USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

13 березня: свята, події, факти. День коштовностей та День нутриціолога

13 Березня 2024 00:00
13 березня – Всесвітній день обізнаності про ендометріоз, Всесвітній день винограду сорту рислінг, День Канберри та День Кена (дата, коли в 1961 році на сцені вперше з’явився давній друг Барбі – Кен Карсон, який був представлений його творцями Mattel на ярмарку іграшок).

Сьогодні також відзначають День сертифікованого дієтолога-нутриціолога, День коштовностей та День навушників.

У США – День Плутона в штаті Іллінойс, Національний день курячого супу з локшиною і День кокосового торта, в Ботсвані, у Канаді та Великобританії – День Співдружності, у Новій Зеландії – День народження регіону Таранаки, День праці у штатах Вікторія та Тасманія (Австралія), у Гренаді – День революції, в Африці – День скаутів, у Тінісі – Національний день свободи інтернету, в Таїланді – Національний день слона.

13 березня в церковному календарі – день пам’яті перенесення мощів святителя Никифора. Був сановником за часів правління імператриці Ірини, але вирішив відмовитися від мирського життя і прийняв чернецтво. 806 року його возвели на патріарший престол. Святитель був поборником іконошанування, а тому, коли імператором став Лев V Вірменин, який був відомим борцем проти ікон, Никифора зіслали на острів Прокконіс, де він і помер 828 року.

Іменини за православним календарем святкують Олександр, Терентій, Микола, Михайло, Григорій, Христина.

13 березня народилися візантійська царівна, донька імператора Романа II, дружина київського князя Володимира I Великого Анна Порфірогенета, італійський письменник, автор роману «Спартак» Рафаелло Джованьйолі, грецький поет, лауреат Нобелівської премії з літератури Йоргос Сеферіс, український радянський педагог та письменник Антон Макаренко («Педагогічна поема», «Прапори на баштах»), український кінорежисер, сценарист, телевізійник Андрій Бенкендорф ("Кілька любовних історій«, «Європейський конвой», «Бандитський Петербург»), український історик, громадський і політичний діяч, письменник Володимир Сергійчук, український письменник, поет, сценарист, літературознавець, літературний критик, художник Григорій Штонь, український письменник, поет та есеїст Юрій Андрухович («Рекреації», «Московіада», «Перверзія»), американська акторка Аннабет Гіш.

Події

624 – битва при Бадрі, перша велика битва Магомета з курайшитами.

1325 – традиційна дата заснування столиці ацтекської імперії Теночтітлан (нині Мехіко).

1519 – іспанський конкістадор Ернан Кортес висаджується з загоном солдатів в Мексиці.

1669 – підписано Глухівські статті – договір про права українських козаків, укладений між Москвою та козацькою старшиною.

1781 – англійський астроном Вільям Гершель відкриває Уран, сьому планету Сонячної системи.

1887 – американець Честер Грінвуд зі штату Мен запатентував навушники.

1917 – до Києва із заслання повернувся Михайло Грушевський.

1930 – американський астроном Клод Томбо оголосив про відкриття ним дев’ятої планети Сонячної системи. Згодом вона отримає ім’я Плутон.

1943 – нацисти ліквідовують Краківське гетто.

1997 – Україна та НАСА підписали договір про політ у космос українського космонавта. Ним став Леонід Каденюк.

2013 – чинним Папою Римським стає Франциск (Хорхе Маріо Бергольйо);

2014 – в Донецьку під час мітингу проти російської агресії вбивають місцевого мешканця Дмитра Чернявського.

2022 – у Херсоні люди починають виходити на мітинги проти референдуму про створення ХНР, окупаційна влада Херсона пропонує провести так званий «референдум» про створення ХНР.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus