USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Хто прибиратиме Луцьк від агітації?

13 Січня 2010 18:26
І штаби, і комунальники обіцяють, що у суботу в Луцьку не буде передвиборчої агітації, як того й вимагає закон.
 
Нагадаємо, що згідно із законодавством передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п\'ятниці перед днем виборів. Агітаційні матеріали, які, відтак, не повинні «муляти очі» виборцям, мають бути зняті. Закон пише, що їх мають зняти відповідні служби місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.
 
Директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Іван Кубіцький розповів «ВН», що комунальники «майже не мають відношення до прибирання передвиборчої агітації із вулиць і майданів міста». Хіба що тумби для розклеювання оголошень, що стоять на зупинках міста, будуть очищені силами міських ЖКП.
 
У комунальному підприємці «Луцькреклама» «ВН» розповіли, що за рекламу на білбордах та сіті-лайтах відповідають ті, хто її розмістили – себто власники чи орендарі щитів. Вони мають позбутися передвиборчої реклами найпізніше опівночі 15 січня.
 
У «Луцькрекламі» розповіли, що представники рекламних фірм отримали листи-попередження про те, що агітацію необхідно зняти.
 
У «Луцькрекламі» кажуть, що порушення в розміщенні реклами після 15 січня фіксуватимуть на фото. Якщо такі факти будуть зафіксовані, то «Луцькреклама» сміливо звертатиметься до управління захисту справ споживачів, котре і штрафуватиме порушників.
 
А ось представників політичних сил мало хвилює прибирання передагітаційної продукції. «Суботників» з прибирання розклеєних містом на стовпах, парканах та інших невстановлених для цього місцях (себто там, де ця макулатура геть не хвилює комунальників), схоже, ніхто проводити не збирається.
 
Принаймні більшість опитаних «ВН» представників передвиборчих штабів сказали, що вони не розклеюють агітації у невстановлених місцях. А агітація з офіційних місць зникне, оскільки термін дії договорів з операторами зовнішньої реклами закінчується 15 січня.
 
Окрім того керівник прес-служби Волинської обласної організації «Партії регіонів» Ірина Комлик телефоном розповіла що волинські регіонали обов’язково приберуть біло-блакитні намети із вулиць. Голова Луцької міської партійної організації ВО «Батьківщина» Григорій Пустовіт сказав, що їх штаб закликав прихильників «Батьківщини» не розклеювати рекламу на стовпах.
 
А керівник міського штабу «НС-НУ» Сергій Прокоп\'юк категорично зауважив, що помаранчеві у Луцьку ніколи не розклеювали агітки на стовпах як інші політичні сили.
 
Додамо, що згідно із законом, у випадку, коли передвиборча агітація у день чи переддень виборів буде помічена, скарги можна адресувати виборчій комісії, приміром окружній. Вона негайно має надіслати заяву чи скаргу до відповідних правоохоронних органів для перевірки і реагування.
 
Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином - тягнуть за собою накладення штрафу від п\'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 85 до 170 гривень.
 
Порушення встановленого законом порядку  розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами - розповсюджувачами реклами - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 1700 до 3400 гривень.
 
Хоча голова Волинського відділення Комітету виборців України Юрій Кресак розповів, що місто від агітаційної продукції мають комунальники 14-15 січня. За закон, людина спіймана «на гарячому» після заборони агітації заплатить близько 17 гривень штрафу.
 
«ВН» медіа-юрист правової асоціації «Паритет» із міста Рівного Тетяна Голубока зауважила, що протоколи адміністративні порушення під час виборів згідно закону мають право складати уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ, тобто міліціянти.
 
Директор луцької фірми «Брендборд» Сергій Ковальчук розповів, що демонтаж передвиборчої агітації уже триває три дні поспіль. Її планують завершити до 16 січня. Обличчя кандидатів заклеюватимуть або новою рекламою, якщо є замовлення на певну рекламну площу, або сірим фоном. Наразі половина площ із агітпродукцією уже очищена. Він додав, що у Луцьку із зовнішньою рекламою працює близько десятка фірм.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus