USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Новим президентом Словаччини став Петер Пеллегріні

7 Квітня 2024 09:08
У Словаччині відбувся другий тур президентських виборів, у якому перемогу здобув уже експікер парламенту Петер Пеллегріні з 53,12% голосів.

Про це пише Бабель із посиланням на Статистичне управління Словаччини.

За основного конкурента нового президента, колишнього голову МЗС Івана Корчока, проголосували 46,87% виборців.

Обирали нового президента близько 4,4 мільйона виборців у Словаччині. Вибори відбуваються в країні раз на пʼять років. Посада президента здебільшого церемоніальна – він є головнокомандувачем збройних сил, має право вето на ухвалені парламентом закони, ратифікує міжнародні договори, призначає вищих суддів.

Петер Пеллегріні – лідер лівої партії «Голос», що входить до коаліції разом з партією премʼєрміністра Роберта Фіцо «Курс – соціальна демократія». Новообраний президент співпрацював з проросійським премʼєром, зокрема був віцепремʼєром у його уряді в 2016-2018 роках, потім входив у партію «Курс». Роберт Фіцо підтримував кандидатуру Пеллегріні на виборах. Тим часом сам Пеллегріні виступив проти вступу України до НАТО.

Іван Корчок мав підтримку парламентської опозиції і вважався прихильно налаштованим до України. Кандидат обіцяв бути противагою уряду премʼєра Роберта Фіцо. Іван Корчок казав, що питання про вступ України в НАТО мають вирішити його члени.

Наприкінці жовтня 2023 року новим премʼєром Словаччини став Роберт Фіцо від проросійської партії Smer. Після цього країна оголосила, що не надаватиме Україні військової допомоги. Вже 8 листопада уряд Словаччини не схвалив 14-й пакет військової допомоги Україні на €40,3 мільйона від попереднього уряду.

Майже всі важливі пакети допомоги від ЄС до виборів у Словаччині блокувала Угорщина. Тепер і Словаччина може піти її шляхом у питаннях щодо України та санкцій проти Росії. Ще Роберт Фіцо заявляв, що «єдиний спосіб припинити війну Росії проти України – це віддати частину території України загарбникам».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Патрiот Показати IP 7 Квітня 2024 11:26
Радуе ,що адекватных людей почали обирати.
Анонім до Патрiот Показати IP 7 Квітня 2024 19:10
Ватне сміття це може радувати, хіба що
Доля Показати IP 12 Квітня 2024 08:23
розвалу і загибелі Росії уже нічого не допоможе, це агонія

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus