USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

«Не можна спрогнозувати перебіг коронавірусної інфекції», – сімейний лікар з Луцька

3 Червня 2020 07:00
Щодня лікарям первинної та невідкладної медичної допомоги доводиться ризикувати здоров’ям, контактуючи із тими, хто може бути зараженим чи вже є зараженим коронавірусом. Про те, як працюється в умовах, що склалися, про ризики й виклики, а також про те, як захистити й убезпечити себе та рідних в період пандемії, в ефірі програми «На часі гість» телеканалу «Аверс» розмовляли з лікарем загальної практики сімейної медицини КП «Луцький центр первинної медичної допомоги» Іриною Андрійчишиною.

Які складнощі в роботі у вас виникають?

Загалом, із плином часу, коли ми вже маємо більше інформації про коронавірус, механізми його передання, то проблем стає все менше, тому що ми знаємо, як захиститися, як допомогти пацієнтам, куди їх скерувати. Більше проблем було на початку карантину, особливо дошкуляло саме незнання. До того ж, ми не знали, як маємо надавати допомогу в телефонному режимі, важко було збагнути, як можна поставити діагноз на відстані. Але правильне реагування адміністрації закладу, накази МОЗ, ну й уже певні знання про дослідження цього вірусу допомагають у роботі.

Панічні настрої вже знизилися, так?

На початку пандемії справді було багато паніки, на фоні якої в людей навіть температура підскакувала, вони думали, що заразилися коронавірусом, тож було безліч дзвінків з цього приводу. Зараз ситуація стабілізувалася.

Як працюєте з людьми, які мають поточні проблеми зі здоров’ям? У телефонному режимі?

Так, вони телефонують. А у зв’язку з послабленням карантину усе більше пацієнтів приходять у заклад на прийоми. Утім послаблення – це не відміна карантину, тож ми дотримуємося усіх заходів безпеки, при вході у нас є пост, на якому чергова медична сестра обов’язково вимірює температуру кожного пацієнта, питає, з якою метою він звернувся. Якщо в людини є ознаки респіраторної інфекції або вона має підвищену температуру, то її відправляють в оглядову кімнату на першому поверсі. Це так зване медичне сортування, аби уникнути поширення інфекції.

Є багато випадків, коли захворювання минає безсимптомно. Що тоді?

У тому й підступність коронавірусної інфекції, що ми не можемо спрогнозувати її перебіг і в багатьох вона протікає безсимптомно. Якщо це латентна форма, то тут ніяк не допоможемо, а ті пацієнти, які можуть мати ускладнення або важкі вияви, мають бути насторожі.
Хто належить до групи ризику?

Це пацієнти з важкими серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, хронічними захворюваннями легень, діти з вродженими імунодефіцитами, захворюваннями крові та онкохворі.

Багато хто ставиться до цього несерйозно, вважають, що проблема є надуманою, що це звичайний сезонний грип. Як ставитеся до цього?

Люди, які несерйозно ставляться до цього, більше ризикують підхопити вірус. Звісно, я негативно ставлюся до такої безвідповідальності.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: «Дотримання гігієни має стати звичкою», – сімейний лікар з Луцька

Які етапи хвороби? Як себе можна убезпечити?

Як і будь-яке інше інфекційне захворювання, коронавірус має інкубаційний період, а також періоди клінічних виявів та видужання. Ми як сімейні лікарі спостерігаємо за пацієнтами з легкими формами. Але буває, що легка форма переходить у середню чи важку, і це може відбутися дуже швидко, тому пояснюємо людям, які симптоми мають їх насторожити, наголошуємо, що вони можуть нам телефонувати в будь-який час доби, або ж відразу на швидку.

Які симптоми легкого перебігу хвороби?

Це респіраторні вияви у вигляді кашлю, нежитю, температури тіла до 38 градусів, яка швидко піддається зменшенню жарознижувальними засобами. Людина може мати сухий кашель, але в неї не буде задишки, частота дихання в нормі, немає тахікардії. Відсутність нюху та смаку спостерігається майже у всіх заражених коронавірусом. Цей симптом тримається досить довго.

Ви ведете статистику пацієнтів, які мають підозру на коронавірусну інфекцію?

Усіх пацієнтів, у яких підтверджено інфікування, моніторимо щодня. Також збираємо групу контактних осіб. Сюди в основному належать люди, які проживають разом з хворим на коронавірус. За ними ми також спостерігаємо. На 14 день вони обов’язково мають бути обстежені, якщо впродовж цього часу в них немає симптомів, щоб зняти їх із самоізоляції.

Після чого людей скеровують на ПЛР-тестування? Хто дає такі направлення?

Ми надаємо такі направлення, також є виїзна бригада, яка їде до пацієнта за скеруванням сімейних лікарів. Пацієнтам із підтвердженим інфікуванням ми даємо повторні направлення для підтвердження наявності вірусу або контролю видужання.

Парацетамол – це панацея для того, щоб збити температуру?

Ні, не панацея. Це один з ефективних антипіретичних і протизапальних засобів.

Багато хто зараз взявся за зміцнення імунітету. Це допоможе пережити пандемію?

Більша частина нашого імунітету залежить від спадкових факторів. Але є способи, за допомогою яких ми можемо його зміцнити. Та на це потрібен час, тож, зміцнюючи імунітет, ми хіба що можемо підготуватися до прогнозованої другої хвилі епідемії.

Як ви зараз до цього готуєтеся?

Я думаю, що паніка буде менша. Коронавірус залишиться з нами назавжди, але ми вже не будемо ставитися до нього так насторожено, як під час першої хвилі, бо знаємо більше. Маршрут пацієнта у нашому закладі давно сформований, діятимемо відповідно до нього. Також інформуємо усіх пацієнтів, як вберегтися.

Що для пацієнта буде вирішальним фактором, що він видужає, або ж усе розвиватиметься не за тим сценарієм, якого хотілося б?

Усе залежить від стану імунної системи пацієнта, чи є в нього фактори ризику. І, звісно, ми наголошуємо на тому, що за перших симптомів не треба затягувати, одразу телефонувати лікареві й консультуватися.

ПЛР-тести є безплатними?

Так, вони безплатні і для хворих, і для контактних осіб.

Волинська область і досі не може вийти на той рівень, щоб почати другий етап виходу з карантину. Як гадаєте, з чим це пов’язано?

Думаю, це пов’язано з тим, що наші люди несерйозно ставляться до цього захворювання, не турбуються про своє здоров’я, не дотримуються правил карантину і вважають, що якщо ми перейшли на перший етап послаблення, це вже скасування карантину. А це може призвести до збільшення захворюваності.

Є випадки, коли люди повторно хворіють на коронавірус. У ваших пацієнтів таке траплялося?

У моїй практиці такого не було. Чи це можливо, наразі сказати не можу, адже захворювання ще недостатньо вивчене. Те, що можна заразитися іншим штамом цього вірусу, цілком можливо.

Як ви, лікарі, захищаєте себе?

У своїй щоденній роботі під час огляду пацієнта використовуємо засоби захисту – рукавички, маску, щиток або захисні окуляри. Якщо це пацієнт з підозрою на зараження коронавірусом, то обов’язково вдягаємо захисний халат.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: «Найстрашніше – не причини і швидкість розповсюдження коронавірусу, а те, якими будуть його наслідки», – волинський лікар

Медзасобів вам вистачає?

Так. Наш заклад засобами захисту забезпечують волонтерські організації.

Кількість дзвінків зараз збільшилася чи зменшилася?

Після переходу до першого етапу виходу з карантину кількість дзвінків зменшилася, але побільшало візитів пацієнтів. Ми вже відновлюємо і планові медичні огляди.

Чи отримали ви обіцяну доплату працівникам медичної сфери?

Особисто я не отримала. Згідно з інформацією, ці гроші мають виплатити медикам, які працюють безпосередньо з хворими на коронавірус у стаціонарі, доглядають за ними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Маня Показати IP 3 Червня 2020 08:02
Ніби то у нас в Луцьку щодня інфікується по 50-70 чол.,наголошую в Луцьку!!!!А не збирати по всій області по кілька чол.щоб статистику мати! Брєд!!Скільки ще людям голови будите дурити і далі пробувати паніку на людей наводити.Поки державі будуть надавати кошти з закордону "для боротьби з пандемією"доти буде тут карантин і буде статистика
likar до Маня Показати IP 3 Червня 2020 18:53
Дійсно у Луцьку інфікується щодня велика кількість (і це не лише зворі з клінічними проявами,а й контактні і вірусоносії) якщо ви вважаєте,що вам дурять голови,то напевно ви(ваші рідні) ЩЕ не стикнулись з цим захворювання!
Бритва Оккама до Маня Показати IP 3 Червня 2020 19:15
Підтримую повністю!
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 3 Червня 2020 08:35
Мешканцям Луцька наплювати на карантинні обмеження та дотримання норм особистої безпеки та безпеки оточуючих усіх вікових категорій людей. Особливо порушують карантин молоді люди та чоловіки. Жінки більш слухняні. Так про які міри можна говорити, коли висить на вході у магазин об"ява де чітко написано у магазин заходити по двох і у масках на обличчі, але де там наші слухняні в лапках українці будуть слухати когось, це написано не для них. Шурують один за одним по три по чотири людини та ще й без маски, розмовляючи по мобільному телефону у черзі та викидуючі свою слюну на все, що знаходиться попереду і навколо. Ніколи з такими недисциплінованими співвітчизниками порядку в країні не буде. Навіть у Росії штрафують не кажучи про ЄС. Запитайте у нас на Волині хоч одного покарали за недотримання норм карантину. Ні жодного. Звідси й ноги ростуть.
123 Показати IP 3 Червня 2020 09:12
НЕДОТРИМАННЯ КАРАНТИНУ МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО ЗБІЛЬШЕННЯ КІЛЬКОСТІ ХВОРИХ для такого твердження не потрібно вчитись 8р на лікаря
Анонім до 123 Показати IP 3 Червня 2020 18:39
спробуйте спочатку самі вивчитись 8 років,дати інтер в ю в прямому ефірі,а тоді критикуваи когось сидячи в себе на дивані! І якщо ви такі розумні то мали б знати,що коронавірус(шам про який говорить в інтерв ю) з явився в 2019 р,то в університеті лікар його не вивчав точно,а тим більше протягом 8 років! Жаль,що в нас такі люди,як ви...
Ірина Показати IP 3 Червня 2020 13:59
Ірина Петрівна приємна, розумна молода людина , висококваліфікований лікар. Просто послухайте і зробіть висновки для себе. В світі "гуляє" страшний вірус. Отямтеся, що ви пишете "мані! і "123-ті"? До кого підете, коли захворієте "ХЕРої"?
Маня до Ірина Показати IP 3 Червня 2020 19:10
А ніхто нічого погано не говорить за лікаря,і не обзиває "ХЕРоями",а взагалі за ситуацію... В минулі роки від ускладнень пневмоній теж помирали,але ніхто не вводив карантинів і статистик не писали. Висновки зробили:люди вже без зарпатні і робіт лишаються...не на карантині,а на самовиживанні!!!!
Анонім до Ірина Показати IP 3 Червня 2020 19:19
Херойка! Задай це питання через рік.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus