USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Пішохід перебігав на червоний сигнал світлофора: у Луцьку водія маршрутки, який збив хлопця, посадили на три роки

21 Травня 2023 23:39
Винуватця ДТП, яка трапилася в 2017 році на проспекті Соборності у Луцьку, посадили на три роки. Тоді водій маршрутки збив пішохода, який перебігав дорогу на червоний сигнал світлофора. Нині постраждалий хлопець має першу групу інвалідності.

Дорожньо-транспортна пригода трапилася 23 травня 2017 року на проспекті Соборності поблизу ТЦ «Гостинець». Як зазначено у матеріалах справи, водій міської маршрутки №23 Андрій К. рухався зі швидкістю 53 кілометри на годину. Наближаючись до регульованого пішохідного переходу та маючи можливість виявити пішохода, керманич допустив наїзд на хлопця, який переходив дорогу на заборонений сигнал світлофора для пішохода. Унаслідок вказаної дорожньо-транспортної пригоди потерпілий отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Відповідно до висновку експертизи, водій автобуса мав можливість уникнути наїзду на пішохода. Однак під час розгляду справи він своєї вини не визнав. Андрій К. пригадав, що під'їжджаючи до перехрестя проспектів Соборності та Молоді, помітив, що на світлофорі для нього загорівся червоний сигнал, однак при цьому він не гальмував, а пустив автобус накатом – швидкість становила близько 10 кілометрів на годину. Коли ж увімкнувся зелений сигнал світлофора, він одразу почав розгін автобуса. Транспортних засобів та інших перешкод на дорозі не було. Проїхавши половину відстані, помітив, як на пішохідний перехід вийшли два пішоходи. Коли він пригальмував, пішоходи також зупинилися та подивилися в його бік, тому точно бачили, що автобус рухається. Це було близько десяти метрів до переходу.

Після того, як пішоходи зупинилися, він почав набирати швидкість руху. В цей момент один із пішоходів, а саме потерпілий, почав перебігати дорогу. Зі слів водія, він намагався уникнути зіткнення, але не встиг, здійснивши наїзд на хлопця. Відразу після цього викликав швидку допомогу та поліцію. Чоловік був переконаний, що не порушив вимог ПДР, в його маневрах усе зроблено правильно. Натомість правила порушив сам потерпілий, дії якого призвели до ДТП. Тому водій просив виправдати його.

Мама потерпілого очевидцем ДТП не була, адже перебувала за кордоном, їй зателефонувала сусідка і повідомила, що сина збив автобус і він у лікарні. Жінка вказала, що переглядала відео дорожньо-транспортної пригоди та бачила, що водій не намагався уникнути наїзду, натомість її син рухався пішохідним переходом та намагався втекти. Вона підтвердила, що власник маршрутки, де працював обвинувачений, частково оплатив лікування її сина – близько 17 тисяч гривень. Наразі хлопець потребує щоденного догляду, оскільки перебуває у лежачому стані без свідомості, визнаний інвалідом першої групи. Потерпіла наполягала на найсуворішому покаранні, пов'язаному з позбавленням волі.

Переглянувши відеозапис події, представники Феміди встановили, що на момент появи пішоходів у полі зору водія той кілька разів пригальмовує, однак не зупиняється. А це підтверджує факт неповного вжиття заходів для уникнення небезпеки для руху пішоходів, зокрема на червоний сигнал світлофора.

На думку суду, підтверджується факт недотримання водієм ПДР, що спричинило виникнення ДТП, в результаті якої потерпілий отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Узявши до уваги всі обставини справи, суд визнав водія винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, призначивши покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з позбавленням водійського посвідчення на такий самий термін.

Окрім того, суд стягнув з винуватця ДТП 69 тисяч гривень на користь Луцької міської клінічної лікарні. Також «Луцьке автотранспортне підприємство 10701», де працював водій, заплатить на користь потерпілої 300 тисяч гривень моральної шкоди, а страхова відшкодує 154 тисячі гривень.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Шок Показати IP 22 Травня 2023 01:21
Коли збивають людину на нерегульовану пішохідному переході, коли водій має зупинитися, то йому в кращому випадку дають умовне, а тут червоне світло і винен водій, маразм якийсь
Вася Показати IP 22 Травня 2023 06:01
Пішохід поводив себе на дорозі як курка. це найнеадекватніша тварина на дорозі. Шкода водія
Макс Показати IP 22 Травня 2023 08:22
Відразу видно адвокат двійочник, варто подавати апеляцію, луцькі пішоходи думають що вони безсмертні
Невже?.. Показати IP 22 Травня 2023 08:43
через одного конченого посадили людину.. де справедливість

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus