USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

12 жовтня: свята, події, факти. Всесвітній день зору та День економіста

12 Жовтня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби з артритом, Всесвітній день зору, Всесвітній день водоростей, Всесвітній день економіста, День драйвера, День моментів розчарування, Міжнародний день боротьби з технологіями управління цифровими правами.

В Україні – День економіста.

У США – День вільнодумства, День старих фермерів, День супу Гамбо і День куховарської книги Панамериканський день, в Іспанії – Національний день королівства, День іспанської мови, День збройних сил, в Уругваї – День інженера, в Бразилії – День інженера-агронома, День захисту дітей в Екваторіальній Гвінеї – День Незалежності, у Болівії, Мексиці та Чилі – День відкриття Америки, в Коста-Ріці – День зустрічі культур, у Перу – День корінних народів і міжкультурного діалогу, в Еквадорі – День міжкультурного спілкування та багато національності, в Аргентині – свято поваги до культурної різноманітності.

Православні віряни сьогодні вшановують пам'ять мучеників Прова, Тараса і Андроника.

Іменини святкують Богдан, Денис, Іван, Кузьма, Лаврентій, Макар, Максиміліан, Мартин, Микола, Олександр, Остап, Тарас, Ян, Домініка.

Народилися

Цього дня народилися англійський окультист, один із найвідоміших містиків XIX-XX століття Алістер Кроулі, український художник, майстер живопису й графіки, представник символізму й модерну, творець поштових марок Іван М'ясоєдов, італійський поет, прозаїк, літературний критик, лауреат Нобелівської премії з літератури Еудженіо Монтале, творець атомної бомби Микола Духов, український письменник, дипломат, медик Юрій Щербак, французький композитор українського походження Норбер Гланцберг, італійський оперний співак Лучано Паваротті, український політик, голова Всеукраїнського комітету захисту політв’язнів, нардеп декількох скликань Степан Хмара, український музикант, колишній гітарист «Океану Ельзи» Павло Гудімов, український гімнаст Олександр Береш.

Події

1428 – У ході Столітньої війни англійці почали облогу Орлеана.

1492 – Христофор Колумб, перепливши Атлантичний океан, досягнув сучасних Багамських островів, щиро вірячи, що дістався Східної Азії.

1618 – армія Речі Посполитої спільно з козацькими загонами захопила Москву.

1727 – на Генеральній раді у Глухові Данила Апостола обрали гетьманом Лівобережної України (за новим стилем).

1860 – Ґарібальді Дзузеппе проголосив Віктора Емануїла королем об'єднаного Королівства Італія.

1863 – у Женеві утворено Міжнародний Червоний Хрест.

1871 – президент США Улісс Грант заборонив Ку-клукс-клан і наказав заарештувати лідерів цієї організації.

1863 – у Лондоні засновано Англійську футбольну асоціацію.

1905 – Норвегія розірвала унію зі Швецією і стала незалежним королівством.

1917 – екіпаж міноносця «Завидный» підняв Український прапор і відмовився його спускати.

1920 – у Ризі було підписано Договір про перемир'я та прелімінарні умови миру, за яким припинялися бойові дії, визначалася лінія кордону в Україні: Сарни-Рівне-Радивілів-р. Збруч. Польська республіка зобов'язалася припинити підтримку збройних формувань УНР й Добровольчої армії. Східна Галичина, Західна Волинь, Холмщина, Західне Полісся і Підляшшя залишалися за Польською республікою.

1939 – Народні Збори Західної України під тиском більшовиків ухвалили декларації, спрямовані на входження краю до складу УРСР.

1947 – у західних областях Української РСР розпочалася наймасовіша за повоєнний період депортація українців.

1956 – створено Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

1965 – на урочистій церемонії в Букінгемському палаці члени гурту The Beatles стали кавалерами Ордену Британської імперії.

1966 – з конвеєра заводу «Комунар» зійшли перші моделі «ЗАЗ-966»

1971 – на Бродвеї відбулася прем'єра рок-опери Jesus Christ Superstar.

1994 – у місті Ваді-Араба на йордано-ізраїльському кордоні підписано повномасштабний договір про мир між Ізраїлем і Йорданією.

2002 – у Москві в театральному центрі на Дубровці під час спецоперації зі знищення терористів і звільнення заручників отруєно 128 осіб.

2010 – унаслідок зіткнення локомотива з пасажирським автобусом в Нікопольському районі загинуло 45 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus