USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

24 жовтня: свята, події, факти. Всесвітній день боротьби з поліомієлітом та Міжнародний день дій на захист клімату

24 Жовтня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день інформації про розвиток, Міжнародний день ООН, Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, Всесвітній день рубця, Міжнародний день дій на захист клімату.

Також у світі 24 жовтня починаються Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності та щорічний тиждень роззброєння.

У США – День їжі, Національний день ковбаси «Болонья», Свято добра й достатку, в Індонезії – День лікаря, в Аргентині – День астрономії та День графічного дизайнера, в Іспанії, Німеччині й Південному Тіролі – День бібліотек, у Венесуелі – День поліграфіста, в Єгипті – День суецької перемоги, у Замбії – День Незалежності.

Православні віряни вшановують пам’ять священномученика Арети і тих, що з ним.

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Іван, Іраклій, Лаврентій, Микола, Олексій, Опанас, Петро, Ян.

Народилися

24 жовтня народилися остання жінкау Швейцарії та Європі, яку звинуватили у відьомстві, Анна Гельді, німецький фізик Вільгельм Едуард Вебер, угорський композитор Імре Кальман, американський блюзів музикант Сонні Террі, український бандурист, хоровий диригент Петро Потапенко, французський співак, композитор, піанист та актор Жильбер Беко, бас-гітарист The Rolling Stones Білл Ваймен, американський блюзовий співак і гітаристДжиммі Докінс, український хокеїст Костянтин Касянчук, англійській футболіст, нападник «Манчестер Юнайтед» та збірної Англії Вейн Руні, українська важколетка, призерка Олімпійських Ігор Юлія Каліна, німецький футболіст турецького походження Ілкай Гюндоган, офіцер патрульної поліції, Герой України Даниїл Сафонов.

Події

1648 – Вестфальський мир, закінчилася Тридцятирічна війна (1618-1648) в Європі.

1857 – у Шеффілді (Велика Британія) засновано перший у світі футбольний клуб.

1861 – президент США Авраам Лінкольн одержав телеграфне повідомлення з Каліфорнії – це було перше трансконтинентальне телеграфне повідомлення в історії.

1874 – у Львові засновано Крайову школу лісового господарства.

1901 – 43-літня вдова Анна Тейлор стала першою людиною, яка успішно спустилася Ніагарським водоспадом у бочці.

1929 – Чорний четвер і початок Великої депресії.

1939 – вперше у продаж надійшли нейлонові панчохи – у Вілмінгтоні, штат Делавер.

1941 – німецька армія увійшла до Харкова.

1945 – урочисто відкрито Організацію Об'єднаних Націй.

1949 – перверзійне вбивство письменника Ярослава Галана.

1952 – Дуайт Ейзенхауер оголосив війну в Кореї «хрестовим походом проти комунізму».

1956 – в Угорщину для придушення революції введено радянські війська.

1960 – на стартовому майданчику космодрому Байконур за пів години до першого пуску вибухнула ракета Р-16 конструктора Михайла Янгеля. За різними даними, внаслідок аварії загинули від 74 до 126 осіб, це найбільша катастрофа в історії ракетної техніки.

1963 – на космодромі Байконур вибухнула ракета МБР Р-9А конструктора Корольова. Загинуло восьмеро людей. Вибух ракети цього дня став другим за три роки, після чого 24 жовтня вважають чорним днем космонавтики.

1964 – на території колишньої Північної Родезії проголошено незалежність Замбії.

1969 – американський актор Ричард Бартон подарував дружині Елізабет Тейлор діамант завважки майже 69,5 карата і вартістю понад мільйон доларів.

1975 – у Великій Британії та США вийшла платівка Джона Леннона Shaved Fish.

1986 – у Лондоні відкрили найбільший у світі магазин грамплатівок.

1990 – законом УРСР «Про зміни і доповнення до Конституції (Основного Закону)» скасовано ст. 6 про керівну роль Комуністичної партії.

1991 – Верховна Рада проголосила без'ядерний статус України.

1993 – у соборі Святої Софії в Києві здійснено інтронізацію Володимира Романюка, обраного Патріархом Київським і всієї Руси-України.

1999 – в Рогатині відкрито пам'ятник землячці Роксолані, коханій дружині османського султана Сулеймана I Пишного.

2005 – у Києві Фонд держмайна провів повторний аукціон з продажу «Криворіжсталі»: новим власником заводу стала компанія «Міттал Стіл».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus