USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Грамофон, священні тексти і модна фотографія: чим жили лучани сто років тому. Відео

11 Лютого 2022 08:00
У Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Міське життя. На стику століть». Експозиція демонструє характерні та найцікавіші предмети побуту, якими користувалися лучани наприкінці ХІХ – на початку ХХ сторіччя.

Грамофон, китайські та японські мотиви на зображеннях і порцеляні, домашні концерти та перші фотоательє, салони, нова мода й срібні портсигари – усе це і є «Міське життя. На стику століть». Понад 50 експонатів виставки ілюструють основні тренди тогочасної соціально-культурної сфери. До того ж, період, відомий під назвою Belle Epoque – Прекрасна епоха, запам’ятався ще й появою низки технічних новинок, які з того часу є атрибутами і нашого сьогодення.
«Кожен експонат заслуговує на окрему розповідь, адже несе на собі відбиток епохи. Наприклад, наш грамофон виготовлено у Швейцарії в 1876 році. Цей пристрій замінив фонографи, які коштували дуже дорого. Проста конструкція грамофона – пружинний механізм у дубовому корпусі, дешевий у виробництві – зробив його дуже популярним серед містян. Якщо фонограф коштував у той час близько 150 доларів, то грамофон – від 3 до 10. Зростання попиту на цей пристрій, своєю чергою, призвело до розвитку і появи платівок круглої форми. Ось так технічний прогрес і впливає на попит та пропозицію», – захоплено розповідає одна з організаторок виставки, наукова співробітниця відділу давньої історії ВКМ Адріана Зозуля.
«Головна ідея виставки – нововведення, які могли собі дозволити заможні лучани. Її реалізовували разом із колегами. Окремо хочу подякувати волонтерам, які допомагали, аби виставка була цікавою. А вдалося нам це чи ні – потрібно запитувати у відвідувачів», – провадить вона.
Читати ще: Старовинні клинки у Луцьку: заокеанський багнет, кинджал Третього Рейху та «Карл Густав». Фото

Без зайвих запитань помітно, що гостям виставки цікаво. Вони захоплено роздивляються експонати, фотографуються з ними. Окремою родзинкою став уже згаданий грамофон. Виявилося, що це робочий експонат, який під обережними маніпуляціями завідувача відділу музею Тараса Верби «ожив» та наповнив приміщення звуками модних мелодій початку ХХ сторіччя.
«Виставка – оригінальна й цікава. Нові експонати, новий погляд на минуле завдяки речам повсякденного побуту. Якраз через них добре розкриваються дрібні деталі, своєрідні штрихи, які інколи вислизають з поля зору масштабних досліджень. Дуже цікаво почути про історію свого рідного міста, дізнатися щось нове. Сподіваюся, що таких виставок буде ставати більше і вони приваблюватимуть не лише містян, але й туристів», – ділиться враженнями від побаченого консультант з гуманітарних питань Волинської обласної ради Станіслав Ольшевський.
Картини, світлини, посуд, прикраси – усе має історію. Наприклад, старовинний мікроскоп. Виявляється, що схожим надзвичайно точним оптичним приладом австрійського виробництва користувався Луї Пастер.
Або ж колекція сакральних текстів та обрядових світильників, які заправляли спеціальною оливою, виготовленою на замовлення – своєрідна окраса експозиції. Усі предмети – автентичні. Деякі з них експонують уперше.
Захоплюють і старовинні фотографії: на початку сторіччя фотоательє переживали справжній бум популярності, друкуючи мініатюрні художні замальовки з панами та пані у модному вбранні. Без перебільшення, роздивляючись пожовклий від віку папір, розумієш: час може залишати відбиток і на цих сторінках – сліди століть...

Олександр ДУРМАНЕНКО

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лінивець Показати IP 13 Лютого 2022 17:09
настоящий грамофон-завжди мріяв почути його в живу
Іванка Показати IP 17 Лютого 2022 21:19
А в мене грамофон вже є, тепер з пластинками на Віоліті визначаюся

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus