USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Постанову про відсіч агресії РФ підтримали не всі нардепи з Волині. ІНФОГРАФІКА

23 Квітня 2015 10:35
Верховна Рада України ухвалила постанову про заяву "Відсіч збройної агресії Російської Федерації та подолання її наслідків", однак не всі з коаліції голосували за неї. За законопроект №2332 рішення проголосували 259 із 316 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Ініціатори законопроекту: Сироїд Оксана Іванівна (VIII скликання) Гопко Ганна Миколаївна (VIII скликання) Березюк Олег Романович (VIII скликання) Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна (VIII скликання) Ляшко Олег Валерійович (VIII скликання) Вовк Віктор Іванович (VIII скликання) Семерак Остап Михайлович (VIII скликання) Огнєвіч Злата Леонідівна (VIII скликання).

Заява визначає наслідки агресії, щоб Україна могла офіційно висувати "консолідовану претензію" до Росії, хоча Москва заперечує свою участь в конфлікті в Україні, - повідомляє BBC-Україна. У пояснювальній записці автори постанови написали, що парламент повинен був офіційно визнати факт "збройної агресії Російської Федерації проти України", її обсяг і наслідки, а також сформулювати вимоги України, пов'язані з цим.

Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Як видно з результатів голосування, постанову підтримали не всі депутати парламентської коаліції. З волинських нардепів не голосував лише Ігор Гузь,Також не голосували нардепи Ганна Гопко (одна з ініціаторів законопроекту), Юрій Луценко, Семен Семенченко, Сергій Пашинський, Тетяна Чорновол, А. Геращенко та інші.

Згодом у «Народному фронті» пояснили, чому Ігор Гузь не голосував за постанову про заяву «Відсіч збройної агресії Російської Федерації та подолання її наслідків».



Інфографіка ГО "Всеукраїнська люстрація"

ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ

У тексті заяви наводиться хронологія подій у Криму та на Донбасі, починаючи з 20 лютого 2014 року - цю дату автори назвали початком "збройної агресії РФ проти України".

В документі детально простежуються події, які призвели до анексії Криму Росією.

Російська влада, яка спершу відмовлялася визнавати, що люди без розпізнавальних знаків в Криму були силовиками з Росії, згодом підтвердила, що то були російські військові.

"Нелегітимно сформована в умовах російської воєнної окупації виконавча влада Автономної Республіки Крим 16 березня 2014 року провела псевдореферендум про входження Автономної Республіки Крим до складу РФ", - констатується в заяві.

Далі там хронологічно описані початок та розвиток конфлікту на сході України, які в документі названо "другою фазою збройної агресії Російської Федерації проти України".

Вказується на підтримку Росією "іррегулярних збройних формувань" на Сході України та обстріли підрозділів української армії "зі сторони Збройних сил РФ".

"Третя фаза збройної агресії РФ розпочалася 27 серпня 2014 року масовим вторгненням на територію Донецької та Луганської областей регулярних підрозділів російських Збройних Сил", - говориться в тексті заяви.

НЕВИКОНАННЯ МІНСЬКИХ УГОД

"Незважаючи на досягнення Мінських домовленостей (Мінський протокол від 5 вересня 2014 року, Мінський меморандум від 19 вересня 2014 року і Мінський "Комплекс заходів від 12 лютого 2015 року"), учасником яких є російська сторона і які спрямовані на припинення викликаного російською агресією збройного конфлікту, РФ з більшою або меншою інтенсивністю продовжує збройну агресію проти України", - констатують автори заяви.

Говориться, що після підписання Мінського протоколу 5 вересня 2014 року "Збройні сили РФ та іррегулярні підрозділи російських найманців" розширили контрольовану ними територію України у Донецькій та Луганській областях більше ніж на 500 кв. км.

"Під виглядом виконання Мінського "комплексу заходів" від 12 лютого 2015 року російська сторона здійснює перегрупування своїх збройних підрозділів, важких озброєнь, концентрацію їх на Артемівському, Волноваському, Донецькому, Маріупольському напрямках, а також постійно тримає біля українсько-російського кордону чисельне угрупування своїх регулярних Збройних Сил" - додається в заяві.

Автори заяви звинуватили РФ у серйозних матеріальних збитках економіці України та вчиненні воєнних злочинів, зокрема обстріл автобусу під Волновахою.

Представники самопроголошених "ДНР/ЛНР" звинувачують саме українську армію у обстрілах населених пунктів на Донбасі, а російська влада наполягає на тому, що дії Заходу призводять до ескалації бойових дій на сході України.

ВИМОГИ УКРАЇНСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ

У кінцевій частині заяви Верховна Рада вимагає від РФ "вивести з території України всі військові формування Збройних сил РФ та припинити будь-яку підтримку терористичних організацій на сході України", "безумовно виконувати Мінські домовленості" і відвести армію від українського кордону.

Депутати вимагають негайно звільнити всіх "військовополонених, заручників та незаконно утримуваних громадян України".

Також говориться про повернення анексованого Криму, відшкодування Росією завданої Україні шкоди та кримінальну відповідальність причетних до агресії проти України.

Якщо винні не будуть покарані, то Україна звертатиметься до Міжнародного кримінального суду.

У заяві вітається можливість розгортання міжнародної миротворчої місії, "мандат якої передбачатиме встановлення міжнародного контролю на пунктах пропуску вздовж всієї лінії українсько-російського кордону та сприяння виведенню з території України формувань Збройних сил РФ".

У випадку відмови РФ від припинення агресії Верховна Рада закликає міжнародну спільноту посилити санкції проти Росії, розширити фінансову допомогу і розпочати постачання зброї Україні.

ЮРИДИЧНЕ І ПОЛІТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ

Ухвалена заява має і юридичне, і політичне значення, розповів ВВС Україна один з авторів постанови Остап Семерак.

За його словами, таким чином Верховна Рада не лише висловила свою позицію щодо подій в Криму і на Донбасі, а й підтримала український уряд, який намагається відстоювати інтереси країни в різних міжнародних інстанціях.

"Тепер представники України у міжнародних судах зможуть спиратися на цю заяву як на нормативно-правовий документ", - пояснив Остап Семерак.

Він також відзначив, що для Росії така заява є "некомфортною", тож викличе відповідну реакцію щодо спотворення її сутності у російських провладних ЗМІ.

Офіційної реакції МЗС Росії на це рішення поки що немає.

Втім, голова комітету у справах СНД російської Держдуми Леонід Слуцький назвав заяву "черговим свідченням того, що Київ хоче війни більше, ніж миру".

"Залишається лише шкодувати, що нинішня київська влада залишається сліпою при виборі рішень проблем усередині своєї власної країни, продовжуючи шукати зовнішнього ворога там, де його немає - серед братнього народу. Нав'язана Заходом лінія все далі і далі заводить Україну в глухий кут", - цитує російського політика агенція "РИА Новости".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Вікторія Показати IP 23 Квітня 2015 10:49
Ігор Володимирович Гузь був відсутній бо приймав участь в з'їзді шахтарів України на запрошення профспілок та безпосередньо нововолинських шахтарів. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1106745386017892&set=a.500067430019027.135106.100000473225561&type=1&hc_location=ufi
Анонім до Вікторія Показати IP 23 Квітня 2015 11:23
Читайте ВН і зберігайте спокій.
Читач Показати IP 23 Квітня 2015 11:08
Навіщо писати, що не голосував і вводити в оману? Там є не голосував, і є відсутній. То пишіть, що був відсутній, невже це так тяжко по-людські написати, щоб ми не перевіряли на сайті?
ВН до Читач Показати IP 23 Квітня 2015 11:31
Вам та ж сама порада.
Анонім Показати IP 23 Квітня 2015 12:28
коментар було видалено
Вадим Показати IP 23 Квітня 2015 14:39
Невозможно посмотреть на Сайте Верховной Рады, кто и как голосовал: http://w1.c1.rada.gov.ua/LklXU/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=1554 ФАЙЛ ВІДСУТНІЙ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus