USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Через блокаду кордону Україна в лютому може недоотримати 7 мільярдів гривень, – Гетманцев

16 Лютого 2024 09:15
Якщо блокада українського кордону, яку влаштували польські фермери, не буде знятою до кінця лютого, то Україна може втратити понад 7 мільярдів гривень.

Про це у соцмережах повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Багато хто запитує про втрати бюджету від чергового акту блокування польського кордону. Якщо кордон не буде деблокований до кінця місяця бюджет країни втратить 7,7 мільярдів гривень надходжень», – написав Гетманцев.

Як додав, митниця ризикує недовиконати план на вказану суму, що стане дуже відчутним ударом для українського бюджету.


Нагадаємо, 9 лютого через рішення Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю з Україною до 2025 року, польські фермери відновили блокаду кордону з Україною у трьох пунктах пропуску («Медика – Шегині», «Рава-Руська – Хребенне» і «Дорогуськ – Ягодин»), які розпочалися ще у листопаді 2023 року. 12 лютого поляки пообіцяли заблокувати ще два КПП – «Угринів – Долгобичув» і «Зосин – Устилуг» з польської сторони кордону.

Найбільш кричущим випадком протестів став інцидент біля пункту перетину польсько-українського кордону «Ягодин – Дорогуськ», де польські фермери висипали частину зерна на дорогу з трьох українських вантажівок.

Пізніше міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський вибачився за розсипане польськими фермерами українське зерно на кордоні. Районна прокуратура міста Холм Люблінського воєводства розпочала слідство за цим фактом.

У відповідь на польські протести і блокаду кордону ГО «Перевізники західного регіону» анонсувала проведення мирної акції в пункті пропуску Ягодин-Дорогуськ. Вона розпочалася 15 лютого 2024 року. Перевізники не пропускатимуть поляків, які проїхали в Україну поза загальною чергою, тобто об'їхавши українських водіїв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Андрій Показати IP 16 Лютого 2024 09:42
статистику ми і самі можемо зробити А ЩО ГЕТЬМАНЦЕВ РОБИТЬ щоб цю ситуацію вирішити? Можливо обмежує дзеркально імпорт, можливо стимулює розвиток альтернативних шляхів, чи як завжди все впаде на плечі ФОПІв?
Ася Показати IP 16 Лютого 2024 10:13
Не бюджет ,а кармани голодних, обездолених олiгархiв.???
небайдужа Показати IP 16 Лютого 2024 11:46
А що нема механізмів стягнення завданої шкоди Україні через позови до міжнародного суду? Чи поляки заздалегідь знають, що їм нічого за це не буде?
Анонім Показати IP 16 Лютого 2024 13:34
Нехай гетьманцев розкаже про схему відшкодування ПДФО з держбюджету, корпораціям які вивозять зерно.! І чи кошти за вивезене зерно повертаються в Україну ?
Клава Показати IP 17 Лютого 2024 02:23
зате наші прокурори продемонстрували суворість закону до викрадача велосипедів..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus