен діалог між громадою та «Укрзалізницею».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus