USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Батьківські ремонти в школах і ДНЗ. У Луцьку хочуть розробити механізм співфінансування

22 Березня 2021 17:04
Депутати Луцької міськради пропонують обміркувати і напрацювати методику співфінансування ремонтних робіт у освітніх закладах міста разом з батьківськими комітетами.

Про це йшлося під час засідання бюджетної комісії міськради 22 березня.

Нагадаємо, обранцям громади заборонили виділяти кошти із депутатського фонду на ремонт класних кімнат у закладах середньої освіти та груп у дитячих садочках, аби попередити лобіювання інтересів щодо покращення умов у приміщеннях, де навчаються їхні діти або діти колег.

Проте лучани продовжують надсилати звернення депутатам з проханням виділити кошти на ці потреби за умови співфінансування з батьківським фондом.

«До нас багато звертається батьків з тим, що просять допомогти з ремонтом приміщень. Чи то ігрових кімнат, чи кімнат відпочинку, чи кімнат загального користування. Просять дати гроші на бруківку, двері. І раніше у нас була так практика, що ми співфінансували з батьками ці роботи. Так, батьки не зобов’язані це робити, але ми не виділяємо достатньої кількості коштів і часто це беруть на себе батьки», - каже депутатка Алла Надточій. Вона наводить приклад: до її колег вже є кілька звернень з проханням виділити частину коштів на заміну стелі в класі чи на частину ремонту.

Депутатка Вікторія Майборода додала: до неї теж надходять такі звернення. Тому в міськраді треба обговорити, як діяти в таких ситуаціях далі, щоб не розпорошувати бюджет. Тож вона запропонувала зустрітися з керівником управління освіти та директорами шкіл й обговорити це питання. Можна долучити до обговорення й батьківські комітети.

«Можливо, у них будуть пропозиції, можливо, не треба виділяти на клас по 10 тисяч, а є глобальні проблеми в школі і керівникам видніше, ніж батькам. Ми не противники того, щоб з батьками співфінансувати ремонти, але якщо в одному класі не вистачає натяжної стелі, а в іншому взагалі нема ремонту, тоді треба приводити до ладу невідремонтований клас», - каже Майборода.

Натомість Алла Надточій апелює, що в школах надто багато загальних проблем, якими переймаються керівники: і санвузли ремонтувати, і приміщення загального користування. Натомість до класних приміщень підходять в останню чергу. А батьківську ініціативу треба підтримувати.

«Неправильно відмовляти, бо батьки перестануть робити ремонти. Вони ж не забирають додому парти, пофарбовані стіни. У нас є звернення, в якому батьки готові профінансувати 50% ремонту на 80 тисяч», - каже вона.

Депутат Юрій Моклиця, своєю чергою, також виступив проти того, щоб розпорошувати бюджет по 20-30 тисяч.

«Якби ми бачили цифри в масштабі міста чи громади, це були б мільйони. І ми бачили б, чи можемо взагалі це собі дозволити. Ми живемо в такий час, що, хоч не хоч, а батьки мусять долучатися, бо вони роблять ремонт своїм дітям, а не міському голові чи депутатам. Але ми ще й ставимо бюджет в залежність від можливостей і бажань батьків. Наприклад, хочуть стелю гіпсокартонну чи натяжну, а варіант підфарбувати не розглядають. І виходить, що ми ставимо бюджет в таку ситуацію, коли батьки хочуть дорогий ремонт, а місто має це фінансувати, бо вони можуть собі це дозволити. А чи зможе це собі дозволити бюджет? Тому треба подумати і про пріоритетність, і про якісь обмеження», - каже він.

З тим, що міськраді варто поміркувати над програмою чи просто методикою співфанансування таких робіт, погодилася більшість членів комісії. Адже, кажуть, є випадки, коли у школі протікає дах, а батьки ремонтують клас. Тим паче, у Луцьку щороку на заклади освіти виділяються гроші на ремонтні роботи.

Тому члени комісії проголосували за те, аби доручити управлінню освіти розробити програму або концепцію справедливого співфінансування ремонту освітніх закладів міста.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Правда Показати IP 22 Березня 2021 17:22
От просто цікаво-хто це придумав,співфінансування і яким законодавчим актом все це регулюється.Батьківський фонд...
Батько трьох дітей Показати IP 22 Березня 2021 17:22
Скільки можна здавати???? Є батьки,що вдома ремонт не мають,за що зробити,а на школу змушені здати Школа навчати має!!!! Дуже вже багато часу і уваги приділяється фінансовим питанням
Анонім до Батько трьох дітей Показати IP 22 Березня 2021 17:48
по максимуму.
Лучанин до Батько трьох дітей Показати IP 22 Березня 2021 18:25
Вже, мабуть, років 20 -25 здаються ті кошти, а в багатьох школах, ще й досі дерев"яні вікна стоять і плитка може на голову впасти. І це в центрі...
Луцьк Показати IP 22 Березня 2021 18:19
А коли було не за батьківькі кошти ? Відколи пішли до садочка (10 років тому) і дотепер - здайте на вікна, здайте на меблі, здайте на ремонт, здайте на освітлення і це ще просимо фондів.... Щоправда в школі здаємо менше, ніж свого часу в ДНЗ.
Ольга Показати IP 22 Березня 2021 21:27
А я тепер не здаю на ремонт садка, досить, скільки можна.!!!! Фонд групи, фонд садка кожен місяць куди все йде, ще й окремо ремонти, меблі....
Ольга Показати IP 22 Березня 2021 21:35
А представники влади свої кабінети теж по співфінансуванню ремонтують та меблі, штори за власні кошти купують.? Чи мило, рушнички у туалетах з дому несуть, то чого в садку за це треба думати батькам? І податки плати з з.п. щоб наповнити бюджет і забезпечуй держ установи? Де справедливість?
Волиняка Показати IP 23 Березня 2021 10:42
Узаконити побори??? Додумались депутати!(( А ще ж є дні народження вчителів, 8 березня, день вчителя.., бо якщо не привітати, дитиночці оцінку занизять!! Самі здають і самі ж ниють.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus