USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Паралімпіада-2016: цікаві факти та рекорди

22 Вересня 2016 13:23
Медалі паралімпіади, які можна не лише побачити, а й почути, найвражаючі досягнення та рекордна кількість нагород для нашої країни - найцікавіші факти про Паралімпіаду-2016.

Усі ці цікавинки для Інформаційного агентства Волинські Новини зібрала Тетяна Грішина.

1. За час змагань Україна здобула рекордну для нашої держави кількість нагород: 41 золоту, 37 срібних та 39 бронзових медалей. Серед володарів «золота» – волинянин Віталій Романчук (футбол).

2. Медалі Паралімпіади трішки відрізняються від олімпійських. Їх можна не лише розгледіти, а й почути: усередині нагороди є маленькі кульки, які створюють звук. 16 – для бронзових нагород, 20 – для срібних і 28 – для «золота». Тож кожна медалька звучить по-різному. А ще на медалях видрукувано напис Rio 2016 Paralympic Games шрифтом Брайля.
Американський плавець Бредлі Снайдер слухає дзвін своєї медалі.


3. Найбільш титулованою в історії Паралімпіади є американська плавчиня Тріша Зорн (виступала з 1980 до 2004 року), яка має в активі 55 медалей, із них 41 золоту.

4. Одразу три українські спортсмени вибороли найвищі нагороди в одному запливі. Гімн грав одночасно для Дениса Дуброва, Максима Крипака та Дмитра Ванзенка.
Українські спортмени зайняли усі три призові місця.

5. У фінальному забігу на 1500 метрів відразу чотири спортсмени пробігли дистанцію швидше, ніж олімпійський чемпіон в аналогічній дисципліні. Американець Метью Центровіц завоював «золото», показавши час 3:50.00 хв. Своєю чергою, на Паралімпійських іграх у класах T12 (спортсмени, які мають залишок зору до 10%) і Т13 (можуть бачити предмети на відстані не більш як шість метрів) перемогу здобув алжирець Абделлатіф Бака, пробігши за 3:48.29 хв. Крім того, що виборов золоту медаль, африканець ще й встановив світовий рекорд. «Срібло» завоював Таміру Деміссе з Ефіопії (3:48.59), а «бронзу» – Генрі Кірва з Кенії (3:49.59). Крім того, навіть фінішувавши четвертим, Фуад Бака з Алжиру пробіг швидше за олімпійця зі США (3:49.84).

6. Українець Андрій Демчук, який виборов золоту нагороду у фехтуванні, присвятив перемогу воїнам АТО та своїм друзям, які загинули у війні на Донбасі. А австралійський ветеран війни Кьортіс Макграт (парне каное) присвятив своє «золото» полеглим товаришам. Обидві ноги він втратив, підірвавшись на міні в Афганістані.

7. Бельгійська спортсменка-візочниця Маріке Вервурт, яка планувала зробити евтаназію, відтермінувала своє рішення після виграшу на Паралімпіаді. Дозвіл на самовбивство вона отримала ще у 2008 році, у Бельгії це можливо. Жінка страждає від постійного нестерпного болю і вважає, що людина має право самостійно вирішувати, жити їй чи ні, якщо вона направду страждає. Маріке зазначає, що отримати дозвіл на евтаназію напрочуд важко. Упродовж церемонії нагородження спортсменка плакала і дарувала всім чарівну усмішку. «Гроші нічого не значать для мене. Але я багата людина. Хочу, аби люди запам’ятали мене як дівчину, яка завжди усміхається. І навіть коли я страждаю, то все ще бачу хороші речі, – зазначила спортсменка. – Коли поганих днів стане більше, я згадаю про документи».

8. Іранський велосипедист Бахман Голбарнежад під час гонки впав на повороті. Медики не змогли врятувати йому життя. Причиною смерті назвали серцевий напад.

9. Четверо українців увійшли до десятки спортсменів, що завоювали найбільшу кількість нагород за підсумками Паралімпіади в Ріо. У медальному заліку за кількістю «золота» Максим Крипак посів другу сходинку, Євген Богодайко – четверту, Єлизавета Мерешко – сьому і Денис Дубров – дев’яту.

10. 22-річний бігун Ігор Цвєтов встановив одразу два світові рекорди: пробіг 100 метрів за 12,22 с (рекорд тримався з 2008 року), а згодом і подолав 200 м за 25,11 с. А плавчиня Анна Стеценко побила світовий рекорд, що тримався 20 років. Вона подолала 50 метрів вільним стилем (клас S13) за 27,34 с. Загалом в активі українських спортсменів 22 рекорди світу.

11. Журналісти BBC назвали тріумф українських спортсменів закономірним. По-перше, гарні результати вони демонстрували впродовж минулих років, а по-друге, є заслуга і президента Національного паралімпійського комітету України Валерія Сушкевича, який розвинув інваспорт у кожній із областей України.

12. Українку Єлизавету Мерешко у запливі на 200 метрів комплексом (SM6), що відбувся у рамках Паралімпіади-2016, дискваліфікували. Адже вона порушила техніку плавання, недовиконала загріб.

13. Попри цю прикрість, Херсонський відділ Національного Олімпійського комітету України прагне звести міський басейн і назвати його на честь Єлизавети, оскільки вона завоювала чотири золотих та одну бронзову медалі.

14. Окрім традиційних олімпійських дисциплін, на Паралімпіаді є і специфічні. Наприклад, бочче – мікс керлінгу та боулінгу, де потрібно кидати м’яч на точність, або голбол – змагання сліпих, які лежачи на підлозі мають закинути у ворота м’яч зі дзвоником усередині. Крім того, є два різновиди футболу – 5 на 5 для сліпих і 7 на 7 для осіб з порушеннями опорно-рухового апарату.

15. П’ять спортсменів за історію змагань були водночас учасниками як Олімпійських, так і Паралімпійських ігор.

16. 49-річний професійний автогонщик «Формули-1» Алессандро Дзанарді після аварії пішов у велоспорт для паралімпійців і... завоював медалі у 2012 («золото» на дистанції 16 та 64 км) та 2016 роках («золото» на дистанції 20 км). Цікаво, що в Італії він також веде телевізійне шоу, присвячене науці та технологіям майбутнього. І це лише одна із тисяч захопливих історій про незламних людей, які змушують по-іншому поглянути на світ та власні негаразди. Вони надихають. Вони вражають. Вони вчать.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus