USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Ковельська міськрада просить Генпрокурора зняти обвинувачення з бійців 51 ОМБ

1 Липня 2015 08:18
Депутати Ковельської міської ради прийняли рішення підтримати звернення Луцької районної ради (рішення від 28.05.2015 №45/2) до Президента України та Генерального прокурора України щодо зняття обвинувачення про дезертирство з бійців 51-ї ОМБР. Про це повідомляє "ПроКовель".

Окрім цього, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, на захист бійців 51-ї бригади стали й депутати Волинської облради, які підтримали звернення до прокурорів розібратися у ситуації та захистити бійців 51 ОМБ.

Нагадаємо, більш ніж 40 бійців 51-ої окремої механізованої бригади, які захищали цілісність країни під кулями та «Градами» й побували в російському полоні, постали перед українським судом: хлопцям, віком від 18 до 30 років, які перетнули російський кордон, закидають дезертирство. Тепер солдати у судах мають доводити, що вони не зрадники.

Подаємо повний текст звернення ковельських депутатів до Генпрокурора України.

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Луцької районної ради до Президента України та

Генерального прокурора України щодо зняття

обвинувачення про дезертирство з бійців 51- ї ОМБР.

У Володимир-Волинському міському суді 29 травня 2015 року розпочинається слухання справи за підозрою 21-го бійця 51-ї ОМБР у вчиненні злочину, передбаченого ч.2.ст. 28, ч.3 ст. 409 КК України (ухилення від військової служби). Головуючий по справі – суддя Володимир – Волинського міського суду Канівець Леонтій Федорович.

Ми, депутати Луцької районної ради не погоджуємось з таким трактуванням дій наших захисників. Досудове розслідування швидше нагадує показовий виступ військової прокуратури для залякування бійців.

Усі вони були призвані в першій хвилі часткової мобілізації, „вирвані” з цивільного життя без будь-яких пояснень і бойової підготовки та відправлені на Схід України. Практично всі волинські військовослужбовці були кинуті без належної амуніції на боротьбу з добре підготовленим і підступним ворогом. В умовах розвалу та деморалізації Української армії, яку нищили роками, без спеціальної підготовки волиняни достойно боролися з терористами – російськими найманцями.

Лише крайня необхідність: відсутність обіцяної допомоги, резервів, чітких та рішучих дій командування, загроза повної ліквідації підрозділу терористами, після 10 днів щоденних обстрілів з реактивних систем залпового вогню „Град”, які знищили практично всю техніку, змусили бійців відступити без наказу з утримуваного ними „терикону”.

Але замість того, щоб дати можливість бійцям відпочити та підняти бойовий дух, їх почали кримінально переслідувати, що в свою чергу виключає можливість подальшого проходження ними служби в лавах Збройних Сил України. Засуджуючи бійців, ми позбавляємо армію досвідчених військових кадрів, яких так не вистачає.

Депутати Луцької районної ради засуджують позицію військової прокуратури, яка схилила до підписання документів про визнання вини частину бійців цього підрозділу і висуває необґрунтовані підозри решті бійців. Ми вважаємо, що в такий спосіб окремі представники командування Збройними Силами України намагаються перекласти всю вину за власні помилки та прорахунки на рядових військовослужбовців – чорноробів майбутньої української Перемоги.

Ця справа є лакмусовим папірцем довіри волинян до правосуддя в цілому.

Враховуючи вищевикладене, вимагаємо:

1. Від Президента України Петра Порошенка – забезпечити відкритість і прозорість, доступність для громадськості судового розгляду цієї справи;

2. Від Генерального прокурора України Віктора Шокіна – здійснити перевірку законності відкриття кримінального провадження та розглянути можливість закриття даної справи за безпідставністю пред’явленої підозри.

Також просимо головуючого суддю Володимир-Волинського міськрайонного суду об’єктивно та виважено, на засадах законності та справедливості, розглянути цю справу. Несправедливий розгляд цієї справи в умовах війни з Росією може викликати значний суспільний резонанс не лише на Волині, а й у всьому українському суспільстві загалом.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus