USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Багатотисячний мітинг та нестримні емоції: як українці святкували перший День Незалежності

24 Серпня 2021 10:23
Цьогоріч Україна святкує 30 День Незалежності, до ювілею готують масштабні заходи. Вперше головне свято країни відзначали в 1991 році. Тоді під Верховною Радою зібрався масштабний мітинг.

До свободи Україна йшла століттями. Однак ключові події трапилися у 1989 – 1991 роках, коли розвалювався Радянський Союз. Як українці відзначали здобуття довгоочікуваної незалежності – у матеріалі 24 каналу.

У 1991 році незалежність святкували двічі

Вкрай важливий документ, Декларацію про суверенітет, прийняли 16 липня 1990 року. У ній прописали політичну та економічну самостійність у межах УРСР, українське громадянство, а також окреслили потребу створити Конституцію, армію, держбюджет.

До речі, депутати залишили на документі символічні гасла: «Слава Україні», «Ще не вмерла і не вмре», «Від сьогодні – будьмо».
Тоді ж Верховна Рада постановила, що 16 липня вважатимуть Днем проголошення Незалежності. Відтак у 1991 році Україна фактично святкувала незалежність двічі: 16 липня та 24 серпня.

У липні українці влаштували багатотисячний марш київським Хрещатиком. Вони крокували, одягнені у національний одяг та тримаючи синьо-жовті прапори. Щоправда, «радянські залишки» ще відчувались – керівництво Комуністичної партії УРСР несло квіти до пам’ятника Леніну.

Ввечері на сучасному Майдані Незалежності виступав львівський рок-гурт «Брати Гадюкіни». Завершили свято салютом.
Акт проголошення Незалежності написали за півтори години

У серпні 1991 року Державний комітет з надзвичайного стану відчайдушно намагався врятувати Радянський Союз від розпаду.

Тому спроба державного путчу змусила українських депутатів зібратись на позачергове засідання Верховної Ради. Діяли швидко. Наприклад, Акт про проголошення Незалежності України написали за півтори години у шкільному зошиті. Цим займались Левко Лук’яненко та Леонтій Сандуляк.
Десятки тисяч українців вийшли на мітинг

Щоб висловити свою позицію, тисячі українців вийшли на акцію під будівлю парламенту. Вони впевнено йшли мітингувати за незалежність. Тоді біля Ради зібралося близько 30 – 50 тисяч людей.
Засідання парламенту транслювали на вулицю, аби всі могли спостерігати за подіями. Люди помітно нервували, але були налаштовані рішуче. Лунали вигуки: «Україні – волю!» і «Ми втомилися жити в злиднях».
Зрештою, історичне рішення прийняли – Акт проголошення Незалежності України ухвалили. Тоді до стін парламенту внесли синьо-жовтий стяг. Прапор несли В’ячеслав Чорновіл, Микола Поровський, Іван Заєць, Ярослав Кендзьор, Ігор Деркач, Володимир Крижанівський та інші депутати.
До речі, Прапор Незалежності тепер зберігається у Верховній Раді.
Люди не могли стримати емоцій

Після цього частина депутатів від опозиції на якийсь час вийшла на мітинг перед будівлею парламенту. Збуджений натовп буквально на руки підхопив «народних героїв», а Рада почала приймати перші рішення незалежної України.

Мітинги та гучні святкування були не лише в Києві, а й у інших містах. Українці тоді святкували у кожному куточку держави.

Наприклад, львів’яни масово вийшли на площу перед Оперним театром.
30 років по тому

Із цих історичних подій минуло 30 років. Відтоді Україну сколихнуло чимало подій. Були злети та падіння, трагічні й щасливі моменти. Українці робили помилки, але зростали та здобували досвід.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Дідо Показати IP 24 Серпня 2021 11:07
Еге, тепер ви не злидні. Особливо ті що на фото, пенсіонери, маєте своїх 60 доларів пенсії?
Ех ви Показати IP 24 Серпня 2021 12:22
Назустріч 24 серпня ... За всього лише 14 післявоєнних років в СРСР було побудовано 75 ТЕС, 12000 нових заводів, 20000 км нових шосейних магістралей, 17000 км нових залізниць, з нуля було створено найбільший в світі цивільний повітряний флот, атомна енергетика, нафто- і газо видобувна і переробні промисловості, побудовано 240 бетонних злітно-посадочних смуг, розорано 2500000 га цілини, побудовано 3000 нових лікарень, 14000 нових шкіл, понад 30000 нових багатоквартирних будинків, на воду спущено 3 атомних криголама, в космос запущено перший в світі супутник ... А чого добилася Незалежна Самостійна Соборна Україна за вдвічі більший термін?
Дєд до Ех ви Показати IP 24 Серпня 2021 13:58
Змогли це все проїсти зі згоди "партнерів"
Анонім Показати IP 24 Серпня 2021 13:35
Як чого? Ми найбідніша країна Європи, ми на першому місці за рівнем смертності, у нас 39% молоді бажає виїхати за кордон, кількість населення з 52 млн. зменшилося до 37 млн. , велика кількість українців працює за кордоном і , нарешті, ми так і не досягли до цього часу рівня ВВП 1991 року. Хіба не показник?
Я Показати IP 24 Серпня 2021 13:37
А чому ж так погано? Так це ж все ваше покоління при владі всі вихідци з такого хорошого Ссср, крадуть по чорному , це ж всі ваші однокласники, одногрупники, бандити з 90-х це ж всі хороші робочі з заводу, ви кончане покоління яке все просрало, і тепер вам всі винні Зеленський, Порошенко і тд. Любий з вас прийшовши до влади крав би безбожно, такщо не нада тут плакати, хто розікрав ваші заводи, тож ви і розікрали, в кого була можливість
Анонім до Я Показати IP 24 Серпня 2021 15:22
Згідний, що «кончене покоління» все просрало. Але двічі був шанс щось змінити, у 2004 та 2014 році. Чому ж тоді Ющенко закінчив з 5%, а на зміну Порошенко з 25% у 2019 прийшов 73% ? Знову не тих обрали?
Дідо Показати IP 24 Серпня 2021 15:22
Зробили незалежною щоб роздерибанити, кравчуки (а вам кравчучки), кучми - собі київстар, вам злидні
43 Показати IP 24 Серпня 2021 18:54
Не треба шукати крайніх, що стали найбіднішою країною Європи, через Кравчуків, Кучм, Ющенків і тд. Ми всі у цьому винні, хтось крав гвинтики на заводах, хтось верстати, які вивозили до Польщі і не лише. В ітозі заводи закрились, нові не побудували. Хтось відкривав власні справи, однак всіма шляхами намагався обдурити державу щоб платити мінімальні податки або взагалі не платити, приймав на роботу працівників не оформлюючи їх. Ще хтось возив товари через кордон роблячи все, щоб як найменше сплатити в бюджет. Хто виграв, такий собі підприємець та митник, який з цього отримав свою матеріальну вигоду. Хтось обважив в магазині, чи на базарі, а хтось розбавив пальне на заправці, а ще хтось відмовився лікувати бо йому не мають чим заплатити. А з таких моментів і скоадається поняття нормального комфортного проживаання в державі та її розвиток. Це все можна продовжувати і про відкати і про завищені ціни і тд. То хто нам у цьому всьому винний.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus