USD 39.80 40.18
  • USD 39.80 40.18
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Ми досі не оговталися від обміну ексберкутівців, – адвокатка родин Героїв Небесної Сотні про розслідування справ Майдану

13 Серпня 2021 08:00
Про хід розслідувань справ Євромайдану на гутірковій сцені ювілейного 15-го «Бандерштату» розповіла голова колегії ГО «Адвокатська дорадча група» Євгенія Закревська.

Нагадаємо, біля Луцька відбувся фестиваль українського духу «Бандерштат». Фестиваль стартував у п’ятницю, 6 серпня, і тривав три дні на території Рованців, поблизу центрального парку Луцька.

Як повідомила адвокатка родин Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська, нещодавно з СІЗО випустили двох обвинувачених у викраденні та вбивстві активістів Євромайдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького. Суд не продовжив підозрюваним запобіжний захід.

Обоє обвинувачених довгий час перебували в розшуку, їх затримали лише в березні 2020 року. Їм не продовжили запобіжний захід, оскільки судді Білоцерківського суду, які розглядають справу про викрадення активістів, вирішили піти у відпустку.

Читати ще: «Україна веде себе як якийсь нікчемний задвірок». Політик на Волині – про війну за мізки, столітню революцію та Бандеру

За словами Євгенії Закревської, найгіршим для розслідування злочинів Євромайдану стало звільнення та обмін наприкінці 2019 року ексберкутівців, звинувачених у розстрілі на Інститутській 20 лютого.

Так, у грудні 2019 року п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року, передали самоназваним «ДНР» та «ЛНР» у рамках обміну ув’язненими.

«Ми досі від цього не оговталися», – сказала вона та додала, що обвинувачені у викраденні Ігоря Луценка та Юрія Вербицького можуть не тільки втекти з країни, а й почати мстити, зокрема, свідкам.
Найгіршим ворогом у розслідуванні злочинів Майдану Євгенія Закревська, своєю чергою, назвала відсутність уваги.

«Якщо немає системної уваги, якщо під час судових засідань зали пусті, якщо преса не висвітлює те, що відбувається, не висвітлює суди, то коли настає алярм, зазвичай, уже пізно».

Як пригадала, аби зібрати епізоди всіх розслідувань, розкидані по різних відділках, для того, щоб структурувати слідство, зорганізувати потерпілих, адвокатам знадобилося кілька років.

Голова колегії ГО «Адвокатська дорадча група» розповіла: «Коли ми змогли примусити створити єдиний координаційний центр розслідування, тобто департамент спецрозслідувань Генеральної прокуратури України, переконати слідчих, що це важливо, що це не висяки… Більшість слідчих вам скажуть: якщо справу не розкрито, не розслідувано в перші три дні, місяць, то далі шансів практично немає. Це дуже важко і потребує нереальних ресурсів, які нам ніхто не дасть, кажуть слідчі, тому це ми зробити ніколи не зможемо. Тут починається боротьба за ресурси, за людей, які можуть безпосередньо розслідувати, тобто за кількість слідчих, які мають це робити, за можливість застосувати аналітику, використовувати експертів. Насправді досі найбільша проблема – це експертиза. Станом на сьогодні є експертизи, направлені ще два-три роки тому, але досі не зроблені. І це головні експертизи, наприклад, балістична, яка може дати нових підозрюваних. Такі експертизи, на жаль, робляться, напевно, за залишковим принципом».
Окрім того, подібних важких та об’ємних справ у практиці незалежної України раніше просто не було.

Євгенія Закревська звернула увагу, що міф про те, що нічого не розслідується, дуже заважає працювати.

«Якщо скрізь суцільна зрада, то нічого не шкода, тобто можна обмінювати та звільняти обвинувачених, можна розганяти департамент [спеціальних розслідувань ГПУ], можна передавати справи... Яка різниця? Нічого ж не розслідується. Будь-які руйнівні процеси тоді можна виправдати тим, що все одно нічого не розслідується. Але ми маємо розуміти, що таких справ в Україні раніше ніколи не було. Ба більше, насправді їх не було у великої частини країн світу».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Дідо Показати IP 13 Серпня 2021 09:03
А посадили б цих героїв, то жили б спокійно.
Дідо до Дідо Показати IP 13 Серпня 2021 09:30
Уточнення, майданних героїв.
Дідо до Дідо Показати IP 13 Серпня 2021 09:53
За годину аж цілих 203 негативні оцінки, хтось накручує
Ухх до Дідо Показати IP 13 Серпня 2021 15:56
краще пісюна собі накручуй ніж писати всяку ватну хрінь
Народна прокуратура Показати IP 13 Серпня 2021 10:13
"Найгіршим для розслідування злочинів Євромайдану стало звільнення та обмін наприкінці 2019 року ексберкутівців.." Так по них же слідство уже було завершене і тривав судовий розгляд, до чого тут розслідування? Чи шляхом тримання в СІЗО хотіли добитись від них показань?
Оговтана адво катиня Показати IP 13 Серпня 2021 11:19
Українців міняють на українців, але Путінвінават.
Докотились Показати IP 13 Серпня 2021 12:46
А не турбує цю активістку-захисницю що цих хлопців, до речі теж громадян України, протримавши п'ять років в сізо навіть жодного разу не допитали. Бо боялись почути правду, від якої всі байки розсипляться. Така "демократична" практика є лише у ваших наставників у тюрмі Гуантанамо, де людей без суду і слідства інколи за надуманими звинуваченнями утримують десятки років. А ще згадай, що обміняні хлопці самі повернулись назад у Київ, з метою довести свою невинність у судах, але ви робите все для того, щоб справедливе правосуддя не відбулося і правду ніхто не дізнався.
Котись в Росію до Докотились Показати IP 13 Серпня 2021 16:00
там тобі буде "справедливе правосуддя"
Докотились до Котись в Росію Показати IP 13 Серпня 2021 16:15
Не дочекаєшся. Я буду на своїй землі відстовати справедливість.
Я до Докотились Показати IP 13 Серпня 2021 17:16
коли провести обєктивне розслідування то майданним на себе вийти прийдеться.. і логопеда з пастором на нари заганяти..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus