USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

16 березня: дні народження, події, факти

16 Березня 2015 00:00
День народження 16 березня відзначають журналісти Анатолій Котлюк, Богдана Шевчук та Анна Коробова (на фото), начальник управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації Валентина Загрева, екс-начальник відділу муніципальної дружини Луцької міськради Микола Корнейко.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає здоров’я, достатку та миру. Нехай кожен день приносить приємні новини і легкі перемоги.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Іменини за православним календарем святкують Зиновій, Євтропій та Василіса.

16 березня – Всесвітній день сну. Сьогодні активізується соціальна реклама, влаштовуються конференції та симпозіуми, присвячені проблемам сну і впливу розладів, пов'язаних з його порушенням, на здоров'я людини і суспільство в цілому. Збалансоване харчування, правильна організація режиму дня, достатній час для сну - необхідні умови для збереження фізичного і психічного здоров'я на довгі роки.

Наша хроніка:

Минулого року Гімн України заспівали англійською, аби люди в усьому світі зрозуміли, про що співається в українському гімні і чому останнім часом він не сходить з вуст мільйонів українців.

Про рідкісне видання Шевчуека на Волині читайте в матеріалі за 16 березня 2013 року. Тоді трьома цінними виданнями про життя і творчість Кобзаря поповнився фонд Володимир-Волинського історичного музею.

Найбільшу книгу в світі представили у 2012 році. Книга-велетень – це книжка про пророка Мухаммеда.

Народилися:

Цього дня народилися німецький фізик, автор одного з основних законів електричних кіл Георг Ом, космонавт Володимир Комаров, італійський кінорежисер, володар «Оскара» («Маленький Будда», «Останнє танго в Парижі») Бернардо Бертолуччі, видатний радянський спортсмен і тренер, хокеїст Аркадій Чернишов, радянський космонавт, двічі Герой Радянського Союзу Володимир Комаров.

Сталося:

1880за підозрою в революційній агітації заарештований український поет Іван Франко.

1890 року за підтримки Михайла Драгоманова Франко став співзасновником Русько-Української Радикальної Партії, підготувавши для неї програму, та разом з М. Павликом видає півмісячник «Народ». У 1895, 1897 і 1898 рр. Радикальна Партія висувала Франка на посла віденського парламенту й галицького сейму, але — через виборчі маніпуляції адміністрації і провокації ідеологічних та політичних супротивників — без успіху. 1899 року в Радикальній Партії розпочалася криза, і Франко спільно з народовцями заснував Національно-Демократичну Партію, з якою співпрацював до 1904 р., а відтак покинув активну участь у політичному житті.

1936 - з конвеєру Горьківського автомобільного заводу зійшов перший радянський автомобіль — лімузин марки «М-1».

Знаменита «Емка» (ГАЗ-М1) це друге покоління автомобілів ГАЗ. «М-1» замінила перший газівський легковик ГАЗ-А. Як для ГАЗ-А так і для ГАЗ-М1 прототипами послужили машини фірми «Форд Мотор». В новому автомобілі була посилена рама, замість двох було поставлено чотири ресори. Фордовські колеса на спицях були замінені штампованимі дисковими і діаметр їх був збільшений. Машина стала набагато міцнішою. Зазнав зміни і зовнішній вигляд автомобіля. В порівнянні з фордівським прототипом, він був більш витягнутим і тому симпатичнішим.

1960у Нью-Йорку представлено перший автомобіль на сонячних батареях.

Як звичайний електромобіль авто рухається вночі, а вдень йому вистачає енергії сонця. У 1982 році винахідник Ханс Толструп на сонцемобілі «Quiet Achiever» («Тихий рекордсмен») перетнув Австралію з заходу на схід зі швидкістю всього лише 20 км/год. А вже в 1996 році переможець IV Міжнародного ралі сонцемобілів - «Dream» («Мрія») проїхав 3000 км між Дарвіном і Аделаїдою зі швидкістю майже 90 км/год, на окремих ділянках 135 км/год.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Костянтин Зінкевич Показати IP 16 Березня 2015 01:06
А ще 16 березня 2014 року можна вважати днем початку волонтерського руху на Волині.
Анна Коробова Показати IP 19 Березня 2015 10:24
Дякую за вітання!Дуже приємно!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus