USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

30 травня: свята, події, факти. Всесвітній день боротьби проти астми та День степу в Україні

30 Травня 2023 00:00
30 травня – Всесвітній день боротьби проти астми і алергії, День жіночої емансипації (День емансіпе), Міжнародний день обіймів вашої кішки, День «Полий квіти».

В Україні – День степу.

Сьогодні у Перу – День картоплі, в США – День м’ятного джулепа, День креативності, День «У моєму відрі дірка», День поливання квітів, у Нікарагуа, у Франції, в Швеції, Алжирі, Марокко, Тунісі, Домінікані – День матері, у Венесуелі, Гондурасі – День посадки дерев, в Іспанії – День Канарських островів, в Угорщині – День дітей, у Польщі – День прийомних батьків, у Туркменістані – Свято туркменського килима, в Малайзії – Свято врожаю, у Таїланді – День короля Прачадіпока, в Пуерто-Ріко – день пам’яті жертв теракту в аеропорту Лод, у Хорватії – День утворення держави.

Православна церква 30 травня вшановує святого Ондрона, який, за народними віруваннями, є сторожем небесних воріт, саме йому намагалися молитися про дощ. Просили Ондрона відкрити браму і випустити опади, щоб цілюща волога пролилася на поля і позбавила людей від посухи.

День ангела в Адріана, Опанаса, Євдокії, Степана, Андроника, Юнії, Єфросинії.

Народилися

Цього дня народилися австрійський астроном і математик Георг фон Пурбах, ювелір, автор знаменитих яєць Карл Фаберже, українсько-американський скульптор і художник, педагог, один з основоположників кубізму у скульптурі Олександр Архипенко, американський кінорежисер Говард Гоукс, аериканський кіно продюсер, один із засновників Американської академії кіномистецтв Ірвінг Грант Тальберг, шведський фізик і астроном, Нобелівський лауреат Ганнес Альвен, король свінгу, американський джазмен Бенні Гудмен, український пісняр Богдан Весоловський, американський дипломат, перший посол США в Україні Роман Попадюк, українська співачка, народна депутатка IV-VI скликань Оксана Білозір, американський репер BigL, український і бельгійський велосипедист Ігор Абакумов.

Події

1381 – початок селянського повстання в Англії.

1431 – в Руані спалено Жанну д’Арк.

1574 – Генріх ІІІ став королем Франції.

1805 – військовий наказний отаман Матвій Платов заснував Новочеркаськ як новий адміністративний центр Землі Війська Донського.

1871 – падіння Паризької комуни.

1876 – у німецькому містечку Емс російський цар Олександр ІІ підписав Емський указ, спрямований на придушення української мови та культури.

1884 – відкрито рух Катеринославською казенною залізницею, яка з’єднала Донецький вугільний і Криворізький залізорудний басейни.

1896 – у Нью-Йорку зафіксовано першу в історії ДТП: велосипедист зламав ногу у зіткненні з автомобілем.

1896 – трагедія на Ходинському полі під час коронування останнього російського імператора – Миколи ІІ.

1906 – у Санкт-Петербурзі засновано перше легальне білоруське видавництво «Загляните сонца і ў наша аконца».

1913 – у Лондоні між Балканською коаліцією (Болгарське царство, Королівство Сербія, Чорногорія та Королівство Греція) і Османською імперією підписано мирний договір, що завершував першу Балканську війну.

1919 – у Владивостоку на Другій сесії Української Далекосхідної Крайової Ради ухвалено Конституцію національно-культурної автономії українства на Далекому Сході.

1921 – засновано Донецький гірничий технікум (з 1926 р. – гірничий інститут).

1923 – у Празі засновано Українське історико-філологічне товариство на чолі з Дмитром Антоновичем.

1942 – авіація Великої Британії здійснила перший масовий наліт на Третій Рейх – в рейді брали участь близько тисячі літаків.

1980 – Папа Римський Іван Павло II відвідав Францію.

1982 – 16-м членом НАТО стала Іспанія (перша країна з часу вступу ФРН в 1955 році).

1985 – у Франції на авіакосмічному салоні відбувся перший показ літака Ан-124 «Руслан».

1999 – у Мінську в тисняві у переході станції метро «Неміга» загинуло 54 людини, сотні поранено.

2000 – у день похорону українського композитора Ігоря Білозора, померлого від травм, отриманих у бійці з російськими шовіністами, на вулиці Львова вийшло понад 100 тисяч людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus