USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Ірина Констанкевич завітала на дні села на Камінь-Каширщині

27 Липня 2017 08:00
Два села Камінь-Каширщини - Рудка-Червинська та Нові Червища, відсвяткували дні села цієї неділі. Попри те, що ці населені пункти належать до однієї сільради, святкування все ж тут вирішили зробити у кожному селі окремо. Першопричиною такого рішення стало те, що у Рудці-Червинській день села не відзначали вже багато років поспіль.

ПЕРШИЙ НАРДЕП, ЯКИЙ ВІДВІДАВ РУДКУ-ЧЕРВИНСЬКУ

Організатор дійства у селі Рудка-Червинська Надія Міщук розповіла, що концертну програму вдалось втілити в життя лише завдяки власній ініціативі та підтримці односельчан. Жінка працює у місцевій школі та має звання заслужений вчитель України.

«Окрім роботи наші люди нічого не бачать. Живуть за рахунок сільського господарства – здають молоко, чорниці, гриби. Багато хто їздить на заробітки закордон. Заходи відбуваються вкрай рідко, лише у школі. Тому свято у нас за щастя», – каже пані Надія.

Маленький сільський клуб ледве вмістив усіх охочих послухати концертну програму. Перед глядачами виступили юні таланти з різноманітними номерами – пісенними та декламаторськими. Найбільш зворушливо виступили найменші артисти, які щиро та впевнено виконували вірші та пісні про родину і рідне село.

Окрім місцевих жителів на свято завітало чимало гостей. Вікторія Михайлова народилась у Рудці-Червинській, навчалась тут у школі, згодом переїхала до міста. Наразі жінка проживає у Московській області, а влітку разом із дітьми приїжджає до мами в гості.

«День села дуже потрібний – він об’єднує людей, можна побачити старих знайомих. Та й від сільської буденності відволікає, адже жити тут не надто просто. Ми також долучились до дійства – моя донька виступила із віршем на сцені. Сподіваюсь, такі заходити будуть проводити частіше», –

зазначила пані Вікторія.

Зустрічало село цього дня також своїх іменитих односельчан. Євген Каширець професійний спортсмен. Хлопець займається легкою атлетикою, неодноразово ставав призером на всеукраїнських змаганнях. У село завітав та взяв участь у концерті на прохання улюбленої вчительки Надії Міщук.

«Моє село найкраще, адже тут живуть привітні, працьовиті та талановиті люди. Хоча зараз проживаю у Луцьку, але постійно із задоволенням приїжджаю сюди. Думаю, так як і решта людей, що походять родом із Рудки-Червинської»,

– розповів Євген.

Хлопець також зазначив, що на цьому святі зібралось особливо багато людей, оскільки вперше за десятки років до них приїхав народний депутат. Раніше до жителів невеликого поліського села депутати не доїжджали.

Нардеп від УКРОПу Ірина Констанкевич впевнена, що саме на таких святах можна пізнати традиції кожного окремого населеного пункту та дізнатись більше про людей, які там проживають.

«Надзвичайно багато радісних емоцій викликали виступи дітей, деякі з них довели до сліз від сміху своєю безпосередністю. Талановиті артисти та талановитий організатор показали нам, як можна лише завдяки любові до своєї громади створити чудове дійство. Я дуже вдячна Надії Омелянівні за втілені креативні ідеї», – поділилась враженнями від концерту Ірина Мирославівна.

За сприяння нардепа у селі Рудка-Червинська будується капличка. Наразі у населеному пункті немає церкви, тому люди змушені ходити на богослужіння за декілька кілометрів у сусідні села. Ініціативна група місцевих мешканців розпочала зведення каплички Української Православної Церкви Київського Патріархату. До слова, це буде третій храм Київського Патріархату у районі.

Також з ініціативи Ірини Констанкевич для бібліотеки місцевої школи були закуплені необхідні книги.

Концертна програма завершилась запитаннями від дітей до народного депутата. Малюкам було цікаве ім’я матері Ірини Мирославівни, яка улюблена тварина, навчальний предмет та місто у нардепа, дитячі мрії про майбутню професію.

Наостанок учасникам та гостям заходу вручили подарунки від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Організатора чудового дійства Надію Міщук нагородив депутат Волинської облради від фракції «УКРОП» Анатолій Філюк.

СВЯТКУВАННЯ ПОЄДНАЛИ ІЗ ВИРІШЕННЯМ РОБОЧИХ ПИТАНЬ

Перед початком святкування у селі Нові Червища Ірина Констанкевич ознайомилась із проблематикою населеного пункту.

Місцевий дитячий садочок чи не найбільший в окрузі. Проте у новому двоповерховому приміщенні навчається лише одна група у складі 29-ти дітей. Голова Новочервищанської сільської ради Марія Салівончик розповіла, що у сільраді проживає 98 дітей дошкільного віку, ДНЗ розрахований на 50 місць, тому відкриття другої групи цілком реальне. Проте, тут впевнені, що без допомоги народного депутата, у них не вийде відкрити ще одну групу. Ірина Констанкевич зобов’язалась допомогти новочервинцям та зазначила, що обов’язково напише звернення до районної влади щодо цього питання.

А поки питання з новою групою буде вирішуватись, ближчим часом перед садочком з’явиться дитячий ігровий майданчик. Реалізувати цей проект буде Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» спільно з громадою на умовах співфінансування. Внести громаді свою лепту у встановлення майданчику допоможе депутат Камінь-Каширської районної ради від фракції «УКРОП» Микола Грисюк.

Після дитсадка нардеп також відвідала місцеву школу. Вона складається із двох корпусів. Найгострішою проблемою у навчальному закладі є питання енергозбереження, адже заміни потребують 22 вікна. Ірина Мирославівна зауважила, що заміну вікон можна здійснити за рахунок фонду соціально-економічного розвитку, проте потрібно розставити пріоритети, оскільки покрити за один раз таку кількість вікон неможливо.

Останній об’єкт, який оглянула народний депутат – фельдшерсько-акушерський пункт. Минулого року відкриття оновленого ФАПу у Нових Червищах відвідав голова Волинської обласної ради Ігор Палиця. Реконструкцію медичного закладу вдалось здійснити за співфінансування обласної та районної рад, місцевої громади та проекту ООН. Також завдяки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» було придбано медобладнання для ФАПу.

Свято села у Нових Червищах проходило на вулиці, перед будинком культури, оскільки глядачів прийшло декілька сотень.

Маленькі та дорослі артисти виконували пісенні і танцювальні номери. Між кожним виступом відбувалось нагородження за номінаціями. Категорії призерів були різноманітними – від наймолодшої сім’ї до найбільшого обхвату талії у чоловіка. Також протягом свята була експонована виставка місцевої мешканки Анни Демидюк «Малюємо світ своїми кольорами». Після концертної програми маленькі новочервинці змагались у спортивній спритності, а насамкінець

усіх пригостили смачною юшкою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus