USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Луцьк отримуватиме допомогу зі США

14 Квітня 2022 18:20
До Луцька прибули представники релігійної громади з Клівленду, аби налагодити співпрацю щодо допомоги українським військовим, вимушеним переселенцям та й самому місту. Адже і корінні американці, і українська діаспора в США нині надзвичайно переймаються ситуацією в Україні.

Група з 10 осіб, які прибули зі США, – це представники церкви Slavic Full Gospel Church у Клівленді. У США громада зібрала кошти і придбала найнеобхідніші речі для фронту: бронежилети, турнікети, медикаменти, і доправила в Україну. Серед цих людей є відомий економіст, ректор Американського університету в Києві Роман Шеремета (на фото). У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини він розповів про те, як громадяни США допомагають українцям.

«Сьогодні ми з командою з 10 людей привезли із США допомогу Україні: бронежилети, медикаменти, турнікети і додаткову тактичну допомогу для українського фронту. З моменту повномасштабного вторгнення дуже консолідувалась вся українська діаспора, єдність була колосальна. І Америка об’єдналась теж. В американських медіа немає фейків, дискусій чи це була російська, чи українська ракета, чи це постановка в Бучі, чи ні. Там все однозначно і немає якихось дебатів. Америка дуже підтримує Україну. Ця підтримка об’єднала багатьох людей і постало питання, як організувати систематичну допомогу для України», – зазначив він.

Напередодні вторгнення, 23 лютого, Роман Шеремета вилетів з Києва до США і одразу ж планував повернутися назад з дружиною. В Україні залишилися всі речі, адже поїздка до США мала бути короткою. Та вторгнення перекреслило всі плани.

«Ми залишилися в Клівленді, але намагалися щось зробити, щоб допомогти Україні. Навіть відчував деяку вину, що за день до цього виїхав, хоч не міг цього передбачити. Бо ж нікуди не втікав», – розповів він.

Роман Шеремета став одним зі співголів великої організації Ukrainian American Housе. І так стартував перший напрямок надання допомоги Україні. Спершу йшлося про цілеспрямовану допомогу ЗСУ. Потім діяльність розширилась і на тероборону, й на волонтерів. Але для цього були потрібні контакти надійних людей в українських містах, аби через них координувати допомогу.

«В Ukrainian American Housе ми отримали ліцензію від уряду США й уклали договір із ЗСУ на поставку бронежилетів. Вже зібрали більше 10 мільйонів доларів і поставили жилети. Наш другий крок – допомагати не лише ЗСУ, а й територіальній обороні, волонтерам. І для цього нам потрібні волонтерські організації в Україні, з якими можна співпрацювати. Таким чином ми познайомилися з Луцькою громадою і благодійним фондом «Добра справа». Вони зможуть нам допомагати. Уже наступного тижня ми маємо надіслати близько 50 тонн вантажу. Це будуть каски, бронежилети та медикаменти. Ми це можемо зібрати в Штатах, переслати у Варшаву, а звідти їх передадуть в Україну. І щоб це не стало бізнесом, а надійшло, куди потрібно. Ми саме налагоджуємо цей процес», – зазначив він.

Крім того, цей візит став можливий завдяки релігійній громаді Slavic Full Gospel Church з Клівленду, до якої належить Роман Шеремета. Лише за тиждень громада зібрала 150 тисяч доларів на закупівлю допомоги Україні.

«Ми закупили жилети, турнікети, медицину і з командою вирушили в Україну. Домовилися з польською авіакомпанією, як переправити цей багаж. Адже кораблем дуже довго, а ці речі потрібні вже. Ми придбали квитки, кожен взяв по 10 сумок і все перевезли сюди. З перетином кордону допомогла Волинська ОДА і ми вже на чотири напрямки відправили допомогу. І це лише одна локальна церква, яка захотіла налагодити ці відносини. Ми хочемо, щоб це була не одноразова допомога, а налагодження співпраці на роки. Адже багато треба буде відбудовувати, тому деякі речі і фінанси ми не відправляємо, бо хочемо відпрацювати систему на тривалий період. Щоб сюди постійно надходила допомога як простим людям, так і військовим», – пояснює він.

Крім того, сьогодні також планують розвивати співпрацю між українськими та американськими містами. Тож у Луцька скоро може з’явитися місто-побратим із США.

«Третій напрямок, над яким ми теж працюємо, – налагодження співпраці міст двох країн. Адже розуміємо, що для відбудови треба буде багато ресурсів, і волонтерськими зусиллями це не обійдеться. Тут потрібний рівень держави і рівень міст. Наразі я працюю з двома командами економістів у США та Україні, аби розробити план, як допомогти відбудовувати нашу державу. Розроблені плани ми зможемо подавати уряду і президенту. Але, крім того, ми плануємо шукати для Луцька, Києва, Івано-Франківська та інших українських міст міста-побратими у США приблизно одного стратегічного напрямку. Якщо це, умовно, ІТ, то можемо шукати такі міста в Силіконовій долині. Якщо це агросектор – йдемо в Індіанаполіс. Ми будемо думати, як це розвивати, щоб були інвестиції», – резюмує він.

Наступного тижня на сайті Інформаційного агентства Волинські Новини вийде інтерв’ю з Романом Шереметою про українську економіку та її роль у світі, виклики та ризики, пов’язані з війною, про те, як нам відбудувати країну і чи діють санкції на країну-окупанта.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Таня Показати IP 14 Квітня 2022 18:43
Цікаво, чи розкажуть їм, що деякі наші славетні волонтери цю допомогу продають. Що воїну який їде на війну практично все купує родина і люди, які на це скідаються. Починаючи одягом: жилети, турнікети, медицину, шоломи, закінчуючи пайками. За жилет чи шолом просять по 300-500$.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus