USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.85

Арахамія назвав єдину умову, за якої українська делегація не підписуватиме жодного документа на переговорах з РФ

2 Квітня 2022 23:16
Якщо з РФ і країнами-гарантами буде ухвалено договір із прописаним позаблоковим статусом, то наступним завданням буде внесення змін щодо Конституції України. Водночас якщо українці підтвердять курс на НАТО – угода не зможе запрацювати. Проте українська делегація не підписуватиме жодного документа, в якому Росія матиме право ветувати своїм голосом рішення.

Про це повідомив голова фракції «Слуга народу», голова перемовної групи з РФ Давид Арахамія в ефірі телеканалів, передає LB.ua.

Питання нейтральності України буде виноситися на референдум. Якщо з РФ і країнами-гарантами буде ухвалено договір із прописаним позаблоковим статусом, то наступним завданням буде внесення змін щодо Конституції України.

«Для того щоб це зробити, ми хочемо референдум. Тобто це вирішувати буде український народ, а не українські політики. І російська сторона дуже активно спочатку протидіяла цій нормі, але згодом погодились теж, що це єдиний вихід із такої ситуації», – заявив він.

Нардеп підкреслив, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану референдум проводитись не може. Тобто РФ має відвести свої війська принаймні до позицій станом на 23 лютого, до повного втогнення.

Якщо на референдумі більшість українців підтримують курс на НАТО, а не позаблоковий статус, то це означатиме, що угода з РФ не буде остаточно мати юридичну силу.

«Чи повернемось до стану війни, можливо – як може бути, чи повернемось до перемовин, і будемо вирішувати це іншим шляхом», – сказав він.

В якості гарантів безпеки Україна бачить ядерні держави – Францію, Китай, США, також Великобританію і Туреччину. Інші країни зможуть приєднатися до гарантій повністю або вибірково. Арахамія вважає, що США і Великобританія приєднаються в останню чергу, коли побачать підтримку інших країн. Нині погодились три держави – Туреччина, Німеччина та Італія.

Під час активізації безпекових гарантій Росія не повинна мати право вето, тому що країна-агресор може заблокувати їх у будь-який момент.

«Звичайно, ми не підписуватимемо жодного документу, де Росія, як вона це робить у Раді безпеки ООН, надаючи свій голос, а там потребується консенсус. Для нас це категорично. Взагалі тоді не потрібно обговорювати якісь гарантії безпеки, бо Росія може їх заблокувати у будь-який момент. Ми з ними це обговорюємо, вони чують логіку, розуміють, що так не може бути. Тому ми проговорюємо інший формат, де у нас є мирний договір з Росією, але гарантії безпеки надають всі інші країни», – сказав він.

Зі слів Арахамії, Росія прийняла запропонований Україною у Стамбулі проєкт щодо мирного договору в усній формі – за винятком питання Криму.

Водночас російська сторона підтвердила, що на сьогодні драфти документів є достатньо напрацьованими, аби проводити безпосередню консультацію між українським гарантом Володимиром Зеленським та російським диктатором Володимиром Путіним.

Арахамія зазначив, що зустріч із високою часткою ймовірності пройде у Стамбулі. Зараз від груп стоїть завдання виробити фінальну стадію не самого документа, а тих питань, які вже торкалися і готувати можливу зустріч президентів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 3 Квітня 2022 00:05
За роки свого правління не провели жодного референдуму, хоча обіцяли народовладдя навіть по мінімально значущих питаннях, і от найшли підходящий момент коли половина населення як не в підвалах так втекла з країни. Та перестаньте ви вже боятися тих 8 процентних, наберіться сміливості і відмовтеся від вступу туди де вас не чекають.
Правда Показати IP 3 Квітня 2022 07:06
Зрозумів,що написав?
Green Показати IP 3 Квітня 2022 10:14
Ото неспроста нам впарюють оті договори, та ще й прикриваються незаконним референдумом. Напевне відпрацьовують якісь давно дані "комусь" обіцянки, а референдум це для того щоб було на кого звалити невиконання своїх обіцянок.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus