USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.90 10.12

23 червня: свята, події, факти. Міжнародний Олімпійський день та патент на друкарську машинку

23 Червня 2022 00:00
У цей день світ відзначає День без образ, День народження друкарської машинки, Міжнародний Олімпійський день, Всесвітній день інформаторів, Міжнародний день вдів, День державної служби Організації Об’єднаних Націй.

В Україні святкують День держслужби, в США – День гідратації, День рожевого фламінго, у Казахстані – День поліції, в Латвії – День Ліго, в Польщі, Нікарагуа – День батька, в Естонії – День перемоги, в Індії – Свято колісниць «Ратха Ятра», у Вірменії – День фізкультури, в Люксембурзі – Національне свято, в Канаді – День пам’яті жертв тероризму, у Молдові – День проголошення суверенітету.

Іменини у Василя, Олександра, Антоніни, Ванди, Івана, Іллі, Йосипа, Тимофія, Ганни, Олексія, Семена, Феофана, Андрія, Миколи й Павла.

23 червня народилися імператриця Франції, перша дружина Наполеона Бонапарта Жозефіна де Богарне (Бонапарт), український мовознавець, бібліограф, історик, журналіст, етнограф Зенон Кузеля, український кінорежисер Григорій Кохан («Хліб і сіль», «Народжена революцією», «Убити шакала»), російський і радянський актор Олександр Кайдановський («Свій серед чужих, чужий у своїх», «Крах інженера Гаріна», «Сталкер»), український політик, журналіст, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у 2005-2009 роках Віталій Шевченко, російський і радянський тележурналіст Олександр Любимов, американський рок-музикант, ударник авангардної групи Sonic Youth Стів Шеллі, французький футболіст Зінедін Зідан, українська гімнастка Тетяна Лисенко, французький футболіст Патрік Вієйра, український біатлоніст В’ячеслав Деркач, український футболіст Олександр Яковенко.

Події

1868 – Крістофер Шоулз зі штату Вісконсин одержав патент на друкарську машинку

1917 – на II-му Всеукраїнському військовому з’їзді в Києві було проголошено І Універсал Української Центральної Ради

1940 – французький генерал Шарль де Голль оголосив про створення в Лондоні Французького національного комітету

1941 – почалася найбільша в історії танкова битва – між німецькими та радянськими військами в районі Луцьк-Рівне-Дубно-Броди (завершилася 29 червня)

1961 – набув чинності підписаний в 1959 році Договір про мирне наукове використання Антарктики

1987 – Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках з жердиною – 6 м 3 см

1990 – почалося повернення кримських татар на Батьківщину

2001 – розпочався триденний офіційний візит папи римського Івана Павла II в Україну

2016 – на референдумі щодо членства Великої Британії в ЄС більшість його учасників (52% при явці 72%) проголосували за вихід Об’єднаного Королівства з Євросоюзу («Брекзіт»). Наступного дня прем’єр-міністр Девід Кемерон, головний опонент «Брекзіту», оголосив про свій намір вийти у відставку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus