USD 40.80 41.15
  • USD 40.80 41.15
  • EUR 40.90 41.10
  • PLN 10.26 10.44

Площа облцентру Волині зросте до половини Луцького району?

4 Березня 2009 15:27
За дуже попередньою пропозицією Мінрегіонбуду та Волинської ОДА територіальній громаді Луцька повинно підпорядковуватися 65 населених пунктів нинішніх Луцького та Ківерцівського районів. Про це йшлося під час координаційної наради при голові Луцької райради Богданові Прусу, – інформує репортер «Волинських Новин».

Начальник відділу реформ місцевого самоврядування департаменту місцевого самоврядування та адміністративно-територіального реформування Мінрегіонбуду Богдан Тимкович розповів, що в Україні 95% сільрад – дотаційні. Із них три чверті – взагалі глибоко дотаційні. Тому на часі знову постало реформування адміністративно-територіального устрою.
За словами пана Тимковича, у Мінрегіонбуді зараз схиляються до ідеї об’єднання населених пунктів навколо центрів економічної активності. Чиновники планують таким чином сформувати територіальні громади, аби органи місцевого самоврядування були спроможні виконувати свої функції. У підсумку кількість сільрад в Україні скоротиться із 12 тисяч до півтори тисячі, районів – удвічі. Аби позбутися ротаційності сільрад, планується можливість прямих міжбюджетних стосунків селищних та міських бюджетів із державним.
Богдан Тимкович додав: можливий добровільний сценарій проведення реформи (територіальні громади самотужки про все домовляються) і примусовий (за сільради це зробить парламент, затвердивши новий адміністративно-територіальний устрій).
За словами заступника голови Волинської ОДА Віталія Максим’яка, на Волині планується створити до 48 нових територіальних громад. Зокрема територіальній громаді Луцька пропонується підпорядкувати 65 населених пунктів із Ківерцівського та Луцького районів. Таким чином площа «Луцької територіальної громади» зросте до 69 тисяч гектарів, населення – до 256 тисяч чоловік. Однак це лише попередня модель адміністративно-територіального поділу, – наголосив Віталій Максим’як.
За словами заступника губернатора, зараз в області та районах створені робочі групи, які вивчають можливості такого реформування краю.
Окрім того, представник Мінрегіонбуду Богдан Тимкович висловив ідею, що Луцький район може бути «пілотним проектом».

Однак ці ідеї наштовхнулися на опір районного активу. Романівський сільський голова навів приклад: щороку із села забирають 600 тисяч гривень прибуткового податку, а повертають – 300 тисяч гривень дотацією.
Селяни також не розуміють, як міська влада керуватиме сільськогосподарським виробництвом. Окрім того, якщо земля стане міською, то вона удвічі подорожчає, – бідкаються голови сільрад.

Голова Луцької райрад Богдан Прус запропонував коордраді узяти це питання «до уваги».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 4 Березня 2009 15:56
Д...и
Анонім Показати IP 4 Березня 2009 15:58
Цілковитий маразм від столичних владців))
М.Н. Показати IP 5 Березня 2009 09:42
Цілком слушна ідея. Сільські громади хочуть використовувати можливості м.Луцька, а землю свою продавати самим.Тому не дивує, якщо опір районного активу буде наростати. Не треба бідкатися селянам, як місто зможе управляти с/г виробництвом. Практика показала, що це виробництво під керівництвом сільських громад, уже знищене. Наприклад с.Борохів та інші. Так, як сьогодні сільські громади забудовують околиці нашого міста, продають і роздають землю то це веде до хаотичної забудови. Місто за жате, тому і земля дорога. Розширятися границі міста, буде змога дати землю всім, хто захоче будуватися, особливо молодим сім'ям. Це перспектива. Просто актив втратить можливості набивати кишені і дурити людей, як це було в Підгайцях, де обманом розбазарили тепличний комплекс, по два три рази голова с/р продавав одну і ту ділянку землі. Прості селяни тільки виграють. див. мій блог "Земля - життєвий простір нації"
М.Н. Показати IP 5 Березня 2009 10:52
Пропоную журналістам послухати простих людей навколишніх сіл та оприлюднити їхню думку. Запропоную провести громадські слухання.
Анонім Показати IP 5 Березня 2009 11:39
Ставки на мерських виборах Луцька виростуть - земельки підвалило... Й депутатські перегони будуть цікавішими...
В.В. Житель с. Підгайці Показати IP 5 Березня 2009 19:35
З коментарів М.Н. можна подумати, що прилеглі до Луцька населені пункти розвиваються за рахунок міста. Повний маразм!А хто ж має право продавати земельні паї, якщо не їх власники? Може міська влада? І не жителі села розвалили колгосп, тепличний комбінат, роздерибанили землю в Підгайцях, а заїзджі ділки при сприянні тодішньої влади. Мені думається, що вся ця ідея з територіальною реформою без відповідних змін у системі місцевого самоврядування щодо надання самоврядним органам відповідних адміністративних та фінансових важелів, без прийняття комплексу законів щодо територіального устрою, діяльності місцевого самоврядування, бюджетних відносин і податків, які мають бути спрямовані на користь територіальних громад, задумана для чергового обману селян - забрати в жителів сіл, колишніх колгоспників, те, що вони заслужили своєю важкою працею - земельні паї. Що, міську землю вже всю всю "прозоро, ефективно, з користю для міської громади" продали? Дійшла черга до землі сільських громад Луцького району? Земля - товар,і не дешевий. То чому віддавати безкоштовно, та й ще можливо, за словами Богдана Тимковича, примусово. Це нагадує чистої води рейдерську атаку всекраїнського масштабу. Чому міська влада, при дефіциті землі, не взяла участі в аукціоні з продажу колишнього військового містечка с.Гаразджа і не бере участі в земельних аукціонах, які організовує сьогодні Луцька районна влада? Без участі територіальних громад Луцького району проводити зміни адміністративно-територіального поділу злочинно. Останнє слово повинне бути за сільськими громадами, а не за парламентом. Реформа має відбуватися лише за умови якнайширшої поінформованості громад щодо її переваги. Сьогодні прилеглі до Луцька населені пункти власними зусиллями і досить успішно розвивають власну соціальну інфраструктуру: асфальтують і освітлюють вулиці, відкривають нові і рекоструйовані старі заклади соціальної сфери, є газ, вода, телефон, хороше транспортне сполучення з обласним центром (разом з тим, здійснюють немалі податкові надходження до державного бюджету). Селяни тут живуть не гірше ніж у місті, а в окремих випадках і краще. Чи зможе це забезпечити їм міська влада при входженні цих населених пунктів у межі міста? Якщо подивитися у якому стані знаходяться міські окраїни, і не тільки, то закрадається сумнів? Адже, я так думаю, адміністративна реформа, чи її пілотний проект в Луцькому районі, спрямована на покращення життя наших жителів? То ми, сільські жителі, хотіли б почути у чому це "краще" заключається. Адміністративно-територіальна реформа насамперед має бути реформою для людей!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus