USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

5 квітня: свята, події, факти. Міжнародний день супу та Міжнародний день совісті

5 Квітня 2024 00:00
Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день супу, День «Пішки на роботу», День, щоб ризикнути, День вивчення карти доріг, Міжнародний день совісті.

У Мексиці – День Абасоло, Національний день боротьби з раком легенів, у Чилі – День бронетанкової кавалерії та День трудотерапевта, у Домініканській Республіці – День журналіста, у Палестині – День захисту дітей, у США – День приймального адміністратора шпиталю, Національний день карамелі, День чиказької піци, Національний день пластинок з родзинками і спеціями, Національний день кульбаби, у Південній Кореї – свято висаджування дерев, День холодної їжі, або Хансік, в Аргентині – Національний день AulaVereda, в Індії – Національний день мореплавання, у Китаї, Малайзії, Гонконгу і Макао – День поминання померлих, або Цінмін – свято чистоти та ясності.

5 квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер було ухвалено першу українську Конституцію.

Православні віряни вшановують пам’ять мучеників Агафопода-диякона, Феодула-читця і інших з ними.

Іменини святкують Георгій, Марк, Микола, Олексій, Платон, Семен.

Народилися

Цього дня з’явилися на світ Папа Римський Урбан VІІІ, який віддав суду інквізиції Галілео Галілея та Томмазо Кампанеллу, англійський філософ-матеріаліст і математик Томас Гоббс, британський хірург, який ввів у медичну практику антисептики, Джозеф Лістер, український історик і публіцист В’ячеслав Липинський, український письменник Анатолій Шиян, канадський письменник Артур Гейлі, інженер-хімік-технолог, винахідник, бандурист Богдан Жеплинський, американський державний і військовий діяч, державний секретар США в Адміністрації Джорджа Буша Колін Пауелл, шведська співачка, солістка гурту ABBA Агнета Фельтскуг, український хокеїст Сергій Климентьєв, офіцер Збройних сил України, учасник російсько-української війни, Герой України Аль Шамі Фарес Недаль.

Події

56 до н.е. – у Луці відбулася урочиста зустріч тріумвірів Гая Юлія Цезаря, Марка Ліцинія Красса і Гнея Помпея – Перший тріумвірат.

1242 – «Льодове побоїще» між військом новгородського князя Олександра Невського та німецькими лицарями Тевтонського ордену на льоду Чудського озера

1340 – арабський флот розбив іспанську ескадру в Гібралтарській протоці.

1536 – імператор Священної Римської імперії Карл V влаштував собі останній в історії тріумф (урочистий в'їзд до Риму).

1614 – у Королівстві Англія починає засідати «тухлий парламент» (англ. Addled Parliament), який назвуть так через те, що він не ухвалить жодних законопроєктів.

1710 – у османському місті Бендери укладено договір між гетьманом Запорозького війська, старшиною й українським козацтвом. Сам документ отримав назву «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького», а пізніше історики назвали його Бендерською конституцією, або Конституцією Пилипа Орлика (за ім'ям гетьмана, що укладав документ).

1722 – голландський мореплавець Якоб Роггевен відкрив острів Пасхи.

1792 – Джордж Вашингтон вперше в історії США застосовував президентське вето.

1797 – російський цар Павло I заборонив поміщикам змушувати селян до роботи у неділю.

1814 – після вступу військ союзників – Росії, Пруссії, Австрії та Великої Британії – до Парижа французький імператор Наполеон I зрікся престолу. Союзники зберегли за ним титул імператора й віддали йому у володіння острів Ельба.

1815 – почалося виверження вулкана Тамборо на острові Сумбава (нині Індонезія), яке тривало до 12 квітня й спричинило загибель майже 4900 осіб і знаменитий «рік без літа» (за приблизними підрахунками, вулкан викинув із себе 1,7 млн т уламків і попелу).

1818 – війна за незалежність Чилі: армія Хосе де Сан-Мартіна та Бернардо О'Гіґґінса перемогла іспанських роялістів.

1913 – Нільс Бор завершив першу з трьох статей, що сформували успішну атомну модель, на якій побудована стара квантова теорія.

1919 – французькі окупаційні війська залишили Одесу.

1933 – указ, який підписав Рузвельт, забороняв американцям володіти золотом (обмеження діяло до 1974 р.).

1941 – британські війська вступили в Аддис-Абебу, столицю окупованої фашистською Італією Абісинії.

1945 – початок грузинського повстання на острові Тексел (Голландія).

1951 – перше застосування апарата штучного кровообігу при відкритій кардіотомії в Міннеаполісі, Міннесота.

1956 – американські хіміки Маршалл Гейтс-молодший та Гільг Чуді здійснили повний синтез морфіну.

1992 – під час Боснійської війни розпочалась облога Сараєва – найдовша в сучасній історії та одна з наймасштабніших облог міста у світовій історії загалом.

2001 – Верховна Рада ухвалила Кримінальний кодекс України.

2017 – у Німеччині в складі Бундесверу засновано новий рід військ – кібервійська з 13500 службовців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus