USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Лучан попереджають про можливі перебої з електро- та водопостачанням

11 Жовтня 2022 12:13
Мешканців Луцької громади попереджають про можливі перебої з електро- та водопостачанням.

Про це повідомив директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк.

«Атаки агресора на енергетичні об’єкти України вже призводять до зникнень електроенергії і, відповідно, до перебоїв із водопостачанням та водовідведенням на території держави. Оскільки Луцьк теж є частиною енергосистеми України, не виключені перебої з електропостачанням навіть за відсутності ворожих ударів у нашому регіоні. Руйнування інших енергетичних об’єктів може викликати зупинку електропостачання і в нашій громаді. Тому надаємо інструкцію дій, які необхідно зробити вже зараз кожному, аби підготуватися до можливих перебоїв з подачею електроенергії, адже це одразу спричинить зупинку водопостачання і водовідведення. За відсутності електроенергії прийняття стоків і можливість їх перекачування на очисні споруди також зупиняться», – йдеться у повідомленні.

Як підготуватися до можливого раптового припинення електропостачання, водопостачання і водовідведення:

1. У кожну оселю потрібно придбати бутильовану герметичну питну воду з великим терміном зберігання, з розрахунку 6 літрів на особу. Це запас питної води на 72 години, який варто зробити вже зараз.

2. Наберіть певний об’єм води для технічних потреб. Це може бути вода з крана, набрана в об’ємну тару.

3. Запасіться комплектами одноразового посуду, бажано паперового.

4. Придбайте кілька упаковок вологих серветок.

Читати ще: Українців закликають обмежити споживання електрики ввечері – це зменшить потребу у відключеннях

Що робити, коли пропало світло і вода?

1. Не панікувати і не обривати телефонні лінії диспетчерів! При аварійних ситуаціях відповідні служби одразу будуть поінформовані і візьмуться за відновлення мереж.

2. Необхідно обмежити використання каналізації. Користування туалетом має бути груповим – не потрібно спускати воду з бачка щоразу.

3. Для харчування використовувати одноразовий посуд.

4. Для санітарно-гігієнічних потреб використовувати одноразові вологі серветки (Категорично заборонено викидати в каналізацію вологі серветки, засоби гігієни і одноразовий посуд).

5. Управителям будинків, головам ОСББ необхідно обов’язково подбати про можливість відбору води з підвального приміщення, або з першого поверху, та про її роздачу біля будинку, або біля кожного під’їзду. Для цього необхідно мати шланг, системне кріплення, а також відповідні крани для того, щоб кожен мешканець будинку мав змогу набрати воду.

Віктор Гуменюк запевнив, що у разі відключення електропостачання, «Луцькводоканал» буде розгортати резервні елементи живлення для того, щоб забезпечити мінімальний тиск в системі водогонів міста.

Залежно від можливого ступеня ураження або ступеня виникнення проблеми у нас є певні можливості підтримувати мінімальні тиски в мережі за рахунок резервів води. При цьому вода в системі водопостачання буде питною протягом 72 годин.

Також оперативно буде надаватися інформація щодо додаткових пунктів розливу або відбору води, залежно від ситуації.

Одне з головних завдань для населення в непередбачуваних випадках – максимально обмежити користування каналізацією. Перекачування стоків потребує великої кількості резервних джерел і тому їх розгортання неможливо здійснити в межах 72 годин.

«Закликаємо вас подбати про всі перераховані заходи вже зараз. Адже в разі перебоїв із електроенергією не працюватимуть ні магазини, ні банкомати. Тому стратегічні запаси води і інші вказані предмети першої необхідності варто придбати зараз, без поспіху і паніки», – додає він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus