USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

На Волині нардепка обговорила з педагогами законодавчі зміни у сфері дошкільної освіти

11 Квітня 2023 17:14
21 березня 2023 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні ( за основу) законопроєкт про реформу дошкільної освіти. Нардепка з Волині, співавторка Закону про дошкільну освіту Ірина Констанкевич переконана, що головна мета усіх освітніх законів – це перспективне бачення цілей суспільного розвитку і місця людини у ньому.

«Яку ми хочемо виростити людину в Україні. Точка проектування – мінімум 20 і далі 50 років», – каже Ірина Констанкевич.

До розгляду і прийняття документу у другому читанні народна депутатка організувала наради експертів, практиків, науковців, на яких обговорили законодавчі зміни у сфері дошкільної освіти. «Адже принцип, яким необхідно керуватися, ухвалюючи закони, – не нашкодь, написане не має йти у розріз із практикою, навпаки – покращувати життя людей і сприяти сталому суспільному розвитку. Саме тому, вкрай важливі громадські обговорення на місцях», – вважає нардепка.

Наприкінці березня під час робочої поїздки у Ківерцівську громаду Ірина Констанкевич зустрілась із працівниками дошкільних закладів, головою громади Олександром Ковальчуком та представниками департаменту освіти. Під час зустрічі обговорили законопроєкт та найбільш дискусійні його новели, зокрема, доцільність існування приватних садочків, зокрема, у Ківерцівській громаді.

Як зауважив міський голова Олександр Ковальчук, у будівництві приватних садочків нині немає потреби з огляду на різні фактори, головний – демографічний.

Тож прозвучала пропозиція законодавчо врегулювати питання створення приватних дошкільних закладів. Їхнє відкриття має бути виключно за погодженням з місцевою громадою. Виникли також питання щодо мобільних садочків, зокрема, як це працюватиме, і чи економічно спроможні громади забезпечити можливості для існування різних форм дитсадків, груп, якою при цьому має бути роль батьків.

3 квітня відбулося обговорення законопроєкту у Луцьку. В ньому взяли участь понад 50 фахівців: завідувачі дошкільних закладів освіти Волинської області (різних форм власності), вихователі-методисти, декан факультету дошкільної освіти та музичного мистецтва Луцького педколеджу, завідувачі кафедр дошкільної освіти, ректор ВНУ Анатолій Цьось, освітяни з різних регіонів Волині ( Ковель, Нововолинськ) та України: Харкова, Кривого Рога, Києва.
«Важливо не загубити те хороше, що ми маємо зараз у дошкільній освіті, найкращі традиції і досвід. Тому ми зустрічаємось саме з досвідченими практиками, організаторами дошкілля і науковцями, які готують кадри для дошкільних закладів. Разом із тим, усі ці люди глибоко переймаються майбутнім дошкілля і вихованням та розвитком української дитини», – повідомила Ірина Констанкевич.

Основні зміни, які учасники дискусії рекомендували внести в законопроєкт, – одинакові вимоги до усіх типів закладів дошкілля, роль місцевого самоврядування, питання зарлат, уніфікувати термінологію, ключова вимога для керівників закладів дошкільної освіти – педосвіта і три роки стажу (як мінімум), залишити у Законі лише комплексну та парціальну освітні програми, решту виключити (типову, мережеву та інші). Обговорили також і Центри батьківства. У законі передбачено, що їхнє фінансування «ляже на плечі» місцевих бюджетів. Освітяни запропонували, аби громада сама вирішувала доцільність існування таких центрів, щоб це була не імперативна норма. Засновник закладу дошкільної освіти зобов’язаний забезпечити фінансування проходження працівниками ЗДО обов’язкових медичних оглядів.

До слова, правки, які запропонували освітяни, Ірина Констанкевич вже передала на розгляд Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

Як повідомила народна депутатка, далі – розгляд на профільному комітеті та засіданні Верховної Ради України і голосування у другому читанні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Оо Показати IP 11 Квітня 2023 17:46
Злочинними роздав поради?Суд визнав її винною в не декларування майна, а тут вона взірець, жах
Анонім Показати IP 11 Квітня 2023 22:04
Депутати і віцсклві дають присягу. За порушення військові несуть посилену відповідальність , а депутати взагалі не несуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus